Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Προτάσεις, Πολυμέσα > Ο Αναρχοκομμουνιστής Νέστωρ Μάχνο σε ουκρανικό νόμισμα !!! Αλήτες καπιταΛΗΣΤΕΣ η Επαναστατική Ιστορία δεν παραχαράσσεται !

Ο Αναρχοκομμουνιστής Νέστωρ Μάχνο σε ουκρανικό νόμισμα !!! Αλήτες καπιταΛΗΣΤΕΣ η Επαναστατική Ιστορία δεν παραχαράσσεται !

Νοέμβριος 28, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Πρωτότυπος τίτλος :    »  Οι αγώνες των επαναστατών δεν σβήνονται… «

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ :Κατεβάστε σε  PDF  την «Ιστορία του Μαχνοβίτικου κινήματος  1918 – 1921 » απο τον σχετικό σύνδεσμο παρακάτω  στο τέλος του άρθρου !!!

   untitled  Στα πλαίσια της έξαρσης του ανταγωνισμού των χωρών της Ρωσσίας – Ουκρανίας, του αυξανόμενου εθνικιστικού αισθήματος και της σκόπιμης παραχάραξης της ιστορίας, η ουκρανική κεντρική τράπεζα επέλεξε να βγάλει νόμισμα με την εικόνα του επαναστάτη Νέστορ Μάχνο. Εκμεταλευόμενη ένα τυχαίο γεγονός (το ότι γεννήθηκε ο Μάχνο στην ουκρανία και το που γεννιέται ο κάθε άνθρωπος δεν είναι συνειδητή του επιλογή, παρά απόφαση της τύχης και της μητέρας του…) και επιλέγοντας να ξεχάσει την συνειδητή επιλογή του Μάχνο, να είναι αναρχοκομμουνιστής, δηλαδή να αφιερώσει την ζωή του πολεμώντας την εξουσία (είτε ήταν Σοβιετική, είτε Ουκρανική, είτε Αυστροουγγρική, είτε Γερμανική), της οποίας σύμβολο είναι το χρήμα και ναός οι τράπεζες, και να πεθάνει εξόριστος στο παρίσι.

Δεν μας φαίνεται παράξενο που η ουκρανική τράπεζα (και κατ’ επέκταση το σύστημα εξουσίας) μπαίνει σε μια διαδικασία που σκοπό έχει την αλλοίωση της συμβολικής σημασίας του Νέστωρ Μάχνο για τον χώρο που ο ίδιος διάλεξε να ανήκει. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό των καπιταλιστών να θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, το ότι επέλεξαν να μετατρέψουν σε εμπόρευμα ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την επαναστατικότητα είναι απλώς μια ακόμα ένδειξη του ότι δεν θα σταματήσουν πουθενά στην αναζήτηση για ‘νέες αγορές’ που θα αποφέρουν επιπλέον κέρδη. Ταυτόχρονα, πετυχαίνουν την αποσύνδεση των συμβόλων από την σημασία τους στην ιστορία, «στρογγυλεύουν» την σημασία τους και τα σερβίρουν όπως τους συμφέρει στον λαό.

Μαχνοβτσίνα: ο ύμνος του Μαχνοβίτικου στρατού

Το ίδιο παρατηρούμε να γίνεται και στην Ελλάδα, με την διαφορά ότι σύμβολα που έχουν συνδεθεί με τον νεοναζισμό καθώς και χαιρετισμοί φασιστικοί, τώρα προσπαθεί η άρχουσα τάξη να τα αθωώσει. Ξέρει φυσικά ότι πρέπει να πετύχει αυτό το στόχο μιάς και οι νεοναζί/φασίστες έχουν υπάρξει προστάτες της άρχουσας τάξης πολλές φορές στο παρελθόν, και τώρα είναι ώρα να ξεπληρωθούν κάποια γραμμάτια. Εξάλλου, υπολογίζει πολύ και στην μελλοντική συνεργασία τους, ώστε να κρατήσει τα κεκτημένα της.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ανενόχλητη η συκοφάντηση συμβόλων και επαναστατικών μορφών από τα ΜΜΕ και δυστυχώς σε αυτό το παιχνίδι έχουν αρχίσει και παίρνουν μέρος και κάποια κομμάτια της ντόπιας αριστεράς. Ακόμα και η περιβόητη, και εντελώς αβάσιμη, θεωρία των «δύο άκρων», που πλέον παίζει παντού στα ΜΜΕ, αυτό έχει σαν στόχο: την απαξίωση επαναστατικών συμβόλων και την σταδιακή αποδόμηση αυτής της ιδεολογίας, τον εξοστρακισμό της από την πολιτική σκηνή και την νέα γενιά.

Εμείς θέλουμε να πούμε ότι:

Οι αγώνες των επαναστατών δεν σβήνονται, ούτε ξεχνιώνται επειδή αποφασίζουν οι μέτοχοι κάποιας τράπεζας να τους κάνουν νομίσματα. Οι φωτιές από τις μάχες τους με την εξουσία συνεχίζουν να καίνε, να μας εμπνέουν και αυτους να τους φοβίζουν.

Ότι και να κάνουν, όσες φορές και να ξαναγράψουν την ιστορία, η συμβολική και ουσιαστική σημασία των κρατών, των τραπεζών και του κεφαλαίου δεν αλλάζει. Όσο υπάρχουν θα είναι απέναντι στο κίνημα και χρέος μας είναι να το θυμίζουμε αυτό.

Υ.Γ. Παρατηρείται το φαινόμενο χρυσά αυγά να «διασκεδάζουν» στο facebook αφιερόνοντας το ένα στο άλλο ποιήση από την Κ.Γώγου, τραγούδια όπως το «Ήρωες» και το «Πότε θα κάμει ξαστεριά;», με σαφές πολιτικό περιεχόμενο που δεν θέλει και πολύ ψάξιμο για να το ανακαλύψει κάποιος. Περιμένουμε με αγωνία να ανακαλύψουν και το σύνθημα «Ε.Α.Μ. Ε.Λ.Α.Σ. ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ».

ΥΓ2. Πριν προλάβουμε να δημοσιεύσουμε το κείμενο ήρθε η αφίσσα της Ν.ΠαΣοΚ (ενός κόμματος που είναι στυλοβάτης του συστήματος) με τα πρόσωπα του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Τεμπονέρα και του Π.Φύσσα για την επαίτειο του Πολυτεχνείου να μας επιβεβαιώσει.

ΥΓ3. Ύμνος του μαχνοβίτικου στρατού

Μαχνοβτσίνα, Μαχνοβτσίνα Μαύρα λάβαρα βαμμένα Μαύρα είναι από τον πόνο Κόκκινα είναι από το αίμα

Στα βουνά από τα χιόνια Απ τον αέρα στις πεδιάδες Απ την Ουκρανία όλη ξεφυτρώνουν οι αντάρτες

Ο Λένιν μας έδωσε στους Γερμανούς Την εποχή που η φύση ανθίζει Το φθινόπωρο η Μαχνοβτσίνα στον αέρα τους σκορπίζει

Του Ντένικιν οι Λευκορώσοι στην Ουκρανία τραγουδούν γρήγορα οι Μαχνοβίτες στον αέρα τους σκορπούν.

Μαχνοβτσίνα, Μαχνοβτσίνα μαύρος στρατός των ανταρτών μάχεται στην Ουκρανία στρατούς Κόκκινων-Λευκών

Μαχνοβτσίνα, Μαχνοβτσίνα μαύρος στρατός των ανταρτών που διωξε απ την Ουκρανία τους τυρράνους των λαών.

Μαχνοβτσίνα ….

—————————————-­—–

Русский построчник

Махновщина, Махновщина- Твои знамена черные на ветру Они черны от наших страданий Они красны от нашей крови

По горам и по равнинам На снегу и на ветру По всей Украине Вставали наши партизаны

Весной договоры Ленина Отдали Украину немцам Осенью Махновщина Бросила их на ветер.

Белая армия Деникина Вошла на Украину, напевая, Но вскоре Махновщина Ее развеяла по ветру.

Махновщина, Махновщина, Черная армия наших партизан Которая сражалась на Украине Против красных и белых.

Махновщина, Махновщина, Черная армия наших партизан Которая хотела изгнать с Украины Навсегда всех тиранов.

Махновщина-

*********************************************************************************************

Ιστορία του μαχνοβίτικου κινήματος 1918-1921

images       από Πέτρου Αρσίνωφ 23:21, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

θεματικές: Ιστορία – Θεωρία

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η ιστορία ενός μοναδικού, απόλυτα αυθεντικού κι ανεξάρτητου κινήματος της εργατικής τάξης, που σταδιακά αποκτάει συνείδηση του εαυτού της και βγαίνει στο στίβο της ιστορικής δράσης.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται η ιστορία ενός μοναδικού, απόλυτα αυθεντικού κι ανεξάρτητου κινήματος της εργατικής τάξης, που σταδιακά αποκτάει συνείδηση του εαυτού της και βγαίνει στο στίβο της ιστορικής δράσης. Ο συγγραφέας τονίζει ότι το κίνημα αυτό θα είχε υπάρξει και χωρίς το Μάχνο, απ’ τον οποίο πήρε τʼ όνομά του, αφού οι ζωντανές δυνάμεις που δημιούργησαν το κίνημα και τον ανέδειξαν απλώς σαν ταλαντούχο ηγέτη τους, υπήρχαν και χωρίς αυτόν. Τέλος σκιαγραφούνται πολύ γλαφυρά η προσωπικότητα κι ο ρόλος τού Μάχνο και περιγράφεται με τρόπο συνταρακτικό η ηρωική πάλη των Μαχνοβιτών ενάντια στους αριστερούς και τούς δεξιούς αντεπαναστάτες για τη δημιουργία μιας ελεύθερης κοινωνίας και την υλοποίηση των στόχων της προδομένης Ρώσικης Επανάστασης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF, ~ 6 MB

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Με τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε το βιβλίο σε καλύτερη ανάλυση χωρίς να χρειαστεί να το «κατεβάσετε» !

Istoria_toy_maxnobitikoy_kinhmatos_1918-1921

-Oι Έλληνες στο μαχνοβίτικο κίνημα

Του Δημήτρη Κ….

Θα μπορούσαμε χωρίς περιστροφές να πούμε ότι η ελληνική βιβλιογραφία για το θέμα των Ελλήνων που συμμετείχαν στο μαχνοβίτικο κίνημα είναι από αποσπασματική έως ανύπαρκτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε λόγους που ανάγονται σε μια γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος των ιστορικών για το ζήτημα είτε σε καθαρά πολιτικούς λόγους, καθώς Ελληνοπόντιος και αναρχικός είναι δύο ταυτότητες, για πολλούς, ασύμβατες. Κι ας έχει αναφέρει ο Αγτζίδης ότι, οι Έλληνες Πόντιοι είναι από τη φύση τους λαός αντεξουσιαστικός!

makhno_in_1919 Όπως έχω επαναλάβει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου για τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ, ιστορικά ζητήματα που αφορούν την πολύπαθη ελληνική διασπορά στη χώρα των Σοβιέτ, πατρονάρονται από επίσημους και ανεπίσημους ιδεολογικούς και πολιτικούς φορείς. Εκεί εντάσσεται για παράδειγμα η σταλινική εκδοχή για την ιστορία των Ελλήνων της ΕΣΣΔ από τον Γκίκα, αλλά και η άρνηση της ποντιακής γενοκτονίας από τους Τούρκους, από ένα κομμάτι της ευρύτερης αριστεράς.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι, η μελέτη τέτοιων και παρεμφερών ζητημάτων οφείλει να είναι ακηδεμόνευτη, ώστε να είναι το περισσότερο δυνατό αντικειμενική. Μόνο έτσι θα  μπορούσε να μελετηθεί η συμμετοχή των Ελλήνων στο μαχνοβίτικο κίνημα.

ak3 Το μοναδικό ίσως άρθρο, από ελληνικής πλευράς, το οποίο αναφέρεται στους Έλληνες του Μαχνό, ανήκει στη «Σόνια», συντάκτη του αντεξουσιαστικού περιοδικού «Άνθη του Κακού» (τεύχος 2, χειμώνας 1988). Το συγκεκριμένο άρθρο είναι μια πολύ κλασσική περίπτωση προσπάθειας μιας αναρχικής να εντάξει ιστορικά τους Έλληνες Πόντιους στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο καταλαβαίνουν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια στέφεται από αποτυχία και κομίζει ελάχιστα στην ιστορική γνώση. Κατά τα άλλα, αναφορές αποσπασματικές έχουν γίνει, κυρίως από τον Αγτζίδη, ο οποίος, κατά τα άλλα, έχει μελετήσει εις βάθος το ζήτημα της ελληνικής εμπλοκής στον εμφύλιο του 1918-1921.

Από ρωσικής πλευράς έχουμε ένα ενδιαφέρον, αλλά αδημοσίευτο κείμενο για το ζήτημα των Ελλήνων μαχνοβιτών, από έναν νέο ιστορικό, αναρχικών, κατά πάσα πιθανότητα, πεποιθήσεων, τον Βλαντιμίρ Τσοπ. Μεταξύ άλλων, ο συγκεκριμένος ιστορικός έχει γράψει πλήθος άρθρων για το Μαχνό, στα οποία συγκαταλέγεται ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τους Εβραίους μαχνοβίτες, αλλά και για την μαχνοβίτικη αεροπορία (!!!). Το γεγονός είναι ότι, τα άρθρα το Τσοπ, και κυρίως αυτό το οποίο αναφέρεται στους Έλληνες είναι εμπλουτισμένο από πλήθος σοβιετικών αρχείων. Γι’ αυτό και κρίνω ότι η ανάγνωσή του είναι απαραίτητη για μελλοντικές αναλύσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

makhno Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν αναφερθούμε στην ελληνική εμπλοκή, καλό είναι να αφιερώσουμε δύο- τρεις γραμμές για το κίνημα του Μαχνό. Το συγκεκριμένο πολιτικο- στρατιωτικό κίνημα αποκτά λόγο και ουσία στα μέσα του 1918, καθώς θα βρεθεί σε ευθεία σύγκρουση με το καθεστώς του γκετμαν στη Ν. Ουκρανία. Κίνημα αναρχικών κυρίως καταβολών, το μαχνοβίτικο θα προσπαθήσει να ασκήσει την επιρροή του γύρω από την περιοχή του Γκουλάι Πόλε, χωριό το οποίο αποτελεί και τη γενέτειρα του αδιαφιλονίκητου αρχηγού του, Νέστορ Μαχνό.

Έως και τις αρχές περίπου του 1920, οι μαχνοβίτες αντάρτες θα συμμαχήσουν με τους Μπολσεβίκους και θα πολεμήσουν εναντίον των Λευκών και των συμμάχων τους για να δουν το κίνημα τους να εξαπλώνεται σε όλη τη Ν. Ουκρανία με archive δεκάδες χιλιάδες μέλη, αλλά και δεκάδες χιλιάδες συμπαθούντες. Παρότι σύμμαχοι, ανάμεσα στους μπολσεβίκους και τους μαχνοβίτες, όλη αυτή την περίοδο (1918-1920) θα σημειωθούν εντάσεις, οι οποίες και θα οδηγήσουν στην τελική ρήξη, από την οποία οι μαχνοβίτες θα βγουν ηττημένοι, λόγω έλλειψης τακτικής, αλλά και του εις βάρος τους συσχετισμού δυνάμεων. Δολιοφθορές θα σημειωθούν όλη την περίοδο 1918-1920, και από τις δύο πλευρές: οι Μαχνοβίτες μισούσαν θανάσιμα τους πράκτορες της νεοσυσταθείσας τότε TsK (Τσεκά), και οι μπολσεβίκοι τους αναρχικούς οπλαρχηγούς, τους οποίους θεωρούσανε μέθυσους, απαίδευτους και αντισημίτες. Από τα μέσα περίπου του 1920, με σαφείς εντολές του Τρότσκι, οι μπολσεβίκοι θα επιτεθούν στο κίνημα του Μαχνό και θα καταφέρουν να το διαλύσουν. Έως και το 1922 δεν θα υφίσταται πλέον μαχνοβίτικο κίνημα.

makhno_seul Η ανάμειξη των Ελλήνων στο συγκεκριμένο κίνημα εντάσσεται στις ευρύτερες πολιτικές ζυμώσεις που έλαβαν χώρα στις ελληνικές περιοχές της Ν. Ουκρανίας και ιδιαίτερα της Μαριούπολης την περίοδο 1918-1921. Ήδη από το 1918 αντάρτικα αποσπάσματα μαχνοβιτών δρούσαν στα ελληνικά χωριά Μαγκούς, Γιάλτα, Μ. Γιανισόλ, Σ. Κερεμεντσίκ κ.α.

Αρνούμενα την υποχρεωτική στρατολόγηση στα στρατεύματα των Λευκών, εκδικούμενα για τη λεηλασία των αποθηκών τροφίμων από τα αυστρο-ουγγρικά στρατεύματα, τα ελληνικά χωριά όχι μόνο λειτουργούσαν σαν καταφύγιο των μαχνοβιτών ανταρτών, αλλά και στελέχωναν το αντάρτικο με έμψυχο δυναμικό. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του 9ου Συντάγματος της 3ης Μεραρχίας του Ζαντνεπρόβσκ (Μεραχία «Μπάτκο Μαχνό»), το οποίο ήταν αμιγώς ελληνικό, αλλά και στη συμμετοχή Ελλήνων στα υπόλοιπα αντάρτικα τάγματα. Έπειτα έχουμε και τη δημιουργία ενός δεύτερου ελληνικού συντάγματος για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές, πέρα από τα γραφόμενα του Β. Μπιελάς (Οι Δρόμοι του Νέστορ Μαχνό). Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι οι μαχνοβίτικες μεραρχίες δεν είχαν σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό. Σε διάφορες μεραρχίες υπήρχαν μάλιστα τάσεις φιλομπολσεβίκικες. Παρόλα αυτά, στην 3η Μεραρχία επικρατούσαν οι αναρχικές ιδέες.

Σύμφωνα με πολλές αναφορές, οι Έλληνες θεωρούνταν από τα πιο αξιόμαχα κομμάτια του αντάρτικου στρατού και αυτό μάλλον αληθεύει, από τη στιγμή που οι στρατιωτικές επιτυχίες των ελληνικών συνταγμάτων διαδέχονταν η μία την άλλη. Χαρακτηριστική είναι η ανακατάληψη του ελληνικού χωριού Μ. Γιανισόλ, που είχε καταληφθεί από τους Κοζάκους, οι οποίοι είχαν επιδοθεί σε σφαγές εναντίον του γηγενούς πληθυσμού. Σε αυτή τη μάχη σημειώθηκε πλήθος εκτελέσεων Κοζάκων στις αυλές των σπιτιών ως εκδίκηση.

Από το 1920 κι έπειτα, όπου και το κίνημα του Μαχνό αρχίζει να παρουσιάζει κάμψη εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε από τους μπολσεβίκους, ξεκινά μια νέα περίοδος στη σχέση των ελληνικών χωριών  maxnovicina1 με τα μαχνοβίτικα στρατεύματα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι οι μπολσεβίκοι θα επικρατήσουν ολοκληρωτικά κι αρχίζουν και παίρνουν αποστάσεις από τους μαχνοβίτες. Σύντομα θα σταματήσουν να εφοδιάζουν και τα αντάρτικα σώματα με έμψυχο δυναμικό, κάτι που θα προκαλέσει μάλιστα τον εκνευρισμό και την απογοήτευση του ίδιου του Ν. Μαχνό. Ο φόβος τους μάλιστα για αντεκδικήσεις από την πλευρά των μπολσεβίκων θα καταλήξει και στο οριστικό πάγωμα των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.  Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνηγορήσουν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή των Ελλήνων στο μαχνοβίτικο κίνημα δεν είχε πολιτικο-ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά περισσότερο ωφελιμιστικό, Nestor Makchno καθώς τα ελληνικά χωριά αντιμετώπισαν τους αντάρτες ως απελευθερωτές κι όχι ως πολιτικούς πατρόνες και καθοδηγητές. Είναι όμως έτσι;

Οι αναφορές που συναντάμε σε αρχεία για Έλληνες αναρχικούς που κατέλαβαν καίριες θέσεις στα μαχνοβίτικα στρατεύματα, αλλά και αναφορές για την πολιτική κατάσταση του ελληνικού συντάγματος, μας δείχνουν το αντίθετο.

 

revarmyukrainemakhno Δύσκολα ερωτήματα σαφώς, τα οποία σίγουρα όμως θα απαντηθούν στο μέλλον. Αυτό που μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή τη στιγμή ως δεδομένο είναι ότι οι Έλληνες αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του μαχνοβίτικου κινήματος και πολέμησαν για την απελευθέρωση των περιοχών τους από τους Λευκούς. Ας ελπίσουμε ότι, αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός δεν θα μπει κι αυτό με τη σειρά του στη δίνη του ιστορικού υποκειμενισμού και του σχετικισμού, που τόσο επιμελώς φροντίζει να καταλάβει ένα κομμάτι του ιστορικού χώρου πάνω στη γνώση

Πατήστε ΚΛΙΚ για να δείτε τον χάρτη σε μεγέθυνση που περιλαμβάνει κυρίως την περιοχή των  ελληνικών χωριών της Μαριούπολης.

χάρτης

—————————————————————————————————————————————– 

http://www.tempsnoirs.lautre.net/Berurier_Noir-Makhnovtchina.mp3

ΠΗΓΕΣ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://nisafispartis.wordpress.com/2013/11/28/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%83%ce%b2%ce%ae%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84/

https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1494052

http://pontosandaristera.wordpress.com/2010/01/21/greeks-in-machnovtsina/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: