Αρχική > Αναλύσεις, Ελεύθερη Έκφραση (Δεν εκπροσωπεί τη Λαϊκή Συνέλευση)! > Δεν σκέφτομαι άρα υπάρχω!( Σε μια « All inclusive» κατάσταση) (1)

Δεν σκέφτομαι άρα υπάρχω!( Σε μια « All inclusive» κατάσταση) (1)

1984  Παρίσι σε κάποιο σταθμό του Μετρό.

Καθώς περίμενα τον συρμό το βλέμμα μου έπεσε στα μόνιτορ που μετέδιδαν ασταμάτητα εικόνες. Νόμιζα πως έπαιζαν διαφημίσεις και γι’ αυτό δεν είχα δώσει μέχρι εκείνη την στιγμή καμία σημασία . Συνειδητοποίησα με τρόμο ότι δεν έπαιζαν διαφημίσεις …Αναμετέδιδαν συνεχώς εικόνες άσχετες μεταξύ τους !

Μα γιατί κάνουν τέτοια σπατάλη είχα σκεφτεί τότε …αφού θα μπορούσαν να παίζουν  διαφημίσεις … καίνε που καίνε ρεύμα , άσε που κάποιος δούλεψε για να βγει αυτό το αποτέλεσμα … ρε μπας και το θεωρούν τέχνη αυτό το συνονθύλευμα ;

Όχι δεν ήταν ούτε τέχνη ,ούτε διαφήμιση ! Ήταν ένας τρόπος να ωθούν τους πολίτες να ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ καθώς περίμεναν το μετρό !

Όταν μετά από αρκετά χρόνια , στην Ελλάδα πιά , δούλεψα σαν φωτογράφος σε ξένα ξενοδοχεία « All inclusive» (1*) , παρατήρησα ότι το ίδιο έκαναν και  οι υπάλληλοι της εταιρείας που δούλευαν σαν «διασκεδαστές» ( Animation ) .

Οι διασκεδαστές λοιπόν αυτοί , συνήθως νέα και  όμορφα αγόρια και κορίτσια (2*), παρότρυναν συνεχώς και με κάθε νόμιμο τρόπο τους πελάτες να συμμετάσχουν σε ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων ,αλλά και εξόφθαλμα ηλίθιων παιχνιδιών που κρατούσε από το πρωί έως το βράδυ .

Το έκαναν αυτό για πολλούς λόγους . Καταρχήν αν ο πελάτης δεν ήταν διαρκώς απασχολημένος θα μπορούσε να επωφεληθεί «υπέρμετρα» από το πακέτο «ελεύθερης» κατανάλωσης.  Ύστερα ,χωρίς όλες αυτές τις παράτες , μπορεί και να έπληττε …στο κάτω – κάτω ήλιο και θάλασσα θα μπορούσε να έχει και σε μεμονωμένες διακοπές …όχι , ο πελάτης επέλεξε να έρθει σε ένα «οργανωμένο κλαμπ διακοπών»  για να διασκεδάσει και να κοινωνικοποιηθεί !

Μπορεί άραγε κάποιος να διασκεδάσει , να κοινωνικοποιηθεί και να  «περάσει καλά» χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιων «ειδικών» ; Όχι βέβαια ! Έχει περάσει  όλη του την ζωή , υπό και με την διαμεσολάβηση των «ειδικών» , όλων αυτών που του λένε πώς να δουλέψει καλύτερα , πώς να καταναλώσει καλύτερα , όλων αυτών που νομοθετούν πάνω του , όλων αυτών που κάθε τόσο ψηφίζει για να ρυθμίζουν τα «πρωτόκολλα» της ζωής του ! Τώρα που ήρθε να περάσει καλά θα ριψοκινδυνεύσει ν’ αλλάξει τρόπους ; Όχι βέβαια !

Μέσα απ’ όλο αυτό το πανηγύρι βέβαια η ανιμασιόν , μέσω μιάς διαρκούς πλύσης εγκεφάλου , φρόντιζε να του πουλήσει από πακέτα εκδρομών και είδη από την μπουτίκ (συχνά ρούχα με το έμβλημα της εταιρείας !!!) μέχρι και τα επόμενα πακέτα διακοπών του !

Ο βασικότερος όμως λόγος για τον οποίο γίνονταν όλα αυτά ήταν το ότι ο πελάτης θα έπρεπε να περάσει τις διακοπές του χωρίς να σκέφτεται !

Δεν χρειαζόταν να σκέφτεσαι … είχε φροντίσει για όλα η Εταιρεία ! Η μεταφορά η δική σου και της οικογένειάς σου , η στέγαση , η διατροφή σου από την παραγωγή προϊόντων έως και την εστίαση , η ιατρική σου φροντίδα , τα ταξιδάκια σου πέριξ του κλαμπ , η δημιουργική απασχόληση των παιδιών σου ( μίνι και τζούνιορ κλαμπ) , η άθλησή σου έως και η διασκέδασή σου ( παιχνίδια με ανιμασιόν , θεατρικά σκετς ,εκμάθηση χορών κλπ ) ήταν όλα μα όλα αφημένα στην «σοφή φροντίδα» της Εταιρείας ! Γιατί να κάτσεις να σκεφτείς ;

Μ’ αυτόν τον τρόπο , σε διάστημα μιάς ή δύο εβδομάδων και για σειρά ετών και δεκαετιών  , οι Εταιρείες  φρόντισαν να εθίσουν μεγάλα κοινωνικά σύνολα και πλήθη , σε αυτό που θα αποτελέσει πολύ σύντομα τον καθολικό τρόπο ζωής μας στην «All inclusive» κοινωνία της Εταιρειοκρατίας .

Όταν ,στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον , θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε στις «οργανωμένες βιόσφαιρες» των Εταιρειών , μιάς και εκτός αυτών η ζωή θα είναι από επικίνδυνη έως αδύνατη ( πόλεμοι , τρομοκρατία , μολυσμένο περιβάλλον , πλήρης έλεγχος από τις εταιρείες του νερού και της διατροφής , πλήρης απουσία κάθε κρατικής δομής υγείας , ανεργία κλπ κλπ ) …μάλλον θα το κάνουμε αδιαμαρτύρητα γιατί θα έχουμε πάψει εδώ και πολύ καιρό να σκεφτόμαστε δια μέσου κρίσης και ελεύθερων συνειρμών και θα έχουμε πειστεί και απολύτως για το ότι η ανθρώπινη παρουσία «βλάπτει την φύση» …!

Σίγουρα κάποιοι θα πουν ότι κινδυνολογώ και πάλι ασχέτως , μιάς και ο Ελληνάρας δεν χρειάστηκε ποτέ διαμεσολάβηση κάποιων ειδικών για να διασκεδάσει , να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί …το τάβλι , οι παρέες και το καμάκι να ‘ναι καλά ! (3*)

Εύχομαι ειλικρινά να κάνω λάθος !

Πάντως τα νούμερα τηλεθέασης που κάνει το survivor , η όλο και πιο «τουϊταρισμένη» (ολιγόλογη και σχεδόν συνθηματολογική) έκφραση στα Μ.Μ.Δ. καθώς και όλο και πιο διαδεδομένη , αυτόματη και αντανακλαστική σκέψη , άλλα δείχνουν !

9/5/2017  D.N.P.

Σημειώσεις :

(1*)« All inclusive»   = ο πελάτης καταναλώνει «ελεύθερα» γιατί όλα περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει πληρώσει .

(2*) Στην πλειοψηφία τους αυτά ήταν παιδιά που όλον τον υπόλοιπο χρόνο ήταν στην ανεργία . Μπορεί να δούλευαν σε εκ πρώτης όψεως «ειδυλλιακό περιβάλλον» εντός των κλαμπ , αλλά δούλευαν από το πρωί ως το βράδυ με άστατο και διακεκομμένο ωράριο , με το 1/3 του βασικού μισθού στην Ελλάδα και όχι μόνο ήταν όλη τους η ζωή δουλειά ,αυτούς τους έξι μήνες , αφού ακόμα και στον «ελεύθερό τους χρόνο» ήταν «διασκεδαστές» για τους πελάτες ,αλλά δεν μπορούσαν και να βγουν χωρίς άδεια εκτός του κλαμπ ! Είχα ρωτήσει τότε , θυμάμαι μια κοπελιά από Αγγλία γιατί δεχόταν να δουλεύει σε τέτοιες συνθήκες και για τόσα λίγα χρήματα και μου είχε απαντήσει « κοίτα και στην χώρα μου φυτοζωώ με το επίδομα ανεργίας..εδώ τουλάχιστον με βλέπει και λίγος ήλιος ! »

(3*) Από τον πρώτο κιόλας χρόνο που εφαρμόστηκε το μνημόνιο στην Ελλάδα ,κάποιο πασίγνωστο αφεντικό και μέλος της διεθνούς ελίτ διοργάνωσε ένα «φόρουμ δωρητών» με στόχο την ανέγερση και λειτουργία οικισμών για Μετανάστες , Πρόσφυγες και  Έλληνες που θα ήταν θύματα της κρίσης  ! Πολύ σύντομα θα ζήσουμε λοιπόν την λειτουργία αυτής της «μητρικής φροντίδας» της Εταιρεικρατίας και στην χώρα μας .(4*)

(4*) Δίπλα μας είναι τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης Προσφύγων και Μεταναστών όπου όλα είναι υπό την  διαχείριση εταιρειών (ΜΚΟ) …απλώς ακόμα πολλοί ντόπιοι νομίζουν ότι δεν τους αφορά το όλο θέμα …

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε