Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > ΕΛΒΟ : «Στα όπλα» οι εργαζόμενοι ! Απολύονται 360 ! «Ernst & Young» ο ειδικός εκκαθαριστής.

ΕΛΒΟ : «Στα όπλα» οι εργαζόμενοι ! Απολύονται 360 ! «Ernst & Young» ο ειδικός εκκαθαριστής.

Ιανουαρίου 31, 2014 Σχολιάστε Go to comments

«Στα όπλα» οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ
Για «έγκλημα της κυβέρνησης που φτάνει τα όρια της προδοσίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας.

Θεσσαλονίκη

Επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι 360 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, καθώς μετά την δικαστική απόφαση για να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σκέφτονται να συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο της «Αγκρότικα».

Για «έγκλημα της κυβέρνησης που φτάνει τα όρια της προδοσίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την «επόμενη μέρα», αν δηλαδή η εταιρεία διατηρήσει έστω ένα τμήμα της για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ελληνικού στρατού, αλλά και για δεδουλευμένα και αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τον εκκαθαριστή
**********************************************************************

 Ταφόπλακα στην ΕΛΒΟ
Με τελεσίδικη απόφαση, που δεν προσβάλλεται ούτε εφεσιβάλλεται, μπαίνει οριστικό λουκέτο στην ΕΛΒΟ. Ειδικός εκκαθαριστής ορίζεται εταιρεία ορκωτών λογιστών του Λονδίνου. Αναπάντητο μένει το ερώτημα εάν και πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Με δικαστική απόφαση κλείνει οριστικά η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Η διεθνούς «φήμης» εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young, με έδρα το Λονδίνο, ορίζεται ειδικός εκκαθαριστής κατά την πρόταση του ελληνικού Δημοσίου. Αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων, που παραμένουν πέντε μήνες απλήρωτοι.

 Γενική συνέλευση

Σήμερα καλούν σε γενική συνέλευση για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισής της. Η ρεαλιστική προσέγγιση είναι πως πλέον τα περιθώρια αντίδρασης των εργαζομένων περιορίζονται δραματικά, δεδομένου ότι η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον νόμο, είναι τελεσίδικη, δεν προσβάλλεται ούτε εφεσιβάλλεται…

«Η πρόταση προς τη συνέλευση είναι να δώσουμε στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΕΛΒΟ, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια εταιρεία με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, που κλείνει για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα…», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θόδωρος Αλιόγκας.

Λεπτομέρειες για το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, δεδομένου ότι ώς αργά χθες το απόγευμα δεν είχε καθαρογραφεί από τις δικαστικές υπηρεσίες, πράγμα που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Τρία σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν πλέον και περιμένουν απαντήσεις εν καιρώ είναι αν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους και αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

Και αυτό διότι η κείμενη νομοθεσία στην οποία στηρίζεται η εκκαθάριση αναφέρει ρητώς ότι ο εκκαθαριστής μπορεί να διακόψει-καταγγείλει κάθε σύμβαση αζημίως.

Η εταιρεία Ernst & Young στην οποία ανατίθεται ο ρόλος του εκκαθαριστή, κατά τις επιθυμίες του ελληνικού Δημοσίου, είναι από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες παγκοσμίως. Θεωρείται κορυφαία στην παροχή ελεγκτικών, συμβουλευτικών, φορολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με κύκλο εργασιών $21,4 δισ., με 700 γραφεία σε 140 χώρες και 167.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

 Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Ολος αυτός ο «επαγγελματισμός» και η «τεχνοκρατική» αντίληψη όμως τι μπορεί να σημαίνουν για τους απλήρωτους εναπομείναντες 360 υπαλλήλους της ΕΛΒΟ και τις οικογένειές τους;

Η απάντηση ίσως κρύβεται πίσω από μια χαρακτηριστική φράση που αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκκαθαρίστριας: «Η ολοκληρωμένη και διεπιστημονική ομάδα μας, αποτελούμενη από επαγγελματίες με εξειδίκευση σε διαφορετικά αντικείμενα, παρέχει υπηρεσίες και λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών μας»…

Στην «υπονόμευση του ρόλου και του έργου της στον παγκόσμιο χάρτη» οδηγήθηκε η ΕΛΒΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΘ, με αφορμή την απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διαδικασία υποβολής της αίτησης κινήθηκε με «πολιτικά κριτήρια και κάτω από τις πιέσεις της τρόικας και των ξένων συμφερόντων», ενώ υπογραμμίζεται ότι η ΕΛΒΟ έχει πολύτιμη τεχνογνωσία και ότι μεταξύ άλλων είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως με άδεια παραγωγής Hummer από την αμερικανική AM General.

«H δικαστική απόφαση βάζει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα, σε μια περίοδο που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας με ξένους οίκους και προσπάθειες διείσδυσης σε μεγάλες διεθνείς αγορές» αναφέρει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΕΣ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://www.efsyn.gr/?p=170937

http://www.efsyn.gr/?p=170756

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: