Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Προτάσεις > Τουρκία: Η πρώτη κατάληψη στην Κων/πολη !Διεκδικώντας το δικαίωμα στην πόλη !

Τουρκία: Η πρώτη κατάληψη στην Κων/πολη !Διεκδικώντας το δικαίωμα στην πόλη !

Ιανουαρίου 14, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Τουρκία: Διεκδικώντας το δικαίωμα στην πόλη: Η πρώτη κατάληψη στην Κων/πολη
από rebelian 22:47, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014
θεματικές: Τουρκία \ Καταλήψεις – Αυτοδιαχειριζόμενοι Χώροι \ Πόλη – Δημόσιοι/Ελεύθεροι Χώροι

του Lou Zucker στις 12 Ιαν 2014 απο το http://roarmag.org/2014/01/istanbul-first-squat-gentrification/

Καταληψίες στην Κωνσταντινούπολη διεκδικούν εκ νέου το «δικαίωμα στην πόλη» τους και  αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη σε μια πόλη όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις καθορίζουν την ημερήσια διάταξη της αστικής ανάπτυξης.

Ένα άλλο εργοτάξιο στην Κωνσταντινούπολη. Η ιδιαίτερη κλίση του πρωθυπουργού Ερντογάν προς τα λεγόμενα «έργα αστικής ανάπλασης» έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλη την πόλη. Τόσο το 2010 όσο και το 2011 η  Κωνσταντινούπολη κατετάγη στο νούμερο ένα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα και την ανάπτυξη, λόγω της υψηλής ταχύτητας αστικού μετασχηματισμού της.

Αλλά το τριώροφο κτίριο που διαμορφώνεται στην ολοένα και πιο δημοφιλή περιοχή του Kadikoy  δεν συμβαδίζει ακριβώς με το είδος του αστικού μετασχηματισμού που φιλοδοξεί η σημερινή κυβέρνηση του ΚΔΑ. Τα χρώματα, η μουσική, και το πλήθος που γέμιζαν κάθε γωνιά του  σπιτιού εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου, στα τέλη Νοεμβρίου δεν μοιάζουν με  τα εγκαίνια κάποιου άλλου εμπορικού κέντρου – αντίθετα, αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής της πρώτης κατάληψης της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν μια μακρά και ένδοξη παράδοση  καταλήψεων, που προκλήθηκε κυρίως από τα προβλήματα της αύξησης των ενοικίων και την έλλειψη κατάλληλων χώρων διαβίωσης, στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης το επίκεντρο φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικό. «Υπό την κυριαρχία του χρήματος και των κερδών από κεφάλαιο όλα τα δημόσια μέρη που χρησιμοποιούνται συνήθως έχουν παρθεί,» ένας από τους ακτιβιστές εξηγεί στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους  του Fatih Pınar  για τη νέα κατάληψη. «Αυτό που επιδιώκουμε, στην πραγματικότητα,» κάποιος άλλος προσθέτει, «είναι να δημιουργήσουμε και πάλι τους δημόσιους χώρους που έχουν παρθεί από όλους εμάς.»

Όλα ξεκίνησαν με την κατάληψη  στο πάρκο Gezi αυτό το καλοκαίρι: «Για μένα το Gezi ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας», δηλώνει μια άλλη ακτιβίστρια. «Δεν χρειάζεται να αγιοποιήσουμε αυτές τις 20 ή 30 ημέρες, μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό σε κάθε στιγμή της ζωής μας!» Μετά την βίαια εκκένωση του πάρκου Gezi  στις 15 Ιουνίου 2013,  δημόσια φόρουμ άρχισαν να πραγματοποιούνται τακτικά σε πάρκα σε όλη την πόλη και τη χώρα, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν διάφορα πολιτικά ζητήματα.

Στη συνέχεια, το φθινόπωρο ήρθε. Σε αυτές τις περιοχές που κυριαρχούν  τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μερικές συνελεύσεις συνεχίζονται σε δημοτικά κτίρια, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ιδιωτικούς χώρους, παρά τη δημόσια φύση των συνελεύσεων ». Στην περίπτωση της γειτονιάς Yeldeğirmeni στο Kadikoy η τοπική συνέλευση αποφάσισε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο.

Το μισοτελειωμένο σπίτι ακριβώς γύρω από τη γωνία της πλατείας,  Yeldeğirmeni που χρησιμοποιείται για να πραγματοποιηθεί η συνέλευση ήταν άδειο για είκοσι χρόνια, η ιδιοκτησία του έχει αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. «Ήρθαμε και άνοιξε την πόρτα. Έτσι, τότε είπαμε: τώρα αυτό είναι  δικό μας, αυτό είναι του καθενός «θυμάται η Selin Top, μια νεαρή γυναίκα με σγουρά, βαμμένα κόκκινα μαλλιά, σε  ένα διάλειμμα από την ομάδα εργασίας για τη δημιουργία φυσικού μεγέθους stencils με την εικόνα των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις εξεγέρσεις αυτό το καλοκαίρι.

Τα λόγια της περιγράφουν όχι μόνο τη διαδικασία των καταλήψεων, αλλά συνοψίζουν την αποστολή τους, καθώς: δεν ήταν ποτέ η πρόθεση των καταληψιών να ζήσουν στο σπίτι, όπως και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές καταλήψεις. Μάλλον, ήταν η επιθυμία για την μεταφορά της εμπειρία του Gezi σε ένα σπίτι. Βρίσκοντας μια θέση για τον νέο αναγεννημένο κύκλο της αλληλεπίδρασης, του πολιτικού ακτιβισμού και της μη ιεραρχικής σύσκεψη για να ριζώσει. Για να δημιουργήσουν έναν ελεύθερο χώρο, έξω από την εμβέλεια της ταχείας αστικής μεταμόρφωσης της Κωνσταντινούπολης προς το συμφέρον του κεφαλαίου – ανοικτή σε όλους.

        Başka bir dünya mümkün («ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός») γράφει ένα stencil δίπλα στην είσοδο του κτιρίου, η οποία για περίπου τρεις μήνες τώρα ονομάζετε  « Κοινωνικό κέντρο  Δον Κιχώτης » ( Donkisot Sosyal Merkezi ). Στο εσωτερικό, δεν υπάρχει δάπεδο, ακόμα, αλλά υπάρχει τέχνη παντού στους τοίχους. Δεν υπάρχει  ηλεκτρική ενέργεια ακόμα, αλλά λάμπες αερίου λούζουν τη σκηνή σε ένα ρομαντικό φως. Και μέσα από τις τρύπες στους τοίχους, που προορίζονται για τα παράθυρα, ο ήχος της ζωντανής παραδοσιακής τουρκικής  μουσικής κατεβαίνει στο δρόμο.

Μία φορά την εβδομάδα, η συνέλευση της γειτονιάς πραγματοποιείτε εδώ, κάθε δεύτερη εβδομάδα ένα διεθνές φόρουμ που πραγματοποιείτε στην αγγλική γλώσσα, εκθέσεις τέχνης και συναυλίες που έχουν γίνει, και σε τακτική βάση οι άνθρωποι καλούνται να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με πολιτικά ζητήματα ή «εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου »: μπορεί να είναι ένας Σύριος πρόσφυγας που μιλά για τις εμπειρίες του, ή – όπως σήμερα – ένα εργαστήριο που αναφέρεται στην κομποστοποίηση.

Έχει όμως καταφερθεί να γίνει πραγματικά ένας χώρος για όλους;  Ξένοι που επισκέπτονται ή ζουν προσωρινά στην Κωνσταντινούπολη έρχονται τακτικά από όλα τα μέρη της πόλης, ενώ κάποιοι από τους γείτονες δεν έχουν  ακόμη πατήσει το πόδι τους μέσα στο κατειλημμένο κτίριο. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους καταληψίες προσπαθούν η κατάληψη να συνδεθεί με την τοπική γειτονιά, κάποιοι από τους γείτονες ακόμα «δεν αισθάνομαι τόσο συνδεδεμένοι με αυτήν», εξηγεί η Selin.

Θυμάται τον καταυλισμό στο πάρκο Gezi, όπου οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, φύλων, τάξεων, από όλα τα είδη των θρησκευτικών, πολιτικών ή εθνοτικής καταγωγής ζούσαν μαζί και αντιστάθηκαν. Αυτό το ενωτικό πνεύμα, κατά τη γνώμη της, θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί στον χρόνο. Αυτοί που συμμετέχουν στην κατάληψη είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι που ήταν ήδη πολιτικοποιημένοι πριν. «Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε ζωντανό, να συνεχίσουμε να αυξάνουμε, να κρατήσουμε ενωμένη τη διάδοση αυτού του πνεύματος. Αυτό που έχουμε αντιμετωπίσει και ζήσαμε, την ελευθερία, τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης,  δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεχάσουμε, δεν μπορούμε ποτέ να το αφήσουμε να χαθεί και πάλι », λέει.

Μερικοί από τους γείτονες δείξουν την υποστήριξή τους, φέρνοντας το τσάι ή δωρεές ότι μπορούν να διαθέσουν. Ακόμα, η Selin αναγνωρίζει την ανάγκη «να κάνουμε κάτι γι ‘αυτούς, για να επιστήσει την προσοχή τους και να τους κάνει να αισθάνονται ότι αυτό είναι δικό τους, αυτό είναι όλων μας.» Γι’ αυτήν, το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την αποστολή της κατάληψης,  δημιουργώντας ένα είδος κοινοτικού κέντρου και ελεύθερου χώρου για την περιοχή. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν δραστηριότητες για τα παιδιά, μια κοινή κουζίνα, μαθήματα ξένων γλωσσών, αίθουσας των γυναικών, μια βιβλιοθήκη, ένα ελεύθερο κατάστημα για την ανταλλαγή ρούχων και συνέχιση των προβολών ταινιών.

Τα τρόφιμα φαίνεται επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνδεση. Σήμερα, οι καταληψίες μαγειρεύουν Asure , ένα πιάτο που παραδοσιακά παρασκευάζονται σε αυτή την εποχή του έτους και να το μοιραστούν με τους γείτονές τους. Πολλοί από αυτούς  δέχθηκαν την πρόσκληση. Ήταν σχεδόν γεμάτη, όπως κάποιο κοινό fast-Food στο τέλος του Ραμαζανιού – φέτος ονομάζεται Yeryüzü Sofraları  («Τραπέζι της Γη») – και γιορτάστικε με τη γειτονιά στην παλιά πλατεία του forum.

Τι σημαίνει να καταλαμβάνεις ένα κτίριο στην Κωνσταντινούπολη; Ένας από τους κύριους στόχους του νέου κοινωνικού κέντρου είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα χωρίς αποκλεισμούς και μη-ιεραρχική αλληλεπίδραση, η οποία ήταν τόσο κοινό κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο πάρκο Gezi. Συν τοις άλλοις, η κατάληψη ενός κτιρίου για το σκοπό αυτό – αντί να χρησιμοποιούν  ιδιωτικά ή δημόσια καταλύματα – είναι μέρος του αγώνα ενάντια στην αυξανόμενη τάση για την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής του δημόσιου χώρου στη μητρόπολη.

Το να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε ένα «παγκόσμιο κόμβο», αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν και την διοίκηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του (AKP). Η αντίληψή του για την πόλη, εν τω μεταξύ, φαίνεται να είναι εκείνη ενός πόρου που μπορεί να αποστραγγιστεί για το υψηλότερο δυνατό κέρδος. Τα τελευταία χρόνια, η Κωνσταντινούπολη έχει δει μια σειρά βίαιων αστικών μετασχηματισμών για την οποία ο όρος «gentrification» είναι ένας απλός ευφημισμός. Ολόκληρες γειτονιές χαμηλού εισοδήματος και παραγκουπόλεις ( gecekondu )έχουν κατεδαφίστεί και πωλούνται σε επενδυτές μεγάλης κλίμακας.

Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει συστηματικά τα απαραίτητα όργανα: ένας νόμος για την αντισεισμική ασφάλεια παρέχει τη δικαστική βάση για να χαρακτηρίσει τα σπίτια μη ασφαλή για τη ζωή και να επιβάλει την κατεδάφιση. Η  διοίκηση δημόσιας στέγασης έχει αρκετά ευρεία εξουσία ώστε να εκτελεί αυτή τη διαδικασία.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η γειτονιά της Sulukule, ένα από τους παλαιότερους μόνιμους οικισμούς Ρομά. 3.400 άτομα παραπλανήθηκαν ή απειλούνται να πωλούν τα σπίτια τους σε ιδιώτες επενδυτές, ή τελικά να υποστούν βίαια έξωση. Ως μια «εναλλακτική», προσφέρθηκαν διαμερίσματα σε μεγάλα συγκροτήματα TOKI-build μακριά τόσο από το κέντρο της πόλης και τους χώρους εργασίας και τα σχολεία τους.

Όχι μόνο τα δίκτυα αλληλεγγύης διαλύθηκαν. Θέσεις εργασίας χάθηκαν και μεγάλες οικογένειες οδηγήθηκαν να ζουν μαζί σε πολύ μικρούς χώρους – κατάσταση που δημιουργεί μια πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση -, τα μισθώματα για τα TOKI-διαμερίσματα ήταν συχνά πολύ υψηλά  για να τα αντέξουν οικονομικά, και έτσι ουσιαστικά αφήνονταν ολόκληρες οικογένειες στο δρόμο . Οι περισσότεροι από τους πρώην κατοίκους της Sulukule προσπάθησαν να επιστρέψουν στην περιοχή της παλιάς γειτονιάς τους. Τα σπίτια που  τους ανήκαν κάποτε είχαν κατεδαφιστεί το 2010 και έκτοτε έχουν αντικατασταθεί από  σπίτια και  γραφεία με σχεδόν δέκα φορές αύξηση στην τιμή.

Παρόμοια τύχη έχει χτυπήσει άλλες γειτονιές, όπως η Ayazma και το Tarlabaşı. Στην τελευταία, μία πολύ κεντρική αλλά υποβαθμισμένη γειτονιά δίπλα στην πλατεία Ταξίμ και την κύρια εμπορική περιοχή και την δοιήκηση της Κωνσταντινούπολης, η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει. Ένα μεγάλο διαφημιστικό banner που παρουσιάζει το πρόσφορο και ευημερών μέλλον της περιοχής είναι αναρτημένο στις σαθρές προσόψεις της Tarlabasi Boulevard, καθιστώντας τις αντιφάσεις της ταχείας και βίαιης διαδικασίας μετασχηματισμού πολύ προφανείς.

Αυτή η κυβέρνηση που κατευθύνει την «αστική ανανέωση» δεν σταματά στην κατεδάφιση γειτονιών χαμηλού εισοδήματος. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας φαίνεται να έχει αρκετά ζωηρή φαντασία, όταν πρόκειται για την αυτό προοθούμενα «τρελά έργα» του. Ανάμεσά τους είναι μια τρίτη γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο, που συνδέει  ένα αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων με το βόρειο τμήμα της πόλης, η οποία, με τη σειρά της, υποτίθεται ότι πρέπει να συνδεθεί με ένα τρίτο αεροδρόμιο. Τα έργα αυτά θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο πρώτες γέφυρες στον Βόσπορο έχουν ήδη προκαλέσει την επέκταση της πόλης με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια, στην υπέρβαση των δασικών περιοχών και την μόλυνση των λίμνων στην πορεία τους. Η Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή προμηθεύεται η ίδια με πόσιμο νερό από την Kocaeli, μια άλλη πόλη που βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα μακριά, επειδή τα επίπεδα αποθεμάτων γλυκού νερού γύρω από τις μητροπόλεις έχουν ήδη καταστεί ανεπαρκή.

Το αρχικό στρατηγικό σχέδιο για την Κωνσταντινούπολη, που αναπτύχθηκε το 2009, σχεδιάστηκε με έναν τρόπο ώστε να κατευθύνει την αστική εξάπλωση παράλληλα με τα μέσα μεταφοράς- δημιουργώντας ένα κίνητρο με έναν τρόπο που θα προστατεύει τις δασικές περιοχές μεταξύ Κωνσταντινούπολης και της  Μαύρης Θάλασσας. Η κυβέρνηση Ερντογάν ακύρωσε απλώς το σχέδιο. Χρησιμοποιώντας τη συμφόρηση της κυκλοφορίας ως πρόσχημα, ο σαφής στόχος πίσω από την τρίτη γέφυρα, την εθνική οδό και το νέο αεροδρόμιο είναι να ενθαρρύνει την εμφάνιση νέων εμπορικών κέντρων, ανεξάρτητα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.

Πιθανώς ένα από τα πιο τρελά όνειρα μεταξύ των έργων είναι η δημιουργία ενός «Kanal Istanbul», που είχε ανακοινωθεί το 2011. Το Kanal Istanbul προορίζεται να είναι παράλληλο με τον Βόσπορο, για να σχηματιστεί μια άλλη οδός ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Μαζί με το κανάλι, ο Ερντογάν προτίθεται να κατασκευάσει από το μηδέν δύο νέες πόλεις δορυφόρους με χωρητικότητα περίπου 4 εκατομμύρια ατόμων, κάτι που υπερβαίνει τον πληθυσμό των περισσότερων πρωτευουσών της Ευρώπης.

Όπως γράφει ο Γιασάρ Α. Adanali, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Διεθνούς Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης σε σχέση με αυτά τα «τρελά έργα», ούτε το κοινό, ούτε οι τοπικές αρχές ήταν ποτέ μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Χρησιμοποιεί τον όρο «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο καθεστώς του σχεδιασμού» για να περιγράψει τον τρόπο του Ερντογάν να τοποθετήσει τον αστικό σχεδιασμό εκτός της εμβέλειας των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών ή δημόσιας παρέμβασης.

Ποιος ωφελείται από τις βίαιες αστικές μεταμορφώσεις είναι εύκολο να το συμπεράνουμε: Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κατάλογο των πόλεων του κόσμου με το μεγαλύτερο αριθμό των δισεκατομμυριούχων, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία κατατάσσεται τελευταία από τις 31 χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην αγορά ακινήτων και στις επιχειρήσεις των κατασκευών συνιστούν την πλειοψηφία μεταξύ των 100 πιο πλούσιων ανθρώπων της χώρας. Ενώ οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι Ρομά, και – όπως και στην περίπτωση του Tarlabaşı – Κούρδων και των transgender κοινοτήτων απομακρύνονται βίαια από το κέντρο, το κέρδος από τα περισσότερα κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας πηγαίνει κατευθείαν στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας.

Μία κατάληψη στην Κωνσταντινούπολη είναι επομένως μια δήλωση για την κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης την διεκδίκηση του «δικαιώματος στην πόλη», όπως αποκαλείται από τους μελετητές όπως ο Henri Lefevbre ή ο David Harvey. Το να λέμε «τώρα αυτό είναι δικό μας, αυτό μας αφορά όλους!», Όπως η Selin και οι φίλοι της έκαναν στο Yeldeğirmeni είναι να αντιστέκεσαι στους εξαιρετικά αυταρχικούς τρόπους της εμπορευματοποίησης των αστικών δημόσιων χώρων. Είναι μια αξίωση για την πολιτειακή δημοκρατία. Αυτό το είδος της αντίστασης φτάσει σε πρωτοφανή ορμή με την κατάληψη  στο πάρκο Gezi αυτό το καλοκαίρι. Στην τελική όλα,  ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία ενάντια σε ένα ακόμη μεγάλης κλίμακας έργο αστικής ανάπλασης, που προορίζεται να αντικαταστήσει το τελευταίο πάρκο στο κέντρο της πόλης της Κωνσταντινούπολης με ένα εμπορικό κέντρο.

Έχουν υπάρξει ακόμη και άλλες βραχυπρόθεσμες καταλήψεις πριν. Στο Sulukule για παράδειγμα, οι ακτιβιστές κατέλαβαν χώρους στο εσωτερικό των κτιρίων που επρόκειτο να κατεδαφιστούν, για να προσφέρουν εργαστήρια για τα παιδιά της περιοχής. Για να έχουν ένα μη εμπορικό χώρο των φοιτητών, του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου φοιτητές κατέλαβαν προσωρινά ένα υποκατάστημα των Starbucks  στις πανεπιστημιουπόλεις το 2011 και σήμερα καταλαμβάνουν άλλο χώρο στην πανεπιστημιούπολη, όπου ένα υποκατάστημα στην τράπεζα ING ήταν έτοιμο να ανοίξει. Παρόλα αυτά, η κατάληψη του κτίριου στην Yeldeğirmeni είναι κάτι μοναδικό στην Κωνσταντινούπολη: είναι η πρώτη κατάληψη σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ανοικτό σε όλους, και η πρώτη φορά που η κατάληψη είναι τόσο μακροχρόνια.

Φυσικά, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Δεδομένου ότι το κτίριο που τα μέλητης συνέλευσης του  Yeldeğirmeni αποφάσισαν να καταλάβουν εξακολουθεί να είναι ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, πολλά χρήματα, υλικά και τις εργασίες εξακολουθούν να είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Πρόσφατα, η μπάντα Baba Zula τους υποστήριξε με συναυλία αλληλεγγύης που απέφερε  10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 3.600 ευρώ). Αυτά τα χρήματα θα συμβάλει στην προώθηση της κατασκευής μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά μετά από αυτό το οικονομικό μέλλον της κατάληψης παραμένει αβέβαιο.

Η αστυνομία έχει ως επί το πλείστον μείνει μακριά, εκτός από μια μέρα στο τέλος του Οκτωβρίου. Το Amsterdam School of Art έδινε ένα εργαστήριο στο εσωτερικό του κτιρίου, το μέρος ήταν γεμάτο, όταν ξαφνικά δέκα αυτοκίνητα της αστυνομίας παρατάσσονται έξω στο δρόμο. Γιατί είχαν έρθει ή ποιος τους είχε καλέσει παραμένει ασαφή. Η αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο όλων όσων ήταν στο κτήριο και αποχώρησε από αυτό όταν η είδηση της εισβολής άρχισε ταχύτατα να εξαπλώνεται στο διαδίκτυο.

Στο τέλος, υπάρχει μια πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση από τους χρηματοδοτικούς πόρους ή την αστυνομική εχθρότητα: το πώς να δημιουργήσεις ένα εναλλακτικό χώρο γεμάτο τέχνη, χωρίς να συμβάλλει αυτό στον εξευγενισμό της περιοχής; Αυτό τείνει να είναι η αφετηρία ενός  γνωστού φαινόμενου, που επηρεάζει πόλεις σε όλο τον κόσμο: οι καλλιτέχνες και οι μαθητές μετακινούνται σε μια φτωχή γειτονιά, επειδή τα ενοίκια είναι φτηνά και η δημιουργικότητα και η διαύγεια τους μετατρέπει τη γειτονιά σε έναν πολύτιμο πόρο, εκμεταλλεύσιμο από τις επιχειρήσεις real-estate, όπως το γίνεται πιο ελκυστική, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να αυξάνονται.

Για το Kadikoy και την περιοχή που η γειτονιά τουYeldeğirmeni  είναι μέρος της, αυτό είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, ένα άλλο έργο αστικής ανανέωσης απειλεί να αυξήσει τα ενοίκια στην περιοχή ακόμη περισσότερο: ο σιδηροδρομικός σταθμός Haydarpaşa, ένα τεράστιο ιστορικό κτίριο στην παραλία δίπλα στο λιμάνι των φέρι του Kadikoy που αποτελεί  τοποθεσία αναφοράς στην Κωνσταντινούπολη για πάνω από 100 χρόνια. Το 2010, μια πυρκαγιά ακόμα απροσδιόριστης προέλευσης κατέστρεψε μέρος της οροφής. Έχοντας χάσει την λειτουργικότητά  του σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς, -καθώς πρόσφατα εγκαινιάστηκε ο διηπειρωτικός υπόγειος σιδηρόδρομος Marmaray, Haydarpaşa – έχει πλέον κλείσει.

Τι πρόκειται να εμφανιστεί στη θέση του δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος: ένα ιδιόκτητο ξενοδοχείο 7 αστέρων, δίπλα σε ένα λιμάνι κρουαζιέρας, που περιβάλλεται από μία high-class εμπορική και οικιστική περιοχή – ακριβώς μια άλλη ένδειξη ότι οι αστικοί μετασχηματισμοί που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος του Gezi έχουν ακόμη  μείνει ανέγγιχτοι. Και έτσι ο αγώνας για την αναμόρφωση των αστικών δημόσιων χώρων και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην πόλη παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1510847

 

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: