Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Καλέσματα, Προτάσεις > Κύμα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια (Αθήνα , Πάτρα ,Ρέθυμνο) ! Κάλεσμα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 21/11/14 στην Αθήνα !

Κύμα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια (Αθήνα , Πάτρα ,Ρέθυμνο) ! Κάλεσμα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 21/11/14 στην Αθήνα !

Νοέμβριος 20, 2014 Σχολιάστε Go to comments

In the communication issued by Rector of the Kapodistrian University of Athens on the 41st anniversary of the 1973 student uprising against the military junta, it is suggested that individual schools of the university should conduct periodic electronic referenda in order to allow everyone involved to vote directly as to the interruption of classes whenever this is proposed.
Student unions reacted immediately with an occupation of the deanery of Health Sciences, protesting for what they see as total disregard for decisions of the general assemblies of students and a direct threat to the very existence of student unions themselves, as  through electronic referenda, they will practically be excluded from decision making procedures in the university.
FROM :
http://www.ertopen.com/news/news-in-other-languages/english/item/27426-news-in-english-19-11-2014
*****************************************************************************************

Occupation wave in Greek Universities (Athens, Patra, Rethymno)! Call for a Pan-Educational Rally on Friday 11/21/14 in Athens!Occupying domino effect in Universities

Under occupation are universities in Athens, Patras and Rethymnon. Τhe proposal of the Rector of the University of Athens, Theodoros Fortsakis, to abolish student unions and general assemblies and start making decisions through electronic referenda triggered strong reactions. Occupation on more university departments is under way, while a Pan-Educational Rally is organised in Athens on Friday.

Students have occupied the Health Sciences deanery since Wednesday morning, while some other students have occupied the Economics Department of the University of Athens Law School, as well. A sit-in until Friday has been the decision of the general assembly of the Law School and the University of Rethymno (Crete) is under occupation. Patras University clerical staff went on strike and occupied all the administrative departments of the university today, protesting about their laid off colleagues.

Students occupied the Rectory of the National Technical University of Athens on Wednesday, in response to the refusal of the rector of the institution, John Golia, to take a clear stand against the military police abuse towards the students and the government policy on Education in the pre-senate meeting.

The administration building of the National Technical University will remain closed until the Senate meets regularly with the presence of both the clerical staff and the students, the latter are warning.

The Agricultural University and the Technical Educational Institute (TEI) of Athens are to be added to the mobilisation for Education by Friday, as occupation has been announced there, too.

Translation of the artcle «Ντόμινο καταλήψεων στα πανεπιστήμια.» from :http://tvxs.gr/news/ellada/ntomino-katalipseon-sta-panepistimia

 
**********************************************************************************************

Ντόμινο καταλήψεων στα πανεπιστήμια.

Υπό κατάληψη τελούν πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Αθήνα, Πάτρα και Ρέθυμνο, στον απόηχο της πρότασης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Στα σκαριά είναι καταλήψεις και σε άλλα τμήματα, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης φοιτητές, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη και στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Κατάληψη μέχρι την Παρασκευή αποφάσισε και η γενική συνέλευση της Νομικής, ενώ υπό κατάληψη τελεί και το πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Σε απεργία και κατάληψη όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πάτρας, προχώρησαν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος που διαμαρτύρονται για τους συναδέλφους του που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σε κατάληψη της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προχώρησαν την Τετάρτη οι φοιτητές ως αντίδραση στην άρνηση του πρύτανη του ιδρύματος, Ιωάννη Γκόλια, να λάβει ξεκάθαρη θέση στην προσυγκλητική συνεδρίαση απέναντι στα λοκάουτ, τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε φοιτητές αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Το κτίριο της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παραμείνει κλειστό, έως ότου συνεδριάσει κανονικά η Σύγκλητος με την παρουσία τόσο των διοικητικών υπαλλήλων όσο και των φοιτητών, διαμηνύουν οι τελευταίοι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων για την Παιδεία αναμένεται να προστεθεί από την Παρασκευή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και το ΤΕΙ Αθηνών, που έχουν προαναγγείλει κι αυτά κατάληψη.

ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

http://tvxs.gr/news/ellada/ntomino-katalipseon-sta-panepistimia

***************************************************************************************

Η Ανακοίνωση-Κάλεσμα για την εκδήλωση που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Παρασκευή 21/11 στις 6 στο κτήριο της Νομικής:
41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο διαφορετικά. Από την ανάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ από το Φορτσάκη, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής που εξαπολύεται από πλευράς υπουργείου και πρυτανικών αρχών. Και καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ως πρύτανη, καθώς δηλώνει έτοιμος να εξειδικεύσει το δόγμα «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια. Σημειωτέον ότι ο ίδιος άνθρωπος είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου στη ΝΕΡΙΤ και η δικηγορική του φίρμα εμπλέκεται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Η δημοκρατία στα πανεπιστήμια βρίσκεται ξεκάθαρα στο στόχαστρο. Πρώτα οι φοιτητές αποκλείονται από διαδικασίες που τους αφορούν (βλ. Σύγκλητος, συμβούλια ιδρύματος, γενικές συνελεύσεις τμημάτων), στη συνέχεια οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων υπονομεύονται ή δεν αναγνωρίζονται και η όποια προσπάθεια υλοποίησης και προάσπισής τους από πλευράς φοιτητών έρχεται αντιμέτωπη με την κρατική καταστολή. Και περί κρατικής καταστολής ο λόγος: την Πέμπτη 13-11, ο Φορτσάκης κλείνει πραξικοπηματικά με lock-out τη Νομική προκειμένου να μη μετατραπεί σε κέντρο αγώνα ενόψει του Πολυτεχνείου και δίνει εντολή στις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες ήδη από το προηγούμενο βράδυ είχαν τοποθετηθεί σε όλα τα πανεπιστημιακά κτήρια του κέντρου, να απωθήσουν τους φοιτητές με κάθε τρόπο. Αυτό μεταφράστηκε σε ρίψη χημικών στους φοιτητές που βρίσκονταν έξω από τη Νομική, ενώ αργότερα την ίδια μέρα δύο φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν από ΜΑΤ και στάλθηκαν στο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της πλήρους υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών και διεκδικήσεων, ο Φορτσάκης πάει ένα βήμα παραπέρα και με ανακοίνωσή του απειλεί ότι θα καταργήσει τους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους με την αντικατάσταση των γενικών συνελεύσεων από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, τα ερωτήματα των οποίων θα θέτει ο ίδιος.

Η επίθεση αυτή όμως δεν εξαπολύεται μόνο από πλευράς του Φορτσάκη απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Ακριβώς επειδή ο Φορτσάκης είναι εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής (δεδομένων και των σχέσεών του με την κυβέρνηση), η τακτική που εφαρμόζει εντός του πανεπιστημίου αποτελεί μια εξειδίκευση της συνολικότερης επίθεσης που δέχεται αυτή τη στιγμή ολόκληρη η νεολαία. Συγκεκριμένα, ένας νέος, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή, καλείται να αποφοιτήσει από ένα λύκειο-εξεταστικό κάτεργο, να μπει σε ένα πανεπιστήμιο πλήρως αυταρχικοποιημένο και πλήρως εντατικοποιημένο και να βγει σε μια αγορά εργασίας, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 60% για τους νέους, ενώ ο θεσπισμένος κατώτατος μισθός δεν αρκεί ούτε για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Η αυταρχικοποίηση που βιώνει το πανεπιστήμιο σήμερα αποτελεί μια μικρογραφία της συνολικής αυταρχικής στροφής που υλοποιεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά. Επιλέγει να καταστείλει κάθε αγωνιζόμενη φωνή, να προβαίνει στο πραξικοπηματικό κλείσιμο αγώνων είτε με επιτάξεις, είτε με την κήρυξη απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, είτε με την κατάργηση της ίδιας της δυνατότητας διεκδίκησης όπως έγινε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κι όλα αυτά για να επιβάλει μια πολιτική που μαυρίζει το μέλλον της νεολαίας και αναιρεί κάθε μέρα δικαιώματα και κεκτημένα των αγώνων ενός ολόκληρου λαού.

Λαός και νεολαία, όμως, δεν συναινούν, αλλά αντιστέκονται. Από τους αγώνες στις Σκουριές, μέχρι τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, τις μαθητικές καταλήψεις, τους αγώνες των κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ ή αλλιώς του σύγχρονου Γκουαντάναμο, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τους αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης αρθρώνονται φωνές αντίστασης, φωνές που υπερασπίζονται τις δημοκρατικές ελευθερίες σε μια εποχή που αυτές καταργούνται. Ήρθε η ώρα αυτές οι φωνές να ενωθούν και να διατρανώσουν ότι δε θα υποταχτούμε στις πολιτικές που κλέβουν τις ζωές μας, ότι δε θα δεχτούμε τη φίμωση και την καταστολή μας, ότι θα ζήσουμε ελεύθερα. Μέσα από την εκδήλωση που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Παρασκευή 21/11 στις 6 στο κτήριο της Νομικής, εκπέμπουμε ηχηρά το μήνυμα ότι στους καιρούς τους δύσκολους όποιος δεν αγωνίζεται ζει λάθος.

ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/27409-anakoinwsh-kalesma-twn-foithtikwn-syllogwn-paraskeyh-21-11-sth-nomikh

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: