Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Καλέσματα, Προτάσεις > Γαλάτσι : Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στο » Ελεύθερο Κηπάκι για την γειτονιά » Κυριακή 29 /12/13 11: 00

Γαλάτσι : Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στο » Ελεύθερο Κηπάκι για την γειτονιά » Κυριακή 29 /12/13 11: 00

Δεκέμβριος 26, 2013 Σχολιάστε Go to comments

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΗΠΑΚΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
από ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 19:40, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013
θεματικές: Εγχειρήματα Αυτοοργάνωσης

  Το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στο επανοικειοποιημένο κηπάκι επί της οδού Καραΐσκάκη 46 στο Γαλάτσι, φερόμενοι ως ιδιοκτήτες και δικηγόροι έβαλαν πόρτα – απαγορευτικές ταμπέλες εισόδου και ξερίζωσαν τα δένδρα που είχαμε φυτεύσει μαζί με τους γείτονες στον χώρο. Για λόγους αξιοπρέπειας και γιατί δεν πτοούμαστε εύκολα της καταστολής τους δεν το βάζουμε κάτω! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-12-13, ΩΡΑ 11π.μ ΣΤΟ ΚΗΠΑΚΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 46 – ΓΑΛΑΤΣΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΝΕΚΡΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ύστερα από 20 χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας στο οικόπεδο της οδού Καραϊσκάκη 46 στο Γαλάτσι, τις πρώτες μέρες του φετινού Οκτώβρη αποφασίσαμε μαζί με κατοίκους της περιοχής και άτομα που στήριξαν το εγχείρημα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας καθαρίζοντας το και μετατρέποντας την εστία μόλυνσης  σε ένα δημιουργικό χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνάντησης. Μετά τον καθαρισμό, ο χώρος έγινε ζωντανός με σειρά εργασιών, εκδηλώσεων, δράσεων και συνευρέσεων όταν ξαφνικά ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης μέσω του φερόμενου ως δικηγόρου του θεώρησαν ότι  θα ήταν καλύτερο  να κλείσουν το χώρο μετατρέποντάς το στο ίδιο αποστειρωμένο οικόπεδο, εδραιώνοντας έτσι την ιδιοκτησία τους, κάτι που από τα τόσα χρόνια εγκατάλειψης φάνηκε ότι δεν έχουν ανάγκη.

Ενώ αρχικά μέσω του υποτιθέμενου δικηγόρου, είχαμε την πρόταση ενός μισθωτηρίου (άνευ χρηματικής καταβολής), αντί αυτού και σε πλήρη άγνοιά μας ακολούθησε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με αποκορύφωμα τις εργασίες από συνεργείο, το Σάββατο  21 Δεκέμβρη, αφαιρώντας τα δέντρα που είχαν φυτευτεί και τοποθετώντας μια σιδερένια πόρτα και μια ταμπέλα μέσα στο κηπάκι με επιγραφή: «Ιδιοκτησία….. – Απαγορεύεται η είσοδος». Όταν άνθρωποι από τη γειτονιά έφτασαν στο κηπάκι, το συνεργείο ως Πόντιος Πιλάτος αλλά και καλά ενημερωμένο για το χώρο που βρίσκεται δεν πήρε καμία θέση. Βέβαια στις πιέσεις μας να φύγουν, απείλησαν  ότι θα καλούσαν την αστυνομία όπως τους είχε προτείνει ο δικηγόρος, ο οποίος αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να μας μιλήσει από το τηλέφωνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια εγχειρήματα απελευθέρωσης και επανοικειοποίησης συκοφαντούνται, περιθωριοποιούνται και τελικά καταστέλλονται από ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι τον κόπο και την προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου, έχουν τελικά ως μοναδικό σκοπό την εδραίωση της ιδιοκτησίας, πάνω στην οποία βασίζονται εν γένει πάσης φύσεως δομές εξουσίας.

Απέναντι σε αυτό, προτάσσουμε την επανοικειοποίηση του καθημερινού μας χωροχρόνου, σαμποτάροντας τον επιβαλλόμενο τρόπο αργού θανάτου και καταλαμβάνουμε κάθε απονεκρωμένο ιδιωτικό η δημόσιο χώρο στήνοντας γιορτές του ανθρώπινου. Μετατρέπουμε τις γειτονιές σε αυθόρμητα αυτοοργανωμένες εστίες δημιουργικής συνεύρεσης, σκουπίζουμε μπάτσους και κάθε λογής τοποτηρητές του «νόμου της τάξης», δημιουργούμε αυτόνομες ζώνες που άνθρωποι συναντιούνται, εκφράζονται, διεκδικούν, εξεγείρονται και ανατρέπουν τις επιταγές της κυριαρχίας.

Όντας λοιπόν δυνητικοί στόχοι και στην τοπική κοινωνία του Γαλατσίου, που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και πιο έντονα  η πολεοδομική και χωροταξική αλλοίωση του κοινωνικού ιστού, μετατρέποντας τις βιώσιμες και προσβάσιμες γειτονιές σε απρόσωπους και ξένους χώρους εγκλεισμού, όταν η μόνη αίσθηση κοινότητας που υπάρχει είναι η ψευδαίσθηση πως «βρισκόμαστε μαζί», είναι πλέον καιρός να οργανώσουμε την καθημερινή μας αντίδραση στην συνεχή επίθεση της κανονικότητας.

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΟΜΕΝΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΗΠΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-12-2013, ΩΡΑ 11.00Π.Μ ΣΤΟ ΚΗΠΑΚΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 46, ΓΑΛΑΤΣΙ.

10 -100 – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΕΝΑ

ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ

Ανοιχτή συνέλευση αναρχικών Γαλατσίου

ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1507854

http://anarxikoigalatsiou.espivblogs.net/ελευθερο-κηπακι-για-τη-γειτονια 

http://anarxikoigalatsiou.espivblogs.net/

 

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: