Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > ΤΟΥΡΚΙΑ : Ο «Μεγάλος αδελφός του διαδικτύου» πέρασε απο το κοινοβούλιο !!!

ΤΟΥΡΚΙΑ : Ο «Μεγάλος αδελφός του διαδικτύου» πέρασε απο το κοινοβούλιο !!!

Φεβρουαρίου 6, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρότερους ελέγχους στο Ίντερνετ

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες τροποποιήσεις στον νόμο που ρυθμίζει τη χρήση του Ίντερνετ, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που «παραβιάζουν την ιδιωτικότητα» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται «προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις», χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρίες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ιντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα για δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης.

Η τουρκική αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα της ενημέρωσης.

*************************************************************

Milletvekillerine Çağrı; Sansür Yasasını Durdurun!
Tbmm.jpg Ülkemize matbaanın geç gelmesinden ötürü mutlu, internetin tüm dünyayla aynı zamanlarda gelmesinden ötürü mutsuz olanları sevinçten havalara uçuran yasa değişikliği çalışmasıyla ilgili, Bilişim alanında çalışan kurumlar olarak TBMM’deki milletvekillerine aşağıdaki mektubu gönderiyoruz:

Değerli Milletvekilleri,

Mevcut haliyle konuyla ilgili uzmanların, demokratik kitle örgütlerinin yoğun eleştirilerini almış, aleyhinde AİHM kararı olan 5651 nolu yasa TBMM’de görüşülen Torba Yasa kapsamında değiştiriliyor.

Yeni değişiklikler, Internet sansürünü daha da derinleştirecek ve İnternetin denetimini kurumsallaştıracaktır. Yasa değişikliği kapsamında yargı kararı olmadan yürütmenin talimatıyla erişimin engellenmesi sansürü kolaylaştıracaktır. Bu uygulama, «kuvvetler ayrılığı» ilkesinin çiğnenerek, Internet üzerinde denetim ve kontrolün yürütme tarafından yapılması anlamına gelmektedir.

Yasa değişiklikliğinin zamanlaması da sorunludur. Tasarının, geleneksel medya araçlarının üzerindeki siyasal baskıyı açıkça gördüğümüz, öte yandan yurttaşlarımızın İnternet’i alternatif bir iletişim aracı olarak kullanıldığı Gezi direnişi ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra gündeme getirilmesi manidardır.

Internet’te erişim engelleme veya içerik çıkarma konusunda evrensel çerçeve nefret suçları ve çocuk istismarıdır. Bu suçların haricinde Internet’e müdahale etmek, kontrol altına almaya çalışmak çözüm değil, daha büyük problemler getirmektedir. Değişikliğin öngördüğü şuç türleri çok geniştir ve bununla mücadele için seçilen URL temelli filtreleme toptan gözetim getirmektedir.

Çözüm İnternet kullanımı için başta aileler olmak üzere tüm yurttaşların bilincinin arttırılmasıdır. Devletin esas görevi yurttaşları güçlendirmektir.

Bu yasa tasarısının Genel Kurul gündeminden ve torba yasa kapsamından çıkartılmasını istiyoruz. Hak ve özgürlüklerin korunduğu, ilgili tüm tarafların katkısıyla pozitif bir düzenlemenin yeniden yapılması için tüm vekilleri harekete geçmeye davet ediyoruz.

Alternatif Bilişim Derneği
Bilgisayar Mühendisleri Odası
Internet Teknolojileri Derneği
Korsan Parti Türkiye Hareketi
Linux Kullanıcıları Derneği
Pardus Kullanıcıları Derneği
Tüm Internet Derneği

**************************************************************************************************

Εγκρίθηκε απο την τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο
AFP

Το σχέδιο νόμου περί Ιντερνετ υιοθέτησε η τουρκική Βουλή χθες το βράδυ. Η νέα νομοθεσία θεωρείται ένα ακόμη πλήγμα που αποπειράται να καταφέρει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της ελευθερίας έκφρασης, της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Οι προτάσεις για το Διαδίκτυο έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να περάσει μεταρρυθμίσεις του συστήματος δικαιοσύνης και κυρίως να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με μέλη οργανώσεων για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, οι Τούρκοι δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η νομοθεσία του 2007 για το Ιντερνετ χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να απαγορευτεί η πρόσβαση σε χιλιάδες ιστότοπους. Αλλωστε, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επισημαίνει ότι ο «νόμος 5651 δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών».

Οπως αναφέρει ο ΟΑΣΕ, στην Τουρκία έχει αποκλειστεί προσωρινά πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως το WordPress, αλλά και υπηρεσίες ανάρτησης βίντεο, όπως το DailyMotion και το Vimeo, ενώ δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο YouTube μέχρι το 2010. Αδύνατη είναι και η πρόσβαση σε εναλλακτικού περιεχομένου ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου καταδικάστηκαν σε βαριά χρηματικά πρόστιμα ή βρέθηκαν και στη φυλακή εξαιτίας των σχολίων που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Τwitter. To 2013 o παγκοσμίου φήμης πιανίστας Φαζέλ Σάι καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή, διότι τα σχόλια που ανάρτησε στο Τwitter θεωρήθηκαν υβριστικά για τις θρησκευτικές αξίες.

Ο νέος νόμος θα είναι ακόμη πιο σκληρός, ενώ ιδιαίτερο τρόμο προκαλούν οι εξουσίες που θα έχει η κρατική επιτροπή ελέγχου τηλεπικοινωνιών και επικοινωνιών. Ο φορέας θα μπορεί να ζητάει και να συγκεντρώνει δεδομένα για τις επικοινωνίες και την κίνηση στο Διαδίκτυο από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση ή σοβαρός λόγος για να το πράξει. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να διατάξει οποιονδήποτε πάροχο να διακόψει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα θεωρηθεί ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα του βίου, ότι είναι συκοφαντική ή σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να προστατευτεί η νεολαία.

Ολα αυτά τα μέτρα, σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, στην ουσία απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τις πολιτικές που διέπουν το Διαδίκτυο.

Οπως σημειώνει η Μαριέτε Σόκε, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, οι Βρυξέλλες οφείλουν να υποδείξουν στην Αγκυρα ότι τέτοια νομοθεσία είναι απαράδεκτη και ότι στο κέντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται το κράτος δικαίου και οι στοιχειώδεις ελευθερίες. Τέλος, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα επισημαίνουν πως ο νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της λογοκρισίας στο Ιντερνετ, στον κυβερνητικό έλεγχο του Διαδικτύου και στην παρακολούθηση.
Έντυπη

ΠΗΓΕΣ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://www.amna.gr/blogview/49019/To-tourkiko-koinoboulio-enekrine-austiroterous-elegchous-sto-Internet

http://www.kathimerini.gr/752357/article/epikairothta/kosmos/egkri8hke-apo-thn-toyrkikh-voylh-to-nomosxedio-gia-to-diadiktyo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: