Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Καλέσματα, Προτάσεις, Πολυμέσα > Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul » GAZELE DE ŞIST » *SHELL GASES – WHY DOES IT HAVE TO INTEREST US ALL *Fracking (Εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο): Γιατί μας ενδιαφέρει όλους! (ROM,EN,FR ,GR )

Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul » GAZELE DE ŞIST » *SHELL GASES – WHY DOES IT HAVE TO INTEREST US ALL *Fracking (Εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο): Γιατί μας ενδιαφέρει όλους! (ROM,EN,FR ,GR )

Ιανουαρίου 8, 2014 Σχολιάστε Go to comments

Gazele de sist prin metoda fracturarii hidraulice (Fracturare):

        De ce ar trebui ca acest lucru sa ingrijoreze pe toata lumea? Fracturarea inseamna saparea unei gropi cu o adancime de pana la 4000 m care ajunge la roca de sist. Este pompat sub presiune, un amestec de apa, nisip si chimicale. Roca de sist este fracturata si gazul natural este eliberat.

De ce ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru:

1) Sunt necesare cantitati enorme de apa dulce! O fracturare poate folosi pana la 19 milioane litri de apa de-a lungul duratei sale de viata, cantitate care intr-un an este suficienta pentru aprovizionarea a 1000 de persoane!

2) Reziduri toxice! Fiecare fracturare pompeaza intre 80 si 300 de tone chimicale toxice in pamant, incluzand materiale radioactive si metale dure. 80% din rezidurile toxice raman in pamant si contamineaza panza freatica in timp ce restul este transferat si stocat la suprafata sub forma unui fluid contaminat cu acestea!

3) Aceasta contaminare provoaca daune severe asupra mediului si sanatatii umane! O parte din fluidul toxic este evaporat si inhalat de oameni fapt care duce la provocarea cancerului! Consecinta acestui procedeu se rasfrange atat la oameni cat si la animale prin intermediul apei care intra in lantul alimentar!

4) Scurgeri, pierderi, echipament defect si eroarea umana se adauga la riscul de contaminare a resurselor de apa potabila! ( in videoclipul de mai jos, puteti vedea cum apa de la robinet ia foc din cauza scurgerilor de metan din reteaua urbana de alimentare cu apa)

5) Potrivit unui studiu al Universitatii Cornell care va fi publicat in “Schimbarea Climatica”, in timpul fracturarii sunt emise cantitati mari de metan si alte gaze cu efect de sera, ceea ce face ca “urma” lasata de procedura de extractie a gazelor de sist sa fie cu mult mai periculoasa decat cea ale gazului “conventional” si chiar mai periculoasa decat cea a carbonului.

Adevarul despre exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica

GAZELE DE ŞIST: DE CE TREBUIE SĂ NE INTERESEZE PE TOŢI

Peste 70% din teritoriul României a fost concesionat pentru exploatarea resurselor naturale. O parte însemnată este dedicată gazelor de șist, concesionări făcute în mare taină. La fel se doreste să se înceapă şi exploatarea lor! Primii români au aflat datorită protestelor din Bulgaria. Imediat, lumea a început să vorbească. Oamenii au început să se informeze. Să protesteze. Cu miile, în toată țara. Acum ţara vuieşte despre gazele de şist!

De ce oare? 

 Suprafetele concesionate de ANRM. Estul Moldovei, sudul Dobrogei si vestul tarii sunt concesionate pentru exploatarea gazelor de şistHarta perimetre ANRM

Să ne amintim că anul trecut, când încă nu era la Guvernare, USL ajuta la scoaterea a mii de oameni în stradă la Bârlad împotriva proiectului guvernului lui Mihai Razvan Ungureanu şi se jura că se va opune prin orice mijloace exploatării gazelor de şist în România. Imediat instalaţi la guvernare, după ce au facut campanie împotriva gazelor de şist şi au câştigat alegerile, USL a revenit imediat asupra acestei poziţii. Ba mai mult, a început să dea avize în mare grabă, trecând peste reglementarile de mediu în vigoare, neorganizând nicio dezbatere publică, în ciuda numeroaselor proteste ale populaţiei în toate colţurile ţării, premierul Victor Ponta declarând la o televiziune publică faptul că nu există indicii că ar exista pericole pentru mediu. Aceasta intoarcere la 180 de grade ar trebui sa dea de gandit oricarui cetatean. Ce se ascunde in spatele acestei amnezii extrem de dubioase?

 CE SUNT GAZELE DE ȘIST (GDS)

Gazul de şist este acel gaz natural captiv în interiorul formaţiunilor de şist, în porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate scăzută şi care se află la o adâncimi de circa 3 – 5 km. Deoarece nu se gaseste compact, în pungi de gaz, precum gazul natural convențional, acest gaz se mai numeste gaz neconventional. Gazul de sist, fiind captiv in stratul de roca, trebuie intai sa fie eliberat din fiscurile rocilor, pentru a putea fi adus la suprafață. Acest lucru se face prin folosirea unei metode extrem de noi la nivel mondial, folosita pe scară largă in unele state din SUA (15 state din SUA au interzis aceasta metodă, se va demonstra că nu intamplator), numită fracturare hidraulică (de mare volum).

Important de menționat că, până acum, in România nu s-a extras acest tip de gaz, nici macar experimental. Nu există specialisti români care să cunoasca aceasta tehnologie altfel decât din prezentările firmelor americane care o aplică deja.

Gazele de şist – MAI DEGRABĂ BLESTEM DECAT RESURSĂ

Află despre impactul dezastruos al fracturării hidraulice asupra sănătăţii noastre, asupra surselor de apă, asupra pământurilor agricole, asupra ecosistemului, asupra dezvoltării pe termen lung a ţării.

 SITUAȚIA IN ROMANIA

Până în prezent, în România au fost concesionate, în mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării sau exploarii și exploatării hidrocarburilor.  Pentru restul perimetrelor de pe hartă, nu au fost incă semnate acorduri de explorare si exploatare, existând doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societății civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea.  Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

In tară, oamenii au inceput să se informeze incă de anul trecut legat de nocivitatea gazelor de sist, si au inceput să protesteze. La Barlad un fost deja 5 proteste, cu peste 5000 de participanti de fiecare dată. Au fost intentate procese statului, societatea civilă a reusit, in cazul permietrului Barlad, să blocheze acordarea avizului de mediu pentru inceperea explorarii in 3 comune. Mintind cu nerusinare că explorarea se opreste inainte de faza de fracturare hidraulică, lucru infirmat de brosurile de prezentare Chevron, care spun clar că faza de explorare include inclusiv faza de exploatare experimentală, care foloseste fracturarea hidraulică.

În urma referendumului local organizat în luna decembrie 2012 în Costinești, acesta a fost declarat valid  și a exprimat opțiunea de respingere a extragerii gazelor de șist prin votul negativ a peste 94% dintre cei care s-au prezentat la referendum.

Mai mult, in tară există 17 comune care au emis hotarâri de Consiu Local, prin care se interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în perimetrul administrat: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti și Pochidia din județul Vaslui si numărul lor este in crestere.

Pe 4 aprilie 2013, 28 de orase au iesit in stradă pentru a spune nu exploatării GDS. Televiziunile centrale nu au reflectat acest moment. Insă momentul a creat ulterior o presiune mediatică, subiectul incepând să fie dezbătut la Tv si in presă din ce in ce mai mult. A fost o victorie a oamenilor. Rovana Plumb, fortată de presiunea mediatică, a anunțat că va organiza dezbateri publice privind beneficiile economice ale extracției gazelor de sist…in conditiile in care Rovana Plumb ar trebui sa prezinte aspectele de mediu in această dezbatere. Toată lumea asteaptă cu interes aceste dezbateri, care probabil vor fi la fel de netransparente ca si dezbaterile “publice” de până acum, cum au fost si cele privind Pactul pentru Energie, lansat cu mare fast la inceputul lunii mai, 2013.

DE CE ORICE OM IN STRADĂ FACE DIFERENTA?

La sedinta de guvern din 25 mai, Victor Ponta i-a ordonat Rovanei Plumb să nu se lase intimidată de proteste si sa dea avizele de mediu si să continue să meargă pe drumul “drept” pe care merg americanii, respectând, ca si ei, standardele de mediu (asa cum le-am enumerat mai sus)..

Dacă mai crezi că in Romania deptul la viată pentru tine si copii tăi iti apartine, informează-te,  informeaza-i pe cei din jur si mai ales, iesi in strada. Orice om iesit in stradă inseamna spargerea tăcerii iar pentru ei insemnă o presiune in plus.

Rupeti tacerea până nu e prea tarziu! Cand vor monta sondele, va fi deja prea tarziu!

Pentru Apă, viată si natură! Pentru o Românie in care să se nască copii sanatosi!

Romania, in stradă, utltima baricadă! Pentru o Romanie cu cetateni demni si responsabili!

Informează-te, actionează!

 

FROM : http://stopfracturare.ro/

********************************************************************************************

Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο με τη μέθοδο υδραυλικής ρηγμάτωσης (Fracking) :

Γιατί μας ενδιαφέρει όλους; Σύμφωνα με την μέθοδο αυτήν, σκάβεται στο έδαφος μια κάθετη τομή βάθους έως και 4 χιλιομέτρων και ένα μίγμα από νερό, άμμο και χημικά διοχετεύεται υπό πίεση με αποτέλεσμα να σπάει το σχιστολιθικό πέτρωμα και να απελευθερώνεται το φυσικό αέριο.

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε:

             1) Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού! Μια εγκατάσταση Fracking μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 19 εκατομμύρια λίτρα νερού στη διάρκεια λειτουργίας της, όσο δηλαδή χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες 1.000 ανθρώπων για ένα χρόνο!

2) Τοξικά απόβλητα! Κάθε εγκατάσταση Fracking ρίχνει μέσα στη γη 80 με 300 τόνους χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων ραδιενεργά υλικά και βαρέα μέταλλα. Ένα μέρος αυτών (το 80%) μολύνει το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και ένα άλλο μέρος μεταφέρεται και αποθηκεύεται στην επιφάνεια με την μορφή επικίνδυνα μολυσμένου νερού που τα περιέχει!

3) Αυτή η μόλυνση βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων! Κάποια από τα τοξικά απόβλητα εισπνέονται από τον άνθρωπο και προκαλούν καρκίνους! Το ίδιο συμβαίνει με τα ζώα και τους ανθρώπους όταν μέσω του νερού τα τοξικά απόβλητα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα!

4) Διαρροές, υπερχειλίσεις, ελαττωματικός εξοπλισμός και ανθρώπινα λάθη αυξάνουν τις πιθανότητες να μολυνθεί το πόσιμο νερό! (Δείτε στο βίντεο παρακάτω το νερό της βρύσης να αναφλέγεται λόγω διαρροής μεθανίου στο αστικό δίκτυο ύδρευσης)

5) Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Κορνέλ που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό “Climatic Change”, κατά το Fracking εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που κάνουν το “αποτύπωμα” του σχιστολιθικού αερίου χειρότερο από εκείνο του “συμβατικού” φυσικού αερίου, αλλά ακόμη και από εκείνο του άνθρακα.

***************************************************************************

Fracking (Εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο): Γιατί μας ενδιαφέρει όλους!

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Πάνω από το 70% του ρουμανικού εδάφους επιλέχθηκε να παραχωρηθεί για την εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των εδαφών εκχωρήθηκε με μεγάλη μυστικότητα για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (με την μέθοδο του Fracking). Με την ίδια μυστικότητα θέλησαν να ξεκινήσουν και την εξόρυξη. Οι Ρουμάνοι το έμαθαν αρχικά εξαιτίας των διαδηλώσεων στην Βουλγαρία για το ίδιο θέμα. Αμέσως άρχισαν να μιλούν γι’ αυτό, να πληροφορούνται και να αντιδρούν. Χιλιάδες σε όλη την χώρα.

Σήμερα όλη η χώρα είναι σε αναβρασμό για το σχιστολιθικό αέριο. Γιατί?

Εκτάσεις νοικιασμένες από το ANRM (Εθνικός Οργανισμός Ορυκτών Πόρων): Η ανατολική Μολδαβία, η νότια Ντομπροζέα και η νοτιοδυτική χώρα ενοικιάστηκαν για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Χάρτης των περιοχών εκμετάλλευσης /εξόρυξης.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι, όταν δεν ήταν ακόμα στην εξουσία το κόμμα USL (Ένωση του φιλελεύθερου με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), εξοθούσε χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στους δρόμους του Μπαρλάντ και να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο Ουγκουρεάνου, ορκιζόταν δε ότι θα αντιπάλευε με όλα τα μέσα το σχέδιο εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην Ρουμανία. Μόλις πήρε την εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές και παρότι είχε κάνει εκστρατεία (καμπάνια) ενάντια στο σχιστολιθικό αέριο, επανήλθε αμέσως επί του θέματος αυτού. Μεταξύ άλλων εξέδωσε βιαστικά γνωμοδοτήσεις ενάντια στις ισχύουσες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, χωρίς να κάνει κανένα δημόσιο διάλογο και ενάντια στις πολυάριθμες διαδηλώσεις του Λαού σε όλη την χώρα, ο Πρωθυπουργός Κος Βίκτορ Πόντα δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ότι τίποτα δεν δείχνει ότι το Fracking θα προκαλούσε περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα εμπεριείχε τέτοια ρίσκα! Αυτή η στροφή 180 μοιρών θα έπρεπε να προβληματίσει όλους τους πολίτες. Τι κρύβεται αλήθεια πίσω από αυτή την αμφισβητήσιμη «αμνησία» ?

Τί είναι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο (GDS στα ρουμάνικα)?

Το σχιστολιθικό αέριο είναι φυσικό αέριο που έχει παγιδευτεί μέσα σε πορώδεις σχιστολιθικούς σχηματισμούς ασθενούς διαπερατότητας, ανάμεσα σε σκληρά βραχώδη πετρώματα και βρίσκεται σε ένα βάθος περίπου 3-4 Km. Επειδή δεν βρίσκεται σε ενιαίες κοιλότητες όπως το φυσικό αέριο, το σχιστολιθικό αέριο χαρακτηρίζεται ως «μη συμβατικό». Το παγιδευμένο ανάμεσα σε βραχώδεις στρώσεις σχιστολιθικό αέριο, πρέπει να απελευθερωθεί μέσω ρωγμών για να μεταφερθεί στην επιφάνεια. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μια εντελώς νέα μέθοδο σε διεθνές επίπεδο που λέγεται υδραυλική διάρρηξη υψηλού όγκου (Fracking), η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές Αμερικάνικες Πολιτείες ( 15 Αμερικάνικες Πολιτείες την έχουν απαγορεύσει).

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ, ότι μέχρι σήμερα στη Ρουμανία δεν έχει γίνει εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου ούτε σε πειραματική μορφή. Δεν υπάρχουν Ρουμάνοι ειδικοί που να γνωρίζουν αυτή την μέθοδο πέρα από την τεχνολογία και τις παρουσιάσεις των αμερικάνικων επιχειρήσεων που την χρησιμοποιούν ήδη. Πόσο μάλλον, που να διαθέτουν γνώσεις πάνω στις καταστροφικές συνέπειες του Fracking πάνω στην υγεία μας, στο νερό, στις αγροτικές γαίες, στα οικοσυστήματα και στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Χώρας. Έτσι, το σχιστολιθικό αέριο, αντί για φυσικός πόρος πρέπει να θεωρείται σαν μια κατάρα! Η κατάσταση στην Ρουμανία.

Μέχρι σήμερα στην Ρουμανία έχουν παραχωρηθεί (παράνομα βάση του πετρελαϊκού νόμου 238/2004) δέκα οικόπεδα (perimetres) για έρευνα και για εξόρυξη. Για τις υπόλοιπες περιοχές -οικόπεδα που σημειώνονται στον χάρτη, δεν έχουν ακόμα υπογραφεί συμφωνίες για έρευνα και εξόρυξη, υπάρχουν μόνο οι νομικές πράξεις που δηλώνουν ότι είναι προς παραχώρηση. Ανάμεσα στις δέκα υπογεγραμμένες συμφωνίες, μόνο 3 έχουν «αποχαρακτηριστεί» (μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής) και είναι οι τρεις συμφωνίες με την πετρελαϊκή εταιρεία που ανήκει στην Chevron και αφορούν την περιοχή Ντομπροζέα . Οι υπόλοιπες συμφωνίες θεωρούνται απόρρητες λόγω εμπορικού απορρήτου!

       Από την προηγούμενη χρονιά, οι πολίτες της χώρας άρχισαν να ενημερώνονται για τις βλαβερές επιπτώσεις του Fracking και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Στην πόλη Μπαρλάντ έχουν γίνει ήδη 5 διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 5.000 άνθρωποι κάθε φορά! Έχουν υποβληθεί μηνύσεις κατά του κράτους.

Στο οικόπεδο της Μπαρλάντ, η πολιτική αγωγή κατάφερε να μπλοκάρει την χορήγηση της άδειας περιβαλλοντικών ερευνών που θα επέτρεπε την έρευνα σε 3 κοινότητες! Τώρα λοιπόν που η έρευνα σταματάει πριν το Fracking, η Chevron αρνείται να συμμορφωθεί και δηλώνει ξεδιάντροπα , κατά τις παρουσιάσεις των μπροσούρων, ότι η φάση της έρευνας περιλαμβάνει ειδικά την φάση λειτουργίας πειραματικού Fracking !

Με το δημοψήφισμα που έγινε στην πόλη Κοσινέστι, τον Δεκέμβριο του 2012, αποφασίστηκε νόμιμα και με την αρνητική ψήφο του 94% των συμμετεχόντων, η απόρριψη της εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου ! Επιπλέον 17 κοινότητες της χώρας αποφάσισαν μέσω των τοπικών συμβουλίων να απαγορεύσουν την έρευνα και την εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου με την μέθοδο του Fracking στην περιοχή τους ! Αυτές είναι οι :: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti και η Pochidia στο διαμέρισμα της Βασλούης και ο αριθμός των κοινοτήτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Στις 4 Απριλίου 2013, 28 πόλεις κατέβηκαν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουν όχι στο σχιστολιθικό αέριο! Η κεντρική τηλεόραση δεν κάλυπτε ( αναμετέδιδε) τις διαδηλώσεις. Αλλά στην συνέχεια, μετά από την πίεση του τύπου, το θέμα άρχισε να συζητείται στην τηλεόραση και στις εφημερίδες όλο και περισσότερο. Αυτό ήταν μια πρώτη νίκη του Λαού !

Η Rovana Plumb αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των ΜΜΕ να ανακοινώσει ότι θα διοργάνωνε δημόσιες συζητήσεις πάνω στα «οικονομικά πλεονεκτήματα από την εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου – και βέβαια σ’ αυτές τις συζητήσεις η Rovana Plumb θα πρέπει να παρουσιάσει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις! Όλοι χάρηκαν με την αναγγελία αυτής της συζήτησης που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τόσο διαφανής όσο ήταν οι «δημόσιες» συζητήσεις για την «Συμφωνία της Ενέργειας» που είχε αναγγελθεί με φαμφάρες στις αρχές του Μαΐου του 2013.

Γιατί ο κάθε άνθρωπος που κατεβαίνει στον δρόμο κάνει την διαφορά?

Στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της 25 Μαϊου, ο Βίκτωρ Πόντα διέταξε την Rovana Plumb να μην αποθαρρυνθεί από τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, να εκδώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες και να συνεχίσει την πορεία «όπως οι Αμερικανοί» σεβόμενη- βέβαια πάντα- τις περιβαλλοντικές νόρμες!

Αν πιστεύετε ότι στην Ρουμανία, το δικαίωμά σας στην Ζωή και το δικαίωμα των παιδιών σας σας ανήκουν, ενημερωθείτε για το θέμα, ενημερώστε τους άλλους γύρω σας και κυρίως βγείτε στους δρόμους !

Κάθε άνθρωπος που κατεβαίνει στον δρόμο σπάει την σιωπή και αυτό για εκείνους σημαίνει επιπλέον πίεση.

Σπάστε την σιωπή πριν είναι πολύ αργά !

Όταν θα εγκαταστήσουν τους καθετήρες (κάθετοι αγωγοί διοχέτευσης νερού άμμου και χημικών υπό πίεση) θα είναι ήδη πολύ αργά !

Το νερό, η ζωή και η φύση κινδυνεύουν !

Για μια Ρουμανία που τα παιδιά θα γεννιούνται υγιή!

 Ρουμανία βγες στους δρόμους, αυτό είναι το τελευταίο μας οδόφραγμα !

Για μια Ρουμανία υπεύθυνων και αξιοπρεπών πολιτών.

ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://stopfracturare.ro/

***************************************************************************************************

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Η ΕπανάστασητουΣχιστολιθικού
Αερίου
&
Πετρελαίου

http://www.naturalresources.gr/Articles/%CE%97%20E%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%A3%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85,%20Dec%204%202013.pdf

***********************************************************************************************************

**********************************************************************************************************

Le gaz de schiste: pourquoi nous devons tout nous y intéresser

Plus de 70% du territoire roumain a été concéssioné pour les ressources naturelles. Une grande partie est consacrée au gaz de schiste, concessions effectuées dans le plus grand secret. De la même manière est voulu aussi le commencement de l’exploitation. Les Roumains l’ont appris premièrement en raison de protestations de la Bulgarie. Immédiatement, les gens ont commencé à parler. Les gens ont commencé à se renseigner. Protester. Des milliers à travers le pays.

Aujourd’hui, le pays est en effervescence sur le gaz de schiste! Pourquoi?

          Surfaces ANRM (Agence nationale pour les ressources minérales) loués. L’est de la Moldavie,le sud de Dobrogea et Sud-Ouest du pays sont loués pour le gaz de schiste Carte des périmètre des explorations.

Rappelons que l’an dernier, quand il n’était pas encore au pouvoir, USL aidait des milliers de personnes à sortir dans les rues de Barlad, contre le projet de gouvernement Ungureanu et jurait de s’opposer par tous lesmoyens à l’exploitation du gaz de schiste en Roumanie. Installant immédiatement le gouvernement, après avoir fait campagne contre le gaz de schiste et après avoir remporté les élections, USL est revenu immédiatement sur ce point. En outre on a commencé à donner des avis à la hâte, contournant la réglementation environnementale en vigueur, sans organiser aucun débat public, en dépit de nombreuses protestations de la part des gens de tous les coins du pays, le Premier ministre Victor Ponta declarant sur la télévision publique que rien n’indique qu’il y avait des risques environnementaux. Ce retour à 180 degrés devrait donner à réfléchir à tous les citoyens. Qu’est-ce qui se cache derrière cette amnésie très douteuses?

QUE SONT LES gaz de schiste (GDS)

Le gaz de schiste est un gaz naturel qui est piégé dans les formations de schiste dans les pores des roches dures à faible porosité et perméabilité et se trouve à une profondeur d’environ 3-5 km. Parce qu’il n’a pas été trouvé compact, dans des poches de gaz, comme le gaz naturel classique, ce gaz est appelé gaz non conventionnel. Le gaz de schiste est piégé dans la couche de roche doit d’abord être libéré par les fissures des rochers, pour qu’il puisse être amené à la surface. Ceci est fait en utilisant une méthode très nouvelle au niveau mondial, largement utilisée dans certains États américains (15 États des États-Unis ont interdit cette méthode démontrer que pas d’ailleurs) a appelé la fracturation hydraulique (volume élevé) Au niveau mondial c’est important de noter que, jusqu’à présent, en Roumanie on n’a pas extrait ce gaz, même expérimental. Il n’y a pas des spécialistes Roumains qui connaissent cette apr autres biais que par la technologie dans les présentations desentreprises américaines qui l’appliquent déjà. Le gaz de schiste – plutôt de la malédiction que des ressources En savoir plus sur l’impact désastreux de la fracturation hydraulique sur notre santé, sur l’eau, sur les terres agricoles, les écosystèmes, le développement à long terme du pays.

SITUATION EN ROUMANIE

Jusqu’à présent, en Roumanie ont été concéssionés illégalement, sur la base de la loi sur le pétrole non. 238/2004, dix périmètress à l’exploration et l’exploitation des hydrocarbures. Pour le reste du périmètre de la carte, on n’a pas encore signé d’accord d’exploration et d’exploitation, il existe seulement des concessions. Sur les 10 accords signés, les seuls accords déclassifiés à la demande de la société civile sont les trois accords de la compagnie pétrolière appartenant à Chevron en Dobrogea. Le reste est classé. La raison … invoquant des secrets commerciaux!

Dans le pays, les gens ont commencé à s’informer depuis l’année dernière quant aux dommages liés au gaz de schiste, et ont commencé à protester. A Barlad ont eu lieu déjà cinq manifestations, avec plus de 5000 participants chaque fois.

Des poursuites contre l’Etat ont été déposées; la société civile a réussi, concernant le périmètre de Barlad de bloquer l’octroi du permis d’environnement pour commencer à explorer dans trois communes. Mentant sans vergogne que la phase d’exploration s’arrête avant la fracturation hydraulique, ce qui est nié par Chevron dans la présentation des brochures qui disent clairement que la phase d’exploration comprend notamment la phase opérationnelle expérimental et qui utilise la fracturation hydraulique.

Après le référendum tenu en Décembre 2012 à Costinesti, il a été déclaré valide et a choisi de rejeter l’extraction du gaz de schiste par le vote négatif de plus de 94% de ceux qui étaient présents lors du référendum.

En outre, il existe 17 communes dans le pays qui ont délivré la décision Consiu locale interdisant l’exploration du gaz de schiste et la méthode de la fracturation hydraulique dans la zone donnée: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti și Pochidia appaetenant au département de Vaslui et leur nombre ne cesse d’augmenter. Le 4 Avril 2013, 28 villes sont descendus dans les rues pour dire aucune opération GDS.

La télévision centrale ne couvrait pas ce moment. Mais quand il y a eu ensuite une pression médiatique, le sujet a commencé à être discuté à la télévision et dans la presse de plus en plus. C’était une victoire du peuple.

Rovana Plumb, forcée par de pression des médias, a annoncé qu’elle tiendra des débats publics sur les avantages économiques de l’extraction du gaz de schiste … étant donné que Rovana Plumb devrait présenter les questions environnementales dans ce débat. Tout le monde se réjouit de ce débat, qui sera probablement aussi transparent que les débats «publics» pour autant qu’ils étaient «le Pacte d’énergie», lancé en grande pompe au début de mai 2013.

Pourquoi tout homme de la rue fait la différence?

Lors de la réunion du Cabinet du 25 mai, Victor Ponta a ordonné à rovana Plumb de ne pas se laisser intimider par les protestations et de donner les avis environnemetaux et de continuer à aller sur la route «comme» les Américains, en respectant les normes d’environnement (comme j’ai énuméré ci-dessus) ..

Si vous croyez qu’en Roumanie le droit à la vie pour vous et vos enfants vous appartient, informez-vous, informez les autres et surtout sortez dans la rue.

Chaque personne dans la rue signifie pour eux de briser le silence signifie une pression supplémentaire.

Brisez le silence avant qu’il ne soit trop tard!

Quand ils vont installer les sondes cela,sera trop tard!

L’eau, la vie et la nature!

Pour une Roumanie dans lesquelles les enfants naissent en bonne santé!

Roumanie, dans la rue, la dernière barricade!

Pour une Roumanie digne et responsable des citoyens!

REPRODUIT PAR :

http://stopfracturare.ro/

*************************************************************************

Radio Edera : émissions en langue Roumaine avec interventions des citoyens Roumains habitants à l’étranger ou dans le pays. http://radioedera.blogspot.ro/

**************************************************************************

Qu’Est-ce qui bloque? Des choses étranges se produisent dans les tribunaux de Roumanie, quand il s’agit de des faits graves , de la violation de la loi et du droit dans la commune de Pungesti.

Un tel cas est le Tribunal de Vaslui, où les juges s’éternisent et ne donnent pas une décision en situation d’urgence, décision de laquelle dépende la vie de milliers de villageois dans Pungesti. Après que le Tribunal de Vaslui a rejeté le demande d’injonction déposée par l’avocate Simona Niculescu, par l’intermédiaire de l’avocate Oana Iovu, dans laquelle on demandait la levée des interdictions imposées par la Gendarmerie, par lesquelles Pungesti fut déclaré zone de sûreté nationale, les magistrats du Tribunal ont trouvé leur stratégie pour ralentir l’application de la loi. Bien qu’au 24 décembre 2013 l’appel a été déposé auprès du Tribunal de Vaslui et que l’accord d’un terme le plus urgent s’imposait dans ce cas, à ce jour il n’y a pas de date fixée pour juger cet appel. Ceci étant donné que des centaines d’habitants de Pungesti sortent dans la rue presque tous les jours et demandent à la gendarmerie de partir et d’arrêter les abus.

********************************************************************************************************

Natural shale gas by the method of hydraulic fracturing (Fracking):

Why should it be everybody’s concern? Fracking means digging a hole up to 4 Km into the ground to shale rock. A mixture of water, sand and chemicals is pumped in under pressure. The shale rock is fractured and natural gas is discharged. Why should you worry :

1) Enormous amounts of freshwater is repuired! A frack can use up to 19 million liters of water throughout its life, enough to supply 1,000 people for a year!

2) Toxic waste! Each frack pumps 80 to 300 tons of toxic chemicals into the earth, including radioactive materials and heavy metals. 80 % of toxic waste remain in the ground and contaminate underground water beds while another part is transferred and stored on the surface in the form of dangerously contaminated fluid that contains them!

3) This contamination severely damages the environment and human health! Some of the toxic fluid is evaporated and inhaled by humans and causes cancers! The same happens with animals and humans through water when toxic waste enters the food chain!

4) Leaks, spills, faulty equipment and human error add to the risk of contaminating our fresh water supplies! (In the video below, you can see how tap water ignites due to methane leakage in the urban water supply)

5) According to a research at Cornell University that will be published in the «Climatic Change», during fracking large amounts of methane and other greenhouse gases are emitted, which makes the “footprint” of shale gas worse than that of «conventional» gas, even worse than that of carbon.

************************************************************************************************

994064_458781877560962_431375815_n

Shale gas: WHY EVERYONE MUST BE INTERESTED

Over 70% of the Romanian territory has been leased for natural resources. A large part of it is devoted to shale gas concessions made in great secrecy. The aim is also for the exploitation to start! Romanians learned about it due to protests in Bulgaria. Immediately, people began to talk. People began to inquire. Protest. Thousands across the country.

Now the country is abuzz about shale gas! Why?

ANRM Surfaces (National Agency for Mineral Resources) are leased. East Moldova, southern Dobrogea and South West of the country are leased for shale gas. Map exploration blocks We should recall that last year, when not yet in power, the USL (a union of Liberals and Socialists) helped thousands of people out to the streets in Bārlad against the Ungureanu’s government project and swore to veto the exploitation of shale gas in Romania by any means. Immediately after winning the election, the USL changed this position as soon as they were put to power despite their previous campaign against shale gas. Furthermore, they began to give approvals in a hurry, bypassing environmental regulations in force, organizing no public debate, despite numerous protests from people from every corner of the country, Prime Minister Victor Ponta saying on public television that there are no indications that there were environmental hazards. This 180 – degree turn should make every citizen think: What lies are hidden behind this highly dubious blackout?

WHAT IS shale gas (GDS in Romanian)

Shale gas is natural gas which is trapped within shale formations in the pores of hard rocks with low porosity and permeability, at a depth of about 3-5 km. Because not found compact, in bags of gas, like conventional natural gas, this gas is called unconventional gas. Shale gas being trapped in the rock layer must first be released from the cracks of the rocks, to be brought up. This is done by using a globally quite new method, widely used in some U.S. states (15 states in the U.S. have banned fracking) called hydraulic fracturing (high-volume).

It is important to note that, so far, in Romania this gas has not been extracted, not even on an experimental stage. There are no Romanian specialists who know this technology in presentations other than what they saw by the U.S. firms that already apply it. How are they to know the disastrous impact of hydraulic fracturing on our health, on the water, on agricultural land, the ecosystem, the long-term development of the country? Shale gas should be considered RATHER A CURSE THAN A RESOURCE

THE SITUATION IN ROMANIA

So far, in Romania, based on the Petroleum Law no. 238/2004, ten blocks were illegally leased to exploration and exploitation of hydrocarbons. For the rest of the perimeter of the map, agreements for exploration and exploitation have not yet been signed, there are only concessions. Of the 10 agreements signed, the only agreements declassified at the request of the civil society are the three agreements owned by the oil company Chevron in Dobrogea. The rest are classified. The reason … invoking trade secrets!

In the country, people have begun to get informed since last year about the threat of shale gas, and began to protest. In Barlad there have already been five protests, with over 5,000 participants each time. Lawsuits were filed against the State. In the case of Barlad perimeter the civil society managed to block the granting of the environmental permit for starting the exploration in 3 communes. Lying shamelessly that the exploration phase stops before hydraulic fracturing, Chevron presents brochures which clearly state that the exploration phase includes an experimental operational phase, which uses hydraulic fracturing.

Following the referendum held in December 2012 in Costineşti, it was declared valid and opted to reject the extraction of shale gas by the negative vote of over 94% of those who were present at the referendum.

Furthermore, there are 17 communities in the country whose local councils issued the decision to ban shale gas exploration and hydraulic fracturing method in the given areas: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti și Pochidia in Vaslui county and the number is constantly increasing.

On April 4, 2013, 28 cities took to the streets to say no to GDS operation. Central Television did not cover this demo. But with the subsequent media pressure, the subject began to be discussed on TV and in the press more and more. It was a victory of the people !

Rovana Plumb, forced by the media pressure, announced that she will hold public debates on the economic benefits of shale gas extraction … given that Rovana Plumb should present environmental issues in this debate. Everyone looks forward to this debate, which will probably be as transparent as «public» debates so far, as they were with the Energy Covenant, launched with great fanfare in early May, 2013. At the Cabinet meeting of 25 May, Victor Ponta ordered Rovana Plumb not to be intimidated by protests,grant environmental permits  and continue to step on the road as the one the Americans go, respecting their standards of environment (as I listed above) .

If you believe that in Romania the right to life for you and your children belongs to you, inform yourself, inform others and especially go out in the streets

Everyone out in the streets means breaking the silence and for them it means extra pressure.

Break the silence before it’s too late! When they mount the oil derrick it will be too late!

Water, life and nature are in danger!

For a Romania in which children are born healthy! Romania, get out in the streets, this is our ultimate barricade!

For a Romania of worthy and responsible citizens!

FROM :

http://stopfracturare.ro/

SEE ALSO :

Fracking by the Numbers
Key Impacts of Dirty Drilling
at the State and National Level

http://www.environmentamerica.org/sites/environment/files/reports/EA_FrackingNumbers_scrn.pdf

1505376_10152053118719788_429432940_n

TO BE CONTINUED ON THE ROADS OF R-EVOLUTION !!!

TO BE CONTINUED ON THE ROADS OF R-EVOLUTION !!!

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: