Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Πολυμέσα > Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές αποφασισμένοι να ‘ακινητοποιήσουν’ την κυβέρνηση ως τη Δευτέρα

Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές αποφασισμένοι να ‘ακινητοποιήσουν’ την κυβέρνηση ως τη Δευτέρα

Δεκέμβριος 1, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν με την βία στην έδρα της κυβέρνησης Φωτογραφία REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA

Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές εισέβαλαν σε κτήρια κρατικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών

Μετά το κτήριο του γενικού επιτελείου στρατού, χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη εισέβαλαν το Σάββατο στην έδρα του Οργανισμού Τηλεφώνου της Ταϊλάνδης και την Υπηρεσία Επικοινωνιών της χώρας, που διαχειρίζονται τις τηλεπικοινωνίες του εσωτερικού και του εξωτερικού αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται στη βόρεια Μπανγκόκ, μια περιοχή όπου έχουν την έδρα τους πολλά υπουργεία και υπηρεσίες.

Ο υπουργούς Ενημέρωσης και Επικοινωνιών Ανούντιτ Νοκορντάπ δήλωσε ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν θα διακοπούν, αν καταληφθούν τα γραφεία τους γιατί «έχουμε εναλλακτικά συστήματα ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Την Κυριακή οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να καταλάβουν ή να περικυκλώσουν 10 κυβερνητικά κτήρια, μεταξύ αυτών τα γραφεία του υπουργικού συμβουλίου, τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εμπορίου, Παιδείας, Οικονομίας και Εργασίας, όπως ανέφερε ο Εκανάτ Φομπάν, εκπρόσωπος του Πολιτικού Κινήματος για τη Δημοκρατία.

Στόχος τους θα είναι επίσης η κυβερνητική υπηρεσία δημοσίων σχέσεων, το αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας και ένας ζωολογικός κήπος.

Σύμφωνα με το Εκανάτ, αυτό που επιδιώκουν είναι να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

«Αναγνωρίζουμε ότι είναι παράνομο και θα δεχθούμε οποιαδήποτε τιμωρία», υπογράμμισε ο Εκαντά, πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης που παραιτήθηκε από τη θέση του για να ενωθεί με τους διαδηλωτές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, που δεν έχει κερδίσει στις εκλογές εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, υποστηρίζεται από την φιλοβασιλική ελίτ της Μπανγκόκ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να διατηρήσει την τάξη.

«Θα αποφύγουμε τη χρήση βίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πράχα Προμνόκ. «Όμως αν διαδηλωτές προσπαθήσουν να εισβάλλουν στα κυβερνητικά κτήρια, ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να τους σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Σουτέπ Τογκσουμπάν, επίσης ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που παραιτήθηκε, ηγείται των καταλήψεων στο Γραφείο Προϋπολογισμού από τη Δευτέρα και του κυβερνητικού συγκροτήματος από την Τετάρτη με την ελπίδα ότι θα παραλύσει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Ο Σουτέπ δεσμεύθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και «να ξεριζώσει το καθεστώς Ταξίν», αναφερόμενος στον αδελφό της Γινγκλάκ, Ταξίν Σιναουάτρα, πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, αλλά παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος, προκειμένου να αποφύγει να εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας.

Εξάλλου ο Σουτέπ ζήτησε να δημιουργηθεί «ένα λαϊκό συμβούλιο» που θα επιλέξει «καλούς ανθρώπους» για να ηγηθούν της χώρας, ουσιαστικά προτείνοντας την αναστολή του δημοκρατικού συστήματος στην Ταϊλάνδη, μια χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας, το 1932.

Η Γινγκλάκ έχει απορρίψει την πρόταση αυτή ως αντισυνταγματική όπως και το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δρα υπεράνω νόμου, αφού ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Φέου Τάι αρνήθηκαν να δεχθούν την απόφαση της 20ης Νοεμβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την πρόταση του κόμματος να γίνει η Γερουσία πλήρως αιρετό σώμα. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την κυβέρνηση δίνοντάς ισχυρή υποστήριξη στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας-που δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία- και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του αδελφού της Γινγκλάκ, χωρίς να εκτίσει ποινή φυλάκισης για μια καταδίκη διαφθοράς του 2008.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.ertopen.com/eidiseis/item/10275-tailandh-diadhlwtes-eisebalan-se-kthria-kratikwn-yphresiwn-thlepikoinwniwn#.UpnxricSgU4

Δείτε εδώ βίντεο του Reuters σχετικά με την εισβολή στο γενικό επιτελείο στρατού και τις διαδηλώσεις  στις 29/11/2013

Εδώ η είδηση για την εισβολή στις κρατικές τηλεποικινωνίες από το Euronews

*****************

Εισβολή διαδηλωτών σε συγκρότημα της αστυνομίας όπου βρισκόταν η πρωθυπουργός

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε αθλητικό κέντρο της αστυνομίας στη Μπανγκόκ όπου βρισκόταν η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα, η οποία ωστόσο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος
Επιπλέον, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, αλλά και για να τους εμποδίσει να πραγματοποιήσουν πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Blue Sky TV.
Οι επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να καταλάβουν 10 υπουργεία, έξι τηλεοπτικούς σταθμούς, το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της κυβέρνησης, όπου βρίσκεται και το γραφείο της Γινγκλάκ.
Τα γραφεία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Thai PBS καταλήφθηκαν από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του PBS και της αστυνομίας, ενώ τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι έξω από το αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.
Επίσης πέντε εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους.
Έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων, σήμερα θα είναι μια αποφασιστική ημέρα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία είναι βέβαιη ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Γινγκλάκ.
ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: