Eργασιακό δελτίο #42 από το omnia sunt communia

Δεκέμβριος 24, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Απόπειρα χειροδικίας καταγγέλλουν οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς μετά την τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου φερόμενος ως εκπρόσωπος του πρώην εργολάβου, που τους οφείλει και χρήματα, προσπάθησε σύμφωνα με τις ίδιες, να χειροδικήσει σε βάρος του μέλους της Διοίκησης του Σωματείου Δέσποινας Κουρτέση. Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι με τη νέα σύμβαση καθαριότητας που υπογράφηκε για το Νοσοκομείο Βόλου, οι μισές (15 τον αριθμό) απολύθηκαν ήδη.

 

redblack small

 Η αυταρχικότητα και ο εμπαιγμός της πρυτανείας του ΕΚΠΑ δεν έχει τέλος. Το Σάββατο 20/12 συνεδρίαζε η σύγκλητος του Ιδρύματος, στην οποία είχαν κληθεί από τις πρυτανικές αρχές και εκπρόσωποι των φοιτητών. Όμως οι φοιτητές αντί για τις ανοιχτές πόρτες του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ήρθαν για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής της χουντοκρατίας και των εκπροσώπων της. Τα ΜΑΤ τραυμάτισαν έναν φοιτητή, όταν μετά από εντολή του αντιπρύτανη Α. Καλοκαιρινού, που συνεχίζοντας το πνεύμα «νόμος και τάξη» του Φορτσάκη, έδωσε την εντολή να σπάσει το άσυλο καθώς υπήρχε σοβαρότατη απειλή ….. από ένα φοιτητή και μια φοιτήτρια !!! Η σύγκλητος συνεδρίασε φυσικά χωρίς τους φοιτητές αλλά και χωρίς κάποια μέλη της, που αηδιασμένα από τον αυταρχισμό, αποχώρησαν.

 

redblack smallΈνα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργοδοτικών εγκλημάτων που συντελούνται στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Ένας οδηγός νοσηλεύεται στην εντατική με πολλαπλά κατάγματα και ακόμα ένας εργάτης νοσηλεύεται με ελαφρύτερα τραύματα, μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια καταγγέλλει ότι «…υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, με φορτηγά κακοσυντήρητα. Επίσης αυτά συνοδεύονται με κακοπληρωμένους εργαζόμενους μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας υπό την απειλή της απόλυσης». Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι η κερδοφορία για τη ΔΕΗ και τους εργολάβους «εξασφαλίζεται από την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι πολλές φορές για μήνες, απάνθρωπα ωράρια έως και 12 ώρες ημερησίως με μεροκάματα πείνας.»

 

redblack smallΣε προκήρυξή τους τα Κίτρινα Κράνη, η πρωτοβουλία εργαζομένων στο εργοτάξιο του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»,  δύο μήνες πριν, προειδοποιούσαν ότι η υπερεντατικοποίηση της εργασίας θα είχε ως αποτέλεσμα εργατικά «ατυχήματα». Λίγες μέρες πριν δυστυχώς επαληθεύτηκαν, καθώς σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται εργάτης ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εργασιών στο έργο. Εκτός της υπερεντατικοποίησης της εργασίας, οι εργαζόμενοι αναφέρονται και σε κλεμμένα ένσημα και σε απλήρωτες υπερωρίες.

 

redblack smallΔεν είναι ατυχήματα δεν έχουμε αυταπάτες, κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες. Πορεία για τα εργατικά «ατυχήματα», πραγματοποίησαν την τρίτη 16 Δεκέμβρη το απόγευμα σύντροφοι από το παράρτημα, από το καφενείο των ανέργων και το σάλτο.

 

redblack smallΤην αργοπορία στη μισθοδοσία τους, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στα «Ελληνικά Λιπάσματα». Το σωματείο βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση και τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει για δυναμικές κινητοποιήσεις .

 

redblack smallΣτάση εργασίας στον δημόσιο τομέα την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη από τις 12 μ. ως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Εκτός από στάση εργασίας για το….θεαθήναι, η ΑΔΕΔΥ όρισε την 17η Δεκέμβρη και ως ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υπεράσπιση των απολυμένων….τόσο υποκρισία πια…

 

redblack smallΚινητοποίηση έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθήνας (ΚΕΑΤ)  πραγματοποίησε την Τρίτη 16 Δεκέμβρη η ΣΕΑΑΝ, η ΕΣΚ-Τυφλών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ. Η κινητοποίηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, σε κατάσχεση της ελάχιστης επιχορήγησης -του μοναδικού δημοσίου ιδρύματος για τυφλούς- του ΚΕΑΤ, ύψους 197.000 ευρώ, για οφειλές λόγω ΕΝΦΙΑ.

 

redblack smallΈντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, να ματαιώσει το προγραμματισμένο για τις 15 και 16 Δεκεμβρίου Καταστατικό Συνέδριό της, με την πραγματοποίηση του οποίου θα άνοιγε ο δρόμος για την εγγραφή στην οργάνωση, όλων των εργαζομένων του Δημοσίου, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρονικό διάστημα απασχόλησης. Η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ προκύπτει από το γεγονός ότι με την κίνηση αυτή, η ΑΔΕΔΥ δεν δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους που δουλεύουν στους Δημόσιους Οργανισμούς κι έχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας (έκτακτοι, επικουρικοί, εργολαβικοί κ.λπ.) να συμμετέχουν στο σώμα της με πλήρη δικαιώματα, κατ’ αναλογία με τους μόνιμους υπαλλήλους.

 

redblack smallΑπλήρωτοι οι 14 οικοδόμοι που εργάζονται στο έργο ανάδειξης στην ανασκαφή του θεάτρου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν σε ανακοίνωση τους πως δεν θα γίνουν σκλάβοι στον 21ο αιώνα και ζητούν να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα!

 

redblack smallΕκβιασμοί από την Ανώνυμη Εταιρία Γενικών Κατασκευών (ΑΕΓΕΚ) να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει στο έργο. Η ΑΕΓΕΚ, που έχει προσλάβει για λογαριασμό της Κοινοπραξίας τους εργαζόμενους, κάλεσε το Σωματείο σε διαβούλευση προκειμένου να συμφωνήσουν στη λύση των συμβάσεων των εργαζομένων, καθώς, όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με την παραμονή της ή όχι στο έργο, δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Ωστόσο οι εργαζόμενοι, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καμία διαβούλευση με την εταιρεία

 

redblack smallΤίτλοι τέλους για την ΑΓΝΟ και 375 εργαζόμενοι στο δρόμο. Δέκα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της πρώτης βιομηχανίας παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Β. Ελλάδα, οι εργαζόμενοι που ήταν όμηροι ενός καθεστώτος απληρωσιάς και εμπαιγμού και απειλών από την εργοδοσία, τώρα πλέον αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.  Η μεθόδευση της απαξίωσης της βιομηχανίας εξυπηρέτησε, τόσο τα σχέδια της εργοδοσίας του ομίλου ΚΟΛΙΟΣ, όσο και τα σχέδια της κυβέρνησης και τις επιταγές της ΕΕ, αναφορικά με το γάλα μακράς διάρκειας, που στόχο έχουν το κλείσιμο των ελληνικών εργοστασίων και την στροφή στις εισαγωγές.

 

redblack small24ωρη απεργία την Τετάρτη 17/12 στον όμιλο Σκουλούδη στην Θήβα, ύστερα από απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου. Απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς η εργοδοσία χρωστά 6-8 μήνες, ενώ έχει προβεί και σε απολύσεις.

 

redblack smallΠροκλητική η εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας «Αddit Value» αρνείται να καταβάλει δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Η εργολαβική εταιρεία «Αddit Value» που παρέχει υπηρεσίες – εργαζόμενους στην εταιρεία «Γρ. Σαράντης» στα Οινόφυτα, αρνείται να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, λέγοντας τους με ιταμό τρόπο ότι το δώρο καταβάλλεται μέσα στο ημερομίσθιό τους, που είναι κατά 1,5 ευρώ αυξημένο! Επίσης, ότι όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει, γιατί υπάρχουν «πολλά βιογραφικά» που ζητάνε θέση εργασίας….

 

redblack smallΣε δέκα απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ (μέλος του ομίλου VIVARTIA-MIG) απέλυσε τις προηγούμενες μέρες δέκα εργαζόμενους από το εργοστάσιο γάλακτος στον Ταύρο Αττικής.

 

redblack smallΕκδικητική απόλυση στο Ποτοπωλείο στην Πανόρμου. Η Ευγενία Πρίφτη, εργαζόμενη επί δυόμιση χρόνια στο εν λόγω καφέ-μπαρ, απολύθηκε εντελώς εκδικητικά. Να σημειώσουμε πως η εργαζόμενη είχε προσληφθεί αρχικά τον Οκτώβρη του 2012 και εργάζονταν ανασφάλιστη έως τον Οκτώβρη του 2013. Το συγκεκριμένο μαγαζί, σε αντίθεση με το φιλολαϊκό  προφίλ που πλασάρει στους πελάτες, δεν είναι παρά ένα κάτεργο για τους εργαζόμενους, χωρίς  εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη αντιστάθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία και πήρε ως απάντηση την απόλυσή της.

 

redblack smallTις διώξεις υπαλλήλων από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ζητά να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των υπαλλήλων, να ανακληθούν άμεσα όλες οι αυθαίρετες και παράνομες μεταθέσεις που βαφτίζονται μετακινήσεις και να μην γίνει καμία μετάθεση χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

 

redblack smallΠανελλήνια Διαμαρτυρία των Σχολικών Φυλάκων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη το πρωί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Βουλή.

 

redblack smallΜε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 19/12 και αποχή από την εργασία το Σάββατο 20/12 απαντούν, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ αντιδρώντας έτσι στη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή με μορφή τροπολογίας, με την οποία επικυρώνει και νομικά το «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ του Οργανισμού και της COSCO. Ο φιλικός διακανονισμός αποτελεί νέα σύμβαση παραχώρησης και προβλέπει την παράδοση του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ στην COSCO και κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος που κατέβαλε το κινεζικό μονοπώλιο.

 

redblack smallΝέα δυναμική κινητοποίηση από τους συνταξιούχους την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αίτημα τους η αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν στις συντάξεις, αλλά και ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο αρμόδιος υπουργός αγνόησε επιδεικτικά, για πολλοστή φορά, τους χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς που διαδήλωσαν στην Αθήνα.

 

redblack smallΣε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προχώρησαν την Τετάρτη 17/12 οι συνταξιούχοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), οι οποίοι, αν και συνταξιοδοτήθηκαν, δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις που δικαιούνται. Οι συνταξιούχοι ζητούν να βρεθεί λύση ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που τους οφείλονται.

 

redblack smallΕν ‘τω μεταξύ εξώδικο έστειλαν στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΕΛΒΟ, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΕΚΘ, συνεπικουρούμενη από την ηγεσία του σωματείου εργαζομένων ΕΛΒΟ -που πρόσκειται στις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- έστειλε εξώδικο την Παρασκευή 19/12 για δήθεν ψευδείς, συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Και αυτό γιατί; Διότι είπαν το αυτονόητο: ότι η Συνδικαλιστική εργατοπατερία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούνε τους εργαζόμενους σε απεργία εθιμοτυπικού χαρακτήρα.