Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Καλέσματα, Προτάσεις, Πολυμέσα > Κυριακή 28 Δεκεμβρίου | Πορεία στις Σκουριές ! *Από τη ZAD ως τις Σκουριές Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία ! * Απόφαση Λαϊκής Συνέλευσης Μεγάλης Παναγίας * Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας .* Βίντεο

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου | Πορεία στις Σκουριές ! *Από τη ZAD ως τις Σκουριές Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία ! * Απόφαση Λαϊκής Συνέλευσης Μεγάλης Παναγίας * Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας .* Βίντεο

Δεκέμβριος 27, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου | Πορεία στις Σκουριές

Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου πορεία στις Σκουριές
Συναντιόμαστε γι άλλη μια φορά, εκεί που καταστρέφεται το βουνό, τα νερά, ο αέρας που αναπνέουμε και το μέλλον ενός τόπου. Θα είμαστε εκεί για να προστατέψουμε τη ζωή. Εκεί, μέχρι να αποτρέψουμε την καταστροφή. Εκεί, μέχρι ν΄ανασάνει το τόπος.

Θα συνεχίσουμε όσο είναι εδώ, θα σταματήσουμε όταν φύγουν

Όσο θα κόβονται δέντρα
Όσο θ΄ανοίγονται δρόμοι
Όσο θα σκάβεται η γη μας
Όσο θα μολύνονται τα νερά μας
Όσο οι χρυσοθήρες θα βιάζουν τον τόπο μας
Όσο θα ποινικοποιείται ο αγώνας μας
Όσο το Κράτος θα καταπατά τα δικαιώματά μας
Όσο θα ξεπουλάν τον τόπο μας
Όσο θα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς
Όσο οι ζωές μας θα πωλούνται κι θ’ αγοράζονται στα χρηματιστήρια
Εμείς θα είμαστε εκεί …
ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Από τις Σκουριές, σας ευχόμαστε
“Ευτυχές το νέον έτος” και καλή λεφτεριά
Προσυγκεντρώσεις: Ιερισσός και Μ.Παναγία 11:00 π.μ.
Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης

**************************************************************

«Χρυσάφι είναι ο τόπος μας, χρυσάφι το βουνό μας»

Ενα μικρό συνθετικό ντοκιμαντέρ (περιλαμβάνει στιγμιότυπα από
άλλα βίντεο) για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην ΒΑ
Χαλκιδική στο όρος Κάκαβος. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε μαζί με το ολιγόλεπτο βίντεο για την ZAD «Οταν τα δέντρα κουνούνται» ( μπορείτε να το δείτε εδώ : http://dai.ly/x2cy20e) στην εκδήλωση «Απο την ZAD έως τις Σκουριές» που έγινε στο Pasamontaña στις 21/12/14

Από τη ZAD ως τις Σκουριές Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία !

 

 

********************************************************

Σκουριές: Η εγκατάσταση εξοπλισμού του εργοστασίου σε fast forward !

Βήμα προς βήμα η διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης του ημιαυτογενούς μύλου λειοτρίβησης του εργοστασίου των Σκουριών. Δείτε την δυσκολία του εγχειρήματος στα 6 στάδια της διαδικασίας που διήρκησε μήνες: συντήρηση του υλικού, μεταφορά, κατασκευή βάσης, ανύψωση, μοντάρισμα και εγκατάσταση. Μια διαδικασία – πρόκληση για τον συντονισμό πλήθους εμπειρογνωμόνων από 7 εταιρείες.

Το ωραίο δίπτυχο «ενότητα/διάλογος» στα χείλη του Δημάρχου δεν σημαίνει παρά επικράτηση της εταιρείας, παύση της αντίστασης, πλήρη αποδοχή της καταστροφικής «επένδυσης» και ένταξή της στα «αναπτυξιακά» προγράμματα του Δήμου.

Όσο ο Δήμαρχος θα αποκοιμίζει αυτούς που είναι πρόθυμοι να τον ακούσουν με «ενότητα», «διάλογο» και «βέλτιστες λύσεις», η εταιρεία θα χτίζει και θα σκάβει, θα κόβει και θα ξερριζώνει. Mε τη βοήθεια της Αγίας Βαρβάρας και με τη σιγουριά που της διασφαλίζει η απόφαση της 20.11.2014 απόφαση της δημοτικής αρχής του κ. Μίχου.

***************************************************************

Απόφαση Λαϊκής Συνέλευσης Μεγάλης Παναγίας
H Λαϊκή Συνέλευση Μεγάλης Παναγίας αφού έλαβε γνώση για τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, θεωρεί υποχρέωσή της να δηλώσει ότι η απόφαση της 20/11/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με την παραπάνω δραστηριότητα στη Β.Α. Χαλκιδική είναι ελλιπής, ασαφής και διφορούμενη και οπωσδήποτε δεν καλύπτει τις θέσεις ούτε και τις ανάγκες του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία για τους παρακάτω λόγους:

1ον Αρχικά, δε λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική πραγματικότητα όπως αυτή έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις (βλέπε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 26/7/2011) και από την απόλυτη θέση και πράξη της Ελληνικός Χρυσός ( η οποία διατείνεται χωρίς περιθώρια διαλόγου) ή για μια ενιαία και αδιαίρετη επένδυση με τα τέσσερα βασικά υποέργα της ή για την πραγματικότητα της μηδενικής λύσης.

Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτη την τοποθέτηση του Δ.Σ χωρίς καμία αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση και στους καθημερινούς εκβιασμούς της Εταιρίας.

2ον Αναγνωρίζοντας ότι η υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα (Μαύρες Πέτρες και Ολυμπιάδα) αποτελεί κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, η θέση μας είναι σαφής και εφικτή: συνέχιση της λειτουργίας της υπάρχουσας δραστηριότητας με φθίνουσα πορεία και σταδιακή αποκατάσταση της περιοχής.

Εξάλλου η θέση του κινήματος και των αγωνιζόμενων ήταν και παραμένει ξεκάθαρη, αποχαρακτηρισμός όλης της Β.Α Χαλκιδικής από μεταλλευτική περιοχή και όχι κατά περίσταση μέρους αυτής. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω θέση αποτέλεσε βασικό προαπαιτούμενο και της διακήρυξης της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» την οποία προεκλογικά συνυπέγραψαν όλα τα μέλη του Δ.Σ συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου.

3ον Θεωρούμε θλιβερό και ασυνεπές, η εκλεγμένη από το κίνημα Δημοτική αρχή να δηλώνει αναρμόδια και να αποποιείται την όποια ευθύνη αναφορικά με την επένδυση χρυσού, δηλαδή το μείζον θέμα και μέγιστο επικαθοριστικό πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλανίζει την περιοχή μας. Δεν υπήρξε λοιπόν η στοιχειώδης ανάληψη αποφασιστικών θεσμικών πρωτοβουλιών για το σταμάτημα της λεηλασίας του τόπου μας ή για την ανάδειξη και καταγγελία των πάμπολλων παρανομιών της εταιρίας (βλέπε παράνομη κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες από την αρμόδια δημοτική πολεοδομική υπηρεσία, την αποψίλωση του Καρατζά Λάκκου χωρίς τις σχετικές τεχνικές μελέτες κλπ), που εκ των πραγμάτων άπτονται της ευθύνης και αρμοδιότητας της δημοτικής αρχής και των θεσμικών οργάνων της περιφέρειας .

4ον Θεωρούμε επίσης, ανέφικτο αλλά και χωρίς καμία ουσία ένα διάλογο με την εταιρία όπως και με την ελληνική πολιτεία, από τη στιγμή που συνεχίζεται η καθ’ όλα παράνομη καταστροφή του Κακάβου. Στο ενδεχόμενο που η Δημοτική αρχή θεωρεί ότι ο διάλογος είναι το μέσο για τη διευθέτηση του προβλήματος, βασικό προαπαιτούμενο για την πρόκρισή του είναι η άμεση παύση των εργασιών στις Σκουριές και στην Πιάβιτσα και η έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Τέλος και πάραυτα, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τις άμεσες απαντήσεις και ξεκάθαρες θέσεις του σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα καθώς και άμεσες ενέργειες οι οποίες θα συμβάλουν στην αποφυγή της καταστροφής του τόπου μας.

Οι πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού εξέλεξαν ένα δημοτικό σχήμα αρωγό στον αγώνα τους που θα πλαισιώνει αυτόν τον αγώνα, σεβόμενο τη διακήρυξη που συνυπέγραψαν όλοι προεκλογικά και που συμπυκνώνει τα αιτήματα του κινήματος ενάντια στο χρυσό. Όντας αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν παραιτούμαστε και ότι οι παρεμβάσεις μας στα Δ.Σ θα συνεχιστούν μέχρις ότου να εξασφαλισθεί ότι το Δ.Σ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και της αποφυγής της καταστροφής.

Λαϊκή Συνέλευση Μεγάλης Παναγίας
5/12/2014

********************************************

Η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού σχετικά με την από 20-11-2014 απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Αριστοτέλη.

Χαλκιδική, δεν είναι μόνο η Βορειο – Ανατολική!

Με το δικαίωμα , όχι μόνο της ελευθερίας στην έκφραση, αλλά με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τους συμπολίτες μας, νοιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε θέση σχετικά με την απόφαση – ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Αριστοτέλη, στις 20/11/14, που αφορά στην αγωνία των πολιτών για την εξέλιξη του επίμαχου θέματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική.

 

Γνωστοποιούμε στο σύνολο των συναγωνιστών και των αλληλέγγυων στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου πολλών αγωνιζόμενων πολιτών, δεν απορρέει από την ξεκάθαρη αντίληψη ως επικίνδυνα ρυπογόνου και άρα απεχθούς δραστηριότητας, την οποία αντιμαχόμαστε επίμονα, επίπονα και με όλες μας τις δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι ο μοναδικός λόγος που εκλέχτηκαν οι τότε συμμετέχοντες υποψήφιοι και νυν εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας, ήταν να υπηρετήσουν πιστά τις αρχές της Διακήρυξης της ενωτικής πρωτοβουλίας, την οποία άπαντες πρόθυμα συνυπέγραψαν προεκλογικά, η πρόσφατη απόφασή τους είναι ανακόλουθη προς αυτή.

Όχι μόνο δεν οριοθετεί το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά μας γεμίζει με άγχος, αγωνία και καχυποψία για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις των εμπνευστών της.

Προδίδει προθέσεις ανοχής ως προς την υφιστάμενη μεταλλεία, ζητά επιλεκτικό αποχαρακτηρισμό της μεταλλευτικής ζώνης και δηλώνει αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Είναι όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά στρεβλή και σίγουρα δεν άπτεται των προσδοκιών μας.

Εντυπωσιακή ήταν και η “τήρηση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών” που διαπιστώσαμε εντός της συνέλευσης του ΔΣ : “Eμείς ως Δήμος θα κάνουμε το πρόγραμμά μας κι όποιος θέλει ας μας ακολουθήσει”…, ακούστηκε να λέγεται και πάγωσε το μυαλό μας από την ισχυρή ενέσιμη δόση αυταρχισμού και παλαιοκομματικής μετεκλογικής απαξίωσης που μας χορηγήθηκε..

Την τουλάχιστον απογοητευτική απόφαση διαδέχτηκε το σοκ της παρουσίας του Δημάρχου και μελών του ΔΣ (οικείων “συναγωνιστών”), στη μεταλλευτική γιορτή στο Στρατώνι, μασώντας την καραμέλα της “ενότητας” και του “διαλόγου” (διαλόγου με την παράνοια).

Ως μέρος λοιπόν του “διαλόγου” που ανοίχτηκε από το ΔΣ προς κάθε κατεύθυνση, εκφράζουμε τον κλονισμό της εμπιστοσύνης μας προς το σύνολο της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Αριστοτέλη και απαιτούμε την αμεσότατη προσεκτικότερη επανεξέταση του θέματος της απειλής της ζωής μας.

Για την περίπτωση που το ΔΣ επιμένει να δηλώνει ανικανότητα να υπερασπιστεί το δίκαιο αγώνα χιλιάδων πολιτών που πασχίζουν φορτωμένοι πολλοί με πλήθος ψευδών, βαριών κατηγοριών για τη σωτηρία του τόπου μας, ζητάμε την άμεση παραίτησή του.

Απαλλαγμένοι από σκοπιμότητες, κομματικές ταμπέλες και γραμμές, ή άνομα συμφέροντα, με μόνη έγνοια το αξιοβίωτο μέλλον του τόπου, πεπεισμένοι από πλήθος μελετών διαφόρων αρμοδίων επιστημόνων ότι η μεταλλεία χρυσού βλάπτει το σύνολο του τόπου και των πολιτών της Χαλκιδικής, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας προς το προϊόν της απόφασης και τονίζουμε πως η Χαλκιδική, με πάνω από εκατόν επτά χιλιάδες κατοίκους που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ανήκει σε όλους μας!

Σεβόμαστε το δικαίωμα όλων στην εργασία και σαφώς επιθυμούμε την αποκατάσταση τόσο της επιβαρυμένης περιοχής, όσο και των εργαζομένων των μεταλλείων.

Αρνούμαστε όμως την καταδίκη ολόκληρου του νομού και των ζωών μας λόγω αναρμοδιότητας, ή ανικανότητας, ή απροθυμίας, απροσδιόριστης αιτιολογίας. Ο εμπαιγμός μας εξοργίζει.

Ζητάμε οριστικό και ξεκάθαρο τέλος της μεταλλευτικής εποχής στη Χαλκιδική και σταδιακή υλοποίησή του.

Δεν μας ικανοποιούν αμφίσημες αποφάσεις που διαιωνίζουν και μεταθέτουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές.

Αρνούμαστε τις μεσοβέζικες θέσεις που αποπροσανατολίζουν, υπνωτίζουν, υποτιμούν την κοινή λογική.

Να μην παραλείψουμε να συγχαρούμε το ΔΣ που στην απόφασή του ανακοινώνει τη διακοπή των έκνομων οικονομικών συναλλαγών του Δήμου Αριστοτέλη με τη μεταλλευτική εταιρεία El dorado Gold, πράττοντας το αυτονόητο!

Δεν ελπίζουμε. Διεκδικούμε!

Δεν ευχόμαστε. Απαιτούμε!

Δεν ευχαριστούμε για το “διάλογο” – συμβιβασμό που ξεκίνησαν. Παρεμβαίνουμε! Υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του ΔΣ και ζητώντας να σεβαστούν την αξιοπρέπεια τη δική τους, αλλά και των πολιτών που τους επέλεξαν.

Η απειλή είναι πάνω από τα κεφάλια μας.

Ο χρόνος της διαλογικής διαδικασίας έχει τελειώσει προ πολλού.

Το ΔΣ καπηλεύτηκε τον αγώνα, κατέκτησε την εξουσία με την ψήφο αγωνιστών και εξαπάτησε τους πάντες.

Θα μας βρουν όλους Ενωμένους μπροστά τους.

Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ν.Προποντίδας
Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

ΠΗΓΕΣ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html

https://www.facebook.com/antigold

http://antigoldgr.org/blog/2014/12/22/epitropi-agona-npropontidas/

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2014/12/28.html

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: