Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Πολυμέσα > 11/10/14 : Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Κινητοποίηση ενάντια σε ΤΤΙΡ, CETA, TISA !

11/10/14 : Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Κινητοποίηση ενάντια σε ΤΤΙΡ, CETA, TISA !

Οκτώβριος 11, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας

04.2014
Συγγραφεας
John Hilary
Μεταφραση
Ειρήνη Αποστολίδου
Μαριάννα Τόλια (lingua•trans•fair)

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δηλώνουν ανοιχτά πως ο κύριος στόχος του TTIP είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Στην πραγματικότητα, τα «εμπόδια» αυτά είναι τα πολύτιμα κεκτημένα μας και οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (που συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς σχετικά με τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα), οι κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, ακόμη και κάποιες από τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες που είχαν στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008. Με δυο λόγια: σε αυτή τη διατλαντική συμφωνία διακυβεύονται πάρα πολλά.

Το βιβλιαράκι αυτό, γραμμένο από τον John Hilary, γενικό διευθυντή του War on Want, εξηγεί με συντομία τι είναι το TTIP και πώς θα επηρεάσει, αν εφαρμοστεί, τις ζωές όλων μας. Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ προσπαθεί έτσι να ρίξει φως στη μυστική αυτή συμφωνία και να ενθαρρύνει την αντίσταση, οργανώνοντας workshops και συνέδρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου επιστήμονες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να οργανώσουν την αντίστασή τους.

Το βιβλιαράκι διατίθεται στις εξής γλώσσες:

THE BOOK ABOUT THE T.T.I.P. (in pdf ) HERE :

Για δωρεάν αντίτυπα, επικοινωνήστε με το Παράρτημα Ελλάδας.

ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ .Παράρτημα Ελλάδας

http://rosalux.gr/publication/diatlantiki-etairiki-shesi-emporioy-kai-ependyseon-ttip

********************************************************************************************************************

Ολοκληρώθηκε ο έβδομος κύκλος των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ στην Ουάσινγκτον !

 

Ολόκληρώθηκε ο έβδομος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για την συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) οι οποίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών εδώ και χρόνια με ελάχιστες διαρροές προς τον Τύπο ως προς το περιεχόμενό τους. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

       Στην συμφωνία αυτή αντιτίθενται έχοντας ως παράδειγμα τις προηγούμενες συμφωνίες που έχουν συνάψει η ΗΠΑ με άλλες χώρες (όπως η NAFTA) πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις από ένα μεγάλο εύρος του κοινωνικού φάσματος (οικολογικές, προστασίας των καταναλωτών, αντικαπιταλιστικές) για διαφορετικούς λόγους που ξεκινούν από την διαφορά των διατροφικών προτύπων και καταλήγουν στην αντίδραση απέναντι στη Μονοκρατορία των Αγορών.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον κατά τη λήξη του έβδομου κύκλου ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ε.Ε. Ignacio Garcia Bercero δήλωσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Junker θεωρεί την ΤΤΙΡ μία από τις δέκα σημαντικότερες προτεραιότητές του. Κατά συνέπεια η συμφωνία θα έχει την ισχυρή πολιτική υποστήριξη και της νέας Κομισιόν.

Ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης τύπου μπορείς να το δεις εδώ

Από την πλευρά των οργανώσεων η 11η Οκτωβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην ΤΤΙΡ, αλλά και άλλες συμφωνίες όπως η CETA και η TISA.

ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

TALES OF A CRAZY WORLD

http://keipi.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: