Αρχική > Δράσεις, Καλέσματα, Προτάσεις, Πολυμέσα > 1 iunie. Un mesaj emotionant al copiilor din Pungesti pentru lumea intreaga. Jandarmi, eliberati Pungestiul! Chevron, go home! A strong message of the brave children in Pungesti to the world. Riot police, clear out of Pungesti! Chevron, go home! Stop fracking!

1 iunie. Un mesaj emotionant al copiilor din Pungesti pentru lumea intreaga. Jandarmi, eliberati Pungestiul! Chevron, go home! A strong message of the brave children in Pungesti to the world. Riot police, clear out of Pungesti! Chevron, go home! Stop fracking!

Please share it in the international networks!

We now have the English translation for the film with the very strong message of the children in Pungesti for the 1st of July!

Thanks to: Mihaela Popescu (translation) Markus Wailand and Fabrice Droulers (film), Alexandru Lişman (sound and technical issues), Marius Ignat (assistant).

 

 

PLEASE SHARE – the message to the world of the children in Pungesti, the first fracking platform of Chevron in Romania:

«On June, the 1st we don’t want toys or any other material things, we just want our life before Chevron back, we want to live peacefully, in freedom and without violence on our land and in our village, using our clean, unpolluted water, without Chevron, fracking and riot police. We don’t wish any of the children of the world to have to go through what we went during the last year, where we and our parents and neighbors and relatives got threatened, persecuted and beaten up so often by the riot police forces defening only the interests of the big company Chevron! Please tell Chevron that we want our childhood back and we wish all the children in the world a childhood in peace, freedom and without violence.»

Start taking action, before it’s too late, before the state of exception becomes the rule: PUNGESTI IS EVERYWHERE!

***************************************************************************************

Va rog distribuiti masiv!
Mesajul tulburator al copiilor pentru lumea intreaga. De 1 iunie, copiii din Pungesti nu isi doresc jucarii, nu isi doresc bunuri, isi doresc doar sa isi poata continua viata de pana in octombrie 2013.
Nu uitati, daca nu iesiti din confortul personal, curand Pungesti va fi peste tot! iar soarta copiilor de la Pungesti va fi a tuturor copiilor.
Pentru un viitor curat pentru copii, pentru generatiile care urmeaza!
De 1 iunie am sa va fac o urare mare: Trezirea!!!

Multumiri: Markus Wailand, Fabrice Droulers, Alexandru Lişman, Marius Ignat!

*****************************************************************************************

BITTE WEITERLEITEN – Die Botschaft der Kinder in Pungesti, der erste Fracking Ort Rumäniens, an der Welt:

«Am 1. Juni wünschen wir uns kein Spielzeug, keine Sachen, wir wünschen nur unseren früheren Leben hier zurück, wir wünschen uns nur weiterhin hier auf unserem Land und in unserem Dorf leben zu können, vom unserem Land und unvershmutztes Wasser, ohne Chevron und Fracking, ohne die Jendarmerie und ohne der alltäglichen Angst und Gewalt. Wie wünschen keinen andreren Kinder jemals dasselbe wie wir während des letzten Jahres zu erleben, wo wir, oder unseren Eltern, oder Nachbarn oder anderen Verwandte hier im Dorf so oft von der bewaffnete Gendarmerie im Auftrag von Chevron verfolgt, geprügelt und bedroht wurden, dass wir nur noch im alltäglichen Angst leben. Bitte sagt Chevron, wir möchten unsere Kindheit wieder zurück haben und wünschen aller Kinder der Welt eine Kindheit in Frieden und ohne Angst und Gewalt.»

Wach auf, Welt, before Pungesti überall sein wird, und der Ausnahmezustand die Regel sein wird! PUNGESTI IST ÜBERALL!

FROM :

Maria Olteanu 
Anairda Suri

 

#################################################################################

De ce sunt impotriva exploatarii Gazelor de sist – motive concrete. Rezumat pericolele procesului de fracturare hidraulica – fracking (eco)

sonda chevron exploatare gaze sist shale gas fracking fracturare hidraulica Pungesti romania vremea noua

Pentru a ne convinge că exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică dăunează grav mediului și sănătății umane (+supraviețuirii României pe termen lung) trebuie doar să ne documentăm. Există suficientă informație pe internet – imagini, mărturii, studii, documentare, filme etc și mai ales DECIZII ale diferitelor state și regiuni de pe glob de interzicere a exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. De ce a fost interzisă fracturarea hidraulică în anumite locuri de pe planetă? Așa, for fun? Sau pentru că e periculoasă?

Mai multe ţări din Europa şi din lume au interzis exploatarea gazelor de şist pe teritoriul lor, având în vedere efectele negative asociate acestei tehnologii. În prezent, Franţa şi Bulgaria au interdicţii privind fracturarea hidraulică; în Olanda, Irlanda, Danemarca, Luxemburg, Suedia şi Republica Cehă au fost instituite moratorii contra fracturării, iar în Germania şi anumite regiuni din Spania şi Elveţia fracturarea a fost fie suspendată, fie interzisă. Austria şi Lituania au înăsprit şi ele reglementările cu privire la fracturare. Dincolo de Ocean, în SUA, de unde vine Chevronul, Vermont şi Hawaii au interzis fracturarea pretutindeni pe teritoriul lor, iar în alte 18 state au fost adoptate interdicţii totale, parţiale sau pe diverse proceduri asociate fracturării hidraulice. Şi în Canada, pe teritoriul anumitor provincii şi localităţi fracturarea hidraulică a fost interzisă temporar sau definitiv. (sursa: frontpress.ro, 28 mai 2014)

În prezent nu există în România o lege și nici reglementări dedicate special gazelor de șist deși procedeul de exploatare (fracturarea hidraulică) este total diferit și mult mai periculos decât exploatarea gazelor naturale prin metode convenționale. Cu toate acestea Chevron a ridicat deja prima sondă la Pungești, cu sprijinul total al Guvernului României. Însă NU doar Chevron are concesionări pe Gaze de Șist în România…

Ce înseamnă, pe scurt, Gazele de Șist:

– prin fracturare hidraulică pt gaze sist se eliberează în atmosferă METAN, care este de 22 de ori mai poluant (ca gaz cu efect de seră) decât dioxidul de carbon – deci e o falsă teză că gazele de şist contribuie la reducerea schimbărilor climatice

flacari care se vad din satelit de la metanul care iese prin puturile de fracking si nu este exploatat, ci doar ars - exploatarea Eagle ford America

– cutremure din cauza săpăturilor și exploziilor făcute în timpul explorării și exploatării gazelor de șist prin fracking; în SUA au fost sute de seisme ANUAL după ce a început fracturarea;

Legat de fracturarea hidraulică pentru gaze de sist, una dintre cele mai mari probleme este fracturarea mecanică – exploziile făcute pe structurile geologice specifice ale României au un risc mult mai mare, creează instabilitate pe termen lung pe o rază de 6 km în jurul fiecărui foraj; seismele mici nu dărâmă direct casa, însă afectează betonul caselor => casele NU mai rezistă la un cutremur (natural) de 8-9 grade aşa cum au fost proiectate şi construite să reziste, ci mai rezistă doar la cutremure mai mici, deci seismele alea mici deteriorează structura de rezistenţă a caselor (chiar şi cele din BETON), iar casele pică la un cutremur mai mare! (Mircea Vintilescu)

– crăparea caselor localnicilor din zona sondelor (de la camioanele de mare tonaj, de la explozii și cutremure);

– distrugerea drumurilor comunale de la camioanele de mare tonaj (+zgomot)

– poluarea gravă cu aprox 600 de substanțe chimice toxice care sunt injectate până la adâncimi de 3000 metri, poluând tot – apă (pânza freatică și acviferul de adâncime, râuri din zonă), aer, sol etc. Poluarea apei din zonele de provincie va distruge INDEPENDENȚA țăranilor și agricultorilor din zonă, care își produc singuri hrană, care fac agricultură pe baza apei curate din sol, care cresc animale pe baza apei curate din sol și a pășunilor nepoluate etc. Toți țăranii care acum se descurcă pe cont propriu și mai oferă produse alimentare și altor familii (vând în piață etc) vor deveni dependenți de Sistem, vor trebui să cumpere apă și hrană de la supermarket (adică de la companii străine), vor trebui să renunțe la creșterea animalelor domestice pentru că nu vor mai avea cum să le adape și să le hrănească – vezi detalii aici: Gazele de șist nu sunt despre energie ci despre distrugerea independenței!

– problema nu este DACĂ va fi poluată apa, ci CÂT DE GRAV și CÂND se vor vedea efectele. Poluarea este INEVITABILĂ în cazul fracturării hidraulice!

– epuizarea resurselor de apă din zonă – fiecare puț consumă foarte multă apă, apă care este extrasă din râurile din zonă și pânza freatică din subteran; este vorba de MII de puțuri! O să vedem oameni care primesc apă cu cisterna ca să nu moară de sete…

– sunt necesari 16.000 mc de apă PER FORAJ, asta inseamna 160.000 mc PE SONDA (amplasament). TOATA APA ASTA CURATĂ LA PRELUARE ESTE CONTAMINATĂ ȘI DEVINE DEȘEU – este depozitata in iazuri de decantare (ca in proiectul RM) sau epurata (dar noi nu avem statii de epurare in RO pt asa ceva) SAU REINTRODUSA SI LASATA IN SOL alaturi de cealalata parte a lichidului de fracturare. Deci toate substantele alea chimice sunt bagate pur si simplu in sol si abandonate acolo – INEVITABIL vor polua mai devreme sau mai tarziu APA și solul.

……………………………………..

– apa toxica intra in panza freatica in mai multe moduri – la introducere şi la iesire (pe traseu), de jos in sus, din zona orizontală a puțului, prin FOSTE PUŢURI de gaze conventionale abandonate – ajunge fluidul in ele si urca pe forajul abandonat (istoric) la suprafaţă; cimentarea găurii de foraj nu e suficientă, tuburile pe foraj nu sunt suficiente, + mai exista si eroare umana (tehnologie noua, adancimi  mari, presiuni mari etc);

– compozitia exacta a lichidului de fracturare e de multe ori secretizata. De ce este secretizată dacă nu este periculoasă pentru mediu și om? Un studiu pentru concresul american despre substantele din fluidul de fracturare a relevant SUTE de substante chimice periculoase, cancerigene, mutagene etc

– deversarea lichidului toxic direct in raurile de suprafata s-a int in mai multe locuri; alta metoda aplicata pentru a “scapa” de apa toxica este sa o depoziteze in iazuri de suprafata pana se evapora si ramane deseu toxic solid (uscat), CARE ESTE CONSIDERAT PĂMÂNT şi lăsat acolo => 8 tone deseu solid toxic per FORAJ (vor fi sute/mii de foraje – de vazut poza cu sondele din avion/satelit de mai jos); in acorduri nu se specifica cine reabiliteaza mediul DUPA abandonarea forajelor;

– bălți toxice în care se depozitează deșeurile rezultate în urma exploatării gazelor de șist și din care se evaporă continuu substanțe chimice nocive;

balti lacuri depozite toxice apa chimicale fracking fractuare hidraulica exploatare gaze de sist shale gas poluare apa aer sol pericole

– probleme de sănătate și boli grave în comunitățile locale din zona sondelor de explorare/exploatare, inclusiv cancer, malformații etc;

– Dobrogea are un acvifer subteran imens, o rezervă de apă dulce comună cu Bulgaria, rezervă strategică pe termen lung ce este amenințată de fracturarea hidraulică;

– Prof. Florian Colceag – sursa AICIAtenţie cu gazele de şist – stăm pe o bombă ecologică mai mare decât se crede, miza reală a gazelor de şist – depozitarea în România a deşeurilor radioactive şi industriale toxice (din alte ţări) prin fracturare hidraulică, fapt ce va polua acviferul de adâncime (din care se alimentează şi pânza freatică şi apele supraterane), acvifer care NU SE MAI REFACE!

– scoaterea terenurilor din circuitul agricol – mai puţine terenuri pentru hrană => mai puţină hrană; Din cele 625.000 de ha concesionate in perimetrul Bârlad, 481.000 sunt terenuri agricole, care vor fi scoase din circuitul agricol şi deci vom pierde producţie agricolă, pierd cetăţenii, pierd autorităţile locale, pierdem hrană pentru animale etc.

– devalorizarea terenurilor din zona exploatărilor;

– adio turism în zonele cu sonde pentru gaze de șist – este suficient un zvon că explorarea gazelor de șist amenință sănătatea umană, că nu-ți mai vine niciun turist în zonă

camp sonde gaze sist texas Protest national 6 aprilie 2014 impotriva gazelor de sist, miting anti fracking, contra exploatare prin fracturare hidraulica toxica poluare sol apa cutremure

– scoaterea la suprafață a elementelor radioactive și metalelor grele prezente în mod natural în subsol în urma procesului de fracturare hidraulică (o parte din apa cu substanțe toxice injectată în sol este scoasă la suprafață, iar odată cu ea ies și elemente radioactive și metale grele ce erau până atunci captive în sol);

– explorarea include obligatoriu și exploatare experimentală, iar metoda fracturarii se foloseste in toate etapele (Chevron recunoaște acest lucru într-un pliant de informare publicat și distribuit de ei)

6 pliant chevron explorare exploatare gaze sist metoda tehnologie criminala fracturare hidraulica fracking probleme riscuri poluare mediu panza freatica apa potabila sol cutremure prospectari seismice detalii vama verde

– ANRM (agenţia naţionala de resurse minerale care le dă criminalilor ăstora de la Chevron liber la exploatare de gaze de şist) ARE INTERESE FINANCIARE sa dea cat mai multe concesiuni pentru cat mai multe exploatari de toate felurile: prin HG 2075 din 24 nov 2004, art 94, iata ce se prevede:

(1) Taxele si tarifele calculate si percepute de A.N.R.M. constituie venituri la bugetul de stat, cu exceptia unei cote de pana la 20% destinate acordarii de stimulente personalului A.N.R.M.

(3) Cota de pana la 20%, prevazuta de art. 52 alin. (4) din Legea petrolului nr. 238/2004, constituie Fondul destinat stimularii personalului A.N.R.M. si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
    a) 20% in cazul taxelor si tarifelor de pana la 10 milioane lei;
    b) 18% in cazul taxelor si tarifelor intre 10 si 50 milioane lei;
    c) 15% in cazul taxelor si tarifelor de peste 50 milioane lei.

– recuperarea gazului de şist este foarte neproductivă: între 3-10% faţă de 80% gazele conventionale. Deci trebuie exploatat foaaarte mult gaz de şist ca sa fie rentabil economic;

– comparativ cu SUA, depozitele de gaze de şist din Europa sunt mult mai adânci, iar densitatea populatiei in zona lor este mult mai mare – deci gradul de pericol pentru mediu şi populatie este mai mare;

– date oficiale ale Eurostat arată că România produce deja, FĂRĂ gaze de șist, mai multe gaze decât consumă! Deci miza independenței energetice față de x sau y este falsă. Producem deja mai mult gaz decât consumăm (vezi AICI). Gazele extrase de Chevron sunt ALE CHEVRON, România va trebui să cumpere de la Chevron dacă va vrea o parte din acele gaze, iar prețul va fi prețul pieței, nu vom fi tratați preferențial. Deci e acelasi lucru pt Romania daca vom cumpara de la rusi sau de la americani.

La fel ca în cazul proiectului Roșia Montană (vezi un rezumat AICI), românii se trezesc și încep să înțeleagă că România nu are nimic de câștigat din astfel de proiecte, din contră, are numai de pierdut. Însă procesul de „trezire” este prea lent. În ciuda protestelor de stradă care au avut loc împotriva gazelor de șist, fie în zona sondelor, fie în marile orașe din România, companiile străine își continuă planurile de fracturare nestingherite. E nevoie de o altă abordare a acestei probleme?

TOATE ACESTE PERICOLE LEGATE DE GAZELE DE ȘIST S-AU ÎNTÂMPLAT DEJA ÎN DIFERITE ZONE DE PE GLOB UNDE S-A EXPLOATAT PRIN FRACTURARE HIDRAULICĂ! ESTE CLAR CĂ EXISTĂ UN RISC FOARTE MARE DE POLUARE A MEDIULUI ȘI A SĂNĂTĂȚII UMANE! ESTE UN RISC PE CARE GUVERNANȚII NOȘTRI NU AR TREBUI SĂ ȘI-L ASUME!

TOATĂ ROMÂNIA ESTE VIZATĂ ȘI TOȚI ROMÂNII VOR FI AFECTAȚI DIRECT SAU INDIRECT!

 harta exploatari gaze sist suprafete concesionate explorare exploatarea gazelor de sist ANRM moldova dobrogea fracturare hidraulica poluare pericole mediu sanatate

NE ESTE ÎNCĂLCAT DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS și DEZVOLTARE DURABILĂ!

Vedeţi și asta – un documentar scurt și unul lung:

………………………………..

Emilian, 29 mai 2014, ceicunoi.wordpress.com. Facebook: Ce-i cu noi? – un blog educativ despre comportamentul uman.

FROM :

http://ceicunoi.wordpress.com/2014/05/29/de-ce-sunt-impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist-motive-concrete-rezumat-pericolele-procesului-de-fracturare-hidraulica-fracking-eco/

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: