Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Καλέσματα, Προτάσεις > Σπάρτη-SOS:Κλείνουν η παθολογική και χειρουργική κλινική του νοσοκομείου !!! *Η τραγική κατάσταση του νοσοκομείου Σπάρτης, αποτυπώθηκε στο 11ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας

Σπάρτη-SOS:Κλείνουν η παθολογική και χειρουργική κλινική του νοσοκομείου !!! *Η τραγική κατάσταση του νοσοκομείου Σπάρτης, αποτυπώθηκε στο 11ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας

Δεκέμβριος 5, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Σπάρτη-SOS:Κλείνουν η παθολογική και χειρουργική κλινική του νοσοκομείου

από antifaspartis 12:12, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

θεματικές: Υγεία

Πηγή:τοπικά ΜΜΕ

Κανέναν ασθενή δεν θα δέχεται μετά τις 16 Δεκέμβρη η Παθολογική του Νοσοκομείου Σπάρτης, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση για την εφημεριακή κάλυψη της κλινικής.

Λίγες μέρες μετά την δημοσίευσή μας για το κλείσιμο της παιδιατρικής του νοσοκομείου της Τρίπολης λόγο έλλειψης παιδιάτρων, έρχεται να επιβεβαιώσεις τους φόβους μας για την «διάλυση» της δημόσιας υγείας της χώρας μας, η είδηση ότι το νοσοκομείο της Σπάρτης κινδυνεύει να χάσει και την παθολογική κλινική.

nofuture banksy 2             Έτσι σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας:

Η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Λακωνίας καταγγέλλει για ακόμη μία φορά  τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές του ΕΣΥ στο νομό μας,  και που  απειλούνται με άμεση κατάρρευση, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Τα προβλήματα κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διογκωθεί εν είδη χιονοστιβάδας, και αν δεν γίνουν επείγουσες διορθωτικές παρεμβάσεις, υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, εφόσον δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή εφημέρευση.

Η παθολογική κλινική, που αποτελεί τον κορμό του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα  μετά την αποχώρηση 4 ειδικευμένων γιατρών με μακροχρόνια εμπειρία, μαζί και ο Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης του προγράμματος εφημεριών και την εξουθένωση των  γιατρών (2 εναπομείναντες γιατροί παθολόγοι) στην προσπάθεια να ανταποκριθούν με αυταπάρνηση στις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.

58453-heartneed1Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χειρουργική κλινική που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει μείνει με δύο μόνο Χειρουργούς μετά την αποχώρηση του ενός Διευθυντή της κλινικής, και οι οποίοι παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν, θα είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες.

Διάφορες πρόχειρες λύσεις «μπαλώματα», που επιχειρούνται κατά καιρούς, με προσωρινές μετακινήσεις γιατρών, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση θα συνεπάγεται σοβαρές ευθύνες της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας, αφού το θέμα αφορά σε ανθρώπινες ζωές .

Για το ΔΣ της  Ε.Γ.  Ε.Σ.Υ  Ν. Λακωνίας

Η  Πρόεδρος Ανδριάνα Τζουγανάτου

Ο  Γραμματέας Αλέξανδρος Βουνάσης

 

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ...

ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1504485
******************************************************************************************************

Η τραγική κατάσταση του νοσοκομείου Σπάρτης, αποτυπώθηκε στο 11ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας

Στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη έλαβε χώρα το 11ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας.

Κατόπιν της απήχησης που είχαν τα Πολυθεματικά Ιατρικά Συνέδρια της Λακωνίας τα προηγούμενα χρόνια και παρά την κοινωνική και οικονομική κρίση που ταλανίζει και τον χώρο της Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας με την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη συνδιοργάνωση των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, πραγματοποίησε την επιστημονική αυτή διοργάνωση, που πλέον αποτελεί θεσμό τόσο για τη Λακωνία όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Το  Πολυθεματικό Συνέδριο Λακωνίας είναι θεσμικά αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στη συνείδηση των Λακώνων ιατρών και όχι μόνον. Πόλος έλξης και  παρουσίας επιστημόνων και εργασιών από όλη την Ελλάδα, αποτελεί και θα συνεχίσει να είναι το ιδιαίτερο οργανωτικό και επιστημονικό «γεγονός» του Ιατρικού Συλλόγου και των επαγγελματιών Υγείας του Νομού μας, ένα βήμα για παλαιότερους και κυρίως νεότερους συναδέλφους απέναντι στους οποίους οι υποχρεώσεις μας είναι αυξημένες.

Επιλέχθηκαν θέματα που απασχολούν την καθημερινή κλινική  πρακτική και επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και ασθενών, τα οποία αναπτύχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες   με αναγνωρισμένο έργο. Σημαντική ήταν η παρουσία των επιστημόνων του Νομού μας , η επιστημονική στήριξη από έγκριτους επιστήμονες που έλκουν την καταγωγή τους από τη Λακωνία  καθώς και  η συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων.

Το συνέδριο παρακολούθησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου  Ιατρικού Συλλόγου. Κατά την τελετή έναρξης δόθηκε διάλεξη από τον Ομότιμο Καθηγητή Της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Π.Ν. Σουκάκο με θέμα  «Χαρτογραφία και ιατρική στον απόηχο του χρόνου και του χώρου.  Διδάγματα από την ιστορία» και αμέσως μετά την τελετή εγκαινιάσθηκε από την Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μ. Λαμπράκη –Πλάκα η   έκθεση  «Χαρτογραφία του χώρου και του χρόνου… στο φως της ιστορίας και της θρησκείας. Παλαιοί χάρτες του ευρύτερου ελλαδικού χώρου από τη συλλογή Π.Ν. Σουκάκου», στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης – Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σημαντικό είναι ότι κατά την τελετή έναρξης η εκπρόσωπος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Λακωνίας Χρύσα Ντοροβίτσα, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου περιέγραψε και κοινοποίησε  με απόλυτη ακρίβεια τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τμημάτων ή κλινικών, την αναγκαστική ως εκ τούτου διακομιδή ασθενών σε άλλα γειτονικά Νοσοκομεία και την αύξηση των  κινδύνων  και της ταλαιπωρίας των πολιτών – ασθενών .

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου και του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων της Πελοποννήσου  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στη Σπάρτη, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συζητήθηκαν προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, την Νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και τη Δημόσια Υγεία των περιοχών της Πελοποννήσου, με τις ιδιομορφίες εκάστης περιοχής. Διαπιστώθηκαν οι μεγάλες παθογένειες και σημαντικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό και διατυπώθηκε από όλους η ανάγκη άμεσης κάλυψης των σημαντικών αυτών ελλείψεων, προκειμένου οι πολίτες αφενός να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας πρόνοιας, αφετέρου να μη θρηνήσουμε θύματα.

Συζητήθηκαν επίσης τα γενικότερα προβλήματα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και της Νοσοκομειακής περίθαλψης με βίαιο τρόπο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας, χωρίς μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδος, και με προϋπολογισμό υγείας που υπολείπεται της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας. Τονίστηκε για μία ακόμη φορά η αντίθεση του ιατρικού κόσμου σε απολύσεις και διαθεσιμότητα προσωπικού και η αποφυγή μεταρρυθμίσεων, που έχουν σαν στόχο όχι τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αλλά την ικανοποίηση των αριθμών που επιβάλλει η Τρόικα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όσους στήριξαν και συμμετείχαν στο Συνέδριο. Ελπίζοντας ότι παρά τη συγκυρία θα μπορέσει να συνεχίσει τη διοργάνωση τόσο του ετήσιου Πολυθεματικού Συνεδρίου όσο και τη στήριξη ημερίδων σε όλο το Νομό αναμένει και προσδοκεί ότι η κρισιμότητα της περιόδου αυτής, θα αναδείξει την ανάγκη να συνεργήσουμε όλοι στην κατεύθυνση αναβάθμισης και όχι υποβάθμισης της περίθαλψης, και, πως ο ιατρικός κόσμος θα ενισχυθεί και δεν θα αποδυναμωθεί, ώστε απερίσπαστος στο έργο του να συνεχίσει την αποστολή του.

ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :

http://www.apela.gr/article/105994/i-tragiki-katastasi-tou-nosokomeiou-spartis-apotupothike-sto-11o-poluthematiko-iatriko-sunedrio-lakonias

 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: