Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > Οι εταιρείες συμβούλων της τρόικας και τα «χρυσά» μνημόνια

Οι εταιρείες συμβούλων της τρόικας και τα «χρυσά» μνημόνια

Δεκέμβριος 16, 2013 Σχολιάστε Go to comments

 Alvarez & Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco. Τα ονόματα μπορεί σε  μέρος των ευρωπαίων πολιτών να μην λένε πολλά, όμως πρόκειται για τις εταιρείες οικονομικών συμβούλων που έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλα τα «προγράμματα διάσωσης» στην ευρωζώνη με το κόστος συμμετοχής τους  να ανέρχεται για τους φορολογούμενους της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το EUobserver. Όμως πέρα από τα κέρδη οι εταιρείες συμβούλων έχουν μια ακόμη στόχευση…

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πρόκειται για εργολαβίες που δόθηκαν χωρίς διαγωνισμό από την τρόικα σε εταιρείες που παρέχουν χρηματοοικονομικές συμβουλές. Οι εν λόγω εταιρείες παρείχαν τις υπηρεσίες τους με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς καμία εξασφάλιση από τη χρήση διαβαθμισμένων πληροφοριών για ίδιον όφελος. Για αυτές τους τις υπηρεσίες οι εταιρείες έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα 80 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνονται από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για έλεγχο και εισηγήσεις σχετικά με το κόστος διάσωσης των τραπεζών σε κάθε χώρα, αλλά και για το ύψος του πακέτου δανειοδότησης. Οι ίδιες εταιρείες στη συνέχεια προσλαμβάνουν άλλες εταιρείες, οικονομικών και νομικών συμβούλων, και έτσι δημιουργείται ένας «χρυσός κύκλος» παικτών. Ενδεικτικά το EUobserver αναφέρει πως σχεδόν σε κάθε υπεργολαβία περιλαμβάνονται μία ή και περισσότερες από τις εταιρείες: Deloitte, Ernst&Young, KPMG και Price Waterhouse Coopers (PwC), τις λεγόμενες και «Big Four».

Ενδεικτικά για τη δράση των εταιρειών αναφέρεται η Alvarez & Marsal, η οποία προσλήφθηκε στην Ισπανία έναντι αμοιβής 2 εκατ. ευρώ για να εκπονήσει σχέδιο για τις προβληματικές τράπεζες. Η ίδια εταιρεία έλαβε 6,6 εκατ. ευρώ για την αναφορά της σχετικά με τις κυπριακές τράπεζες.

Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου η δράση της εταιρείας ήρθε στην επιφάνεια προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις με τις αρχές της χώρας να έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στην Κύπρο, η αμοιβή της εταιρείας συνδεόταν άμεσα με το μέγεθος εκκαθάρισης των τραπεζών (0,1% επί του συνολικού ποσού των 15,7 δις ευρώ).

Με αυτή τη συμφωνία αμφισβητούνται μεταξύ άλλων και τα κίνητρα της εισήγησης της εταιρείας για το τελικό ποσό εκκαθάρισης των τραπεζών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση, ωστόσο η εταιρεία επέμεινε πως το ποσό των 15 εκατ. θα πρέπει να τις καταβληθεί. Μετά από έντονες αντιδράσεις η εταιρεία έκανε μια μειωμένη προσφορά ζητώντας 4,75 εκατ. ευρώ. «Είναι μια σημαντική εθελοντική μείωση και δεν θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις», ανέφερε η εταιρεία σε επιστολή της προς την κεντρική τράπεζα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Από την έρευνα του EU Observer διαπιστώνονται σε πολλές περιπτώσεις και λάθη αλλά και μη ηθική χρήση των πληροφοριών που έχουν στη διάθεση τους αυτές οι εταιρείες με τις περισσότερες να εντοπίζονται στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η BlackRock έναντι αμοιβής 12,3 εκατ. ευρώ. Αυτή με τη σειρά της έχει δώσει υπεργολαβίες στις «Big Four». Όπως αναφέρεται στη New York Times, η BlackRock είναι τόσο μισητή στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται με τον ψευδή εταιρικό τίτλο «Solar» ενώ για ασφάλεια απασχολούνται 18 ένοπλοι φρουροί.

Καμία από τις εταιρείες «συμβούλων» δεν δέχτηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Eu Observer. Όπως αναφέρει εξάλλου βουλευτής της Αριστεράς στην Ιρλανδία σε σχετική ερώτησή του στο κοινοβούλιο «οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων και ελεγκτών είναι μέρος του ίδιου χρυσού κύκλου των τραπεζιτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων που προκάλεσαν την οικονομική κρίση». Ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν πως πέρα από τα κέρδη οι εταιρείες στοχεύουν και σε κάτι ακόμη: Στις προνομιακές επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς οι δραστηριότητες των εν λόγω εταιρειών δεν περιορίζονται στις χρηματοοικονομικές συμβουλές.

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.tvxs.gr/news/ellada/oi-etaireies-symboylon-kai-ta-%C2%ABxrysa%C2%BB-mnimonia

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: