Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Καλέσματα, Προτάσεις > ΣΠΑΡΤΗ 7/11/14 : Εκδήλωση – συζήτηση για την Αποανάπτυξη με τους Γιάννη Μπίλλα και Γιώργο Κολέμπα. Στην Ιδιομορφή στις 8:30 μ.μ.

ΣΠΑΡΤΗ 7/11/14 : Εκδήλωση – συζήτηση για την Αποανάπτυξη με τους Γιάννη Μπίλλα και Γιώργο Κολέμπα. Στην Ιδιομορφή στις 8:30 μ.μ.

Νοέμβριος 6, 2014 Σχολιάστε Go to comments

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΙΛΛΑ και ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΕΜΠΑ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/11, 8.30 μ.μ. στην ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ

Ο καπιταλισμός, πριν φανερώσει τα αδιέξοδά του, κατέστρεψε τον ψυχισμό των ανθρώπων, διαμόρφωσε έναν ανθρωπολογικό τύπο μοναχικό, νευρωτικό, αγχώδη, φοβικό και φοβισμένο, ανταγωνιστικό, επιθετικό, ενεργοβόρο, καριερίστα και αμοραλιστή, κάτοικο του «εγώ» και όχι του «εμείς». Ακόμα και σήμερα ο άνθρωπος αυτός διατηρεί την ψευδαίσθηση της ατομικής διαφυγής. Ο ανθρωπολογικός τύπος της ιδιώτευσης, της απάθειας, της συναλλαγής και της αλλοτρίωσης είναι μέρος του προβλήματος που έχουμε να επιλύσουμε.
Είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε άλλα νοήματα, άλλες σημασίες και άλλα προτάγματα στη ζωή μας, με τα οποία θα αξίζει να ζει κανείς σήμερα και όχι να περιμένει την έφοδο στα «χειμερινά ανάκτορα». Διότι ο άνθρωπος εκτός από κοινωνική κατασκευή, είναι ταυτόχρονα και δημιουργός της ζωής του.
Ο ετερόνομος άνθρωπος που, ως καταναλωτής, υπακούει και εκτελεί νόμους, εντολές και αφηγήσεις άλλων, χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος στη λήψη των αποφάσεων, είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί από τον αυτόνομο τύπο ανθρώπου, εκείνου που αυτοθεσμίζεται, που διαμορφώνει, δηλαδή, ο ίδιος τους θεσμούς και τους αναιρεί αν χρειαστεί.
Το δικαίωμα του «συνανήκειν» είναι σύμφυτο με το δικαίωμα του «συναποφασίζειν» και είναι ίσως ο μόνος τρόπος προαγωγής της αίσθησης της κοινότητας, και αυτό γιατί ο άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στην κοινότητα των άλλων ανθρώπων ένα μέρος της ύπαρξής του που της το οφείλει. Έτσι, καλλιεργείται και η ξεχασμένη στις μέρες μας αίσθηση της ατομικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.
Η δημιουργία του νέου αυτού ανθρωπολογικού τύπου αποκτά στις μέρες μας τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εφόσον μια αυτόνομη, δημοκρατική και οικολογική κοινωνία δεν μπορεί να απαρτίζεται, ούτε φυσικά και να δημιουργηθεί, από τον τύπο του ανθρώπου που δημιουργεί η καταναλωτική κοινωνία.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Κολέμπα και του Γιάννη Μπίλλα : «Ο ανθρωπολογικός τύπος της Αποανάπτυξης – Τοπικοποίησης» ( Εκδόσεις των Συναδέλφων )

 

ΠΗΓΗ/ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

http://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/

 

https://www.facebook.com/pages/%CE%9F%CE%99-%CE%95%CE%9A%CE%94%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A6%CE%A9%CE%9D/165324833558639?fref=photo

 

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: