Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > Καταρρέουν οι δομές Υγείας στην περιφέρεια: Υπολειτουργούν τα νοσοκομεία σε Σπάρτη, Χίο, Βέροια

Καταρρέουν οι δομές Υγείας στην περιφέρεια: Υπολειτουργούν τα νοσοκομεία σε Σπάρτη, Χίο, Βέροια

Νοέμβριος 10, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Βροχή οι αποχωρήσεις Γιατρών από το Γ. Ν. Σπάρτης

Κύμα αποχωρήσεων γιατρών, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, απειλούν με κατάρρευση τις δομές του στη Λακωνία, όπως καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Λακωνίας.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Λακωνίας καταγγέλλει για ακόμη μία φορά τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές του ΕΣΥ στο νομό μας, και που απειλούνται με άμεση κατάρρευση, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Τα προβλήματα κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διογκωθεί εν είδη χιονοστιβάδας, και αν δεν γίνουν επείγουσες διορθωτικές παρεμβάσεις, υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, εφόσον δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή εφημέρευση.
Η παθολογική κλινική, που αποτελεί τον κορμό του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα μετά την αποχώρηση 4 ειδικευμένων γιατρών με μακροχρόνια εμπειρία, μαζί και ο Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης του προγράμματος εφημεριών και την εξουθένωση των γιατρών(2 εναπομείναντες γιατροί παθολόγοι ) στην προσπάθεια να ανταποκριθούν με αυταπάρνηση στις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χειρουργική κλινική που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει μείνει με δύο μόνο Χειρουργούς μετά την αποχώρηση του ενός Διευθυντή της κλινικής , και οι οποίοι παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν, θα είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες.
Διάφορες πρόχειρες λύσεις -«μπαλώματα», που επιχειρούνται κατά καιρούς, με προσωρινές μετακινήσεις γιατρών, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ενδεχόμενη καθυστέρηση θα συνεπάγεται σοβαρές ευθύνες της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας, αφού το θέμα αφορά σε ανθρώπινες ζωές».
Πηγή: www.ygeianet.gr

***************

Ανακοίνωση για υγεία από ΝΤ Χίου ΑΔΕΔΥ: τραγική η κατάσταση στην υγεία

Ανακοίνωση για υγεία από ΝΤ Χίου ΑΔΕΔΥ: τραγική η κατάσταση στην υγεία

Μέρος της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί και το νοσοκομείο της Χίου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ.
Συγκεκριμένα:

«Η εφιαλτική εικόνα της κατάρρευσης  και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων συστημάτων Υγείας που επέβαλε το ΔΝΤ – Ε.Ε. σε μια σειρά χώρες και οδήγησαν στην δραματική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, είναι πλέον γεγονός και στην χώρα μας.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, οδηγούν σε συντάξεις πείνας.
Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με μεθοδευμένο στοχευμενο  και φασιστικό τρόπο επιτίθεται εναντίον όχι μόνο των  εργαζομένων, αλλά και συνολικότερα ενάντια του συνδικαλιστικού κινήματος, με απώτερο σκοπό να βάλει σε διαθεσιμότητα(τηλεοπτικές απολύσεις) υπαλλήλους κατά τις επιταγές της Τρόικας.
Στο Νοσοκομείο του νησιού μας η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική όπως σ’ όλη την Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημα τους να συρρικνώνεται την εργασία τους να εντατικοποιείται και να υποβαθμίζεται και η  θέση τους να γίνεται επισφαλής.(Το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας αφορά   τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της περιφέρειας).Ένα μεγάλο τμήμα της Χιώτικης κοινωνίας αποστερείται του δικαιώματος να έχει πρόσβαση στο Νοσοκομείο.(Άνεργοι, ανασφάλιστοι, οικονομικά αδύναμοι, ευπαθείς ομάδες, κοινωνικά αποκλεισμένοι).Η αναμονή για εξετάσεις αίματος ξεπερνά τους 8 μήνες την στιγμή που στον ΕΟΠΥΥ (κτίριο ΙΚΑ) μηχανήματα και προσωπικό μάταια περιμένουν τα υλικά για να λειτουργήσουν ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.     Ο ΕΟΠΥΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ γεγονός που θα οδηγήσει στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.Οι υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας, αλλά και του νησιού μας (Νοσοκομείο, ΕΟΠΥΥ) μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν ενώ την ίδια ώρα διοχετεύονται υπηρεσίες  σε ιδιώτες .
Η Παιδιατρική κλινική και η Μονάδα τεχνητού νεφρού απειλούνται με κλείσιμο παρ΄ όλες τις υποσχέσεις για το αντίθετο.
Το Κέντρο Υγείας Πυργίου συγχωνεύεται με τις δομές του ΕΟΠΥΥ, το προσωπικό μπαίνει σε διαθεσιμότητα και τα αγροτικά ιατρεία παραμένουν κενά.
Άμεσα καθήκοντα μας είναι: Να αγωνιστούμε για τις  δημόσιες με καθολικές  ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ δομές και υπηρεσίες υγείας , που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς , τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους, ή την οικονομική τους κατάσταση.
ΝΑ προασπίσουμε  το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο».

Πηγή: http://www.chiosnews.com

*********************
Kραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο της Βέροιας
Με το στοιχείο της χρονικής σύμπτωσης με την ημέρα της εισβολής στην ΕΡΤ, δόθηκε στη δημοσίοτητα, η δεύτερη ανοιχτή επιστολή των γιατρών, με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη της χειρουργικής κλινικής. Ενημέρωση και υγεία, όπως και άλλοι τομείς χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο, στην «εντατική» της κυβέρνησης και της τρόικας.Δεύτερη ανοιχτή επιστολή των γιατρών της Χειρουργικής Κλινικής (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ)

Βέροια, 7 Νοεμβρίου 2013

Προ 20ημέρου περίπου, σας ενημερώσαμε για την δραματική υποστελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρτίσουμε πρόγραμμα εφημεριών Οκτωβρίου με πλήρη στελέχωση ειδικών και ειδικευομένων ιατρών, μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, το δε υπόλοιπο να παραμείνει κενό. Το κενό του προγράμματος  καλύφθηκε τελικά με τη συνδρομή χειρουργού από το ΑΝΘ Θεαγένειο και το ΓΝΘ Αγ. Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, την επίδοση από τον Διοικητή του νοσοκομείου εντολής εφημερίας στους ειδικευόμενους της Χειρουργικής Κλινικής, σε ειδικευόμενους της Γυναικολογικής κλινικής και σε ειδικευόμενους Γενικής Ιατρικής που υπηρετούν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου μας, παρά το γεγονός ότι αυτοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο εφημερίες.

Στην διαδικασία αυτή συμμετείχαμε και οι ήδη υπηρετούντες ειδικοί πραγματοποιώντας μέχρι και 23 εφημερίες, ως χειρονομία καλής θέλησης στις υποσχέσεις που λάβαμε τόσο από τον Διοικητή του νοσοκομείου, τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά και από τοπικούς βουλευτές, για οριστική λύση του προβλήματος τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, λύση για ασφαλή εφημέρευση δεν δόθηκε! Οι υποσχέσεις του διοικητή του νοσοκομείου μας κ. Χατζηδημητρίου, του διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ανδριόπουλου, αλλά και τοπικών βουλευτών ήταν χωρίς αντίκρισμα! Ως εκ τούτου, καταρτίστηκε πρόγραμμα ασφαλούς εφημερίας της Χειρουργικής Κλινικής με πλήρη κάλυψη μέχρι και την 21η Νοεμβρίου 2013.

Την Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2013 μας κοινοποιήθηκε έγγραφο και συνημμένο τροποποιημένο πρόγραμμα εφημεριών της Χειρουργικής Κλινικής, υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Βογιατζή Ιωάννη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας κ. Χατζηδημητρίου Νικόλαο, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Ημαθίας.

Στο συνημμένο πρόγραμμα οι υπογράφοντες έχουν καταργήσει τις εφημερίες ετοιμότητας των ειδικών της Χειρουργικής Κλινικής από την 5η Νοεμβρίου και εξής μετατρέποντάς τες σε ενεργείς μέχρι και την 28η Νοεμβρίου 2013, ως λύση για την κάλυψη των κενών!!!

Επιπλέον από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος σε εφημερία, δηλαδή εφημερεύει ένας ειδικός μόνος του, ενώ στις 29 και 30 Νοεμβρίου δεν υπάρχει εφημεριακή κάλυψη από κανέναν. Σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου περί ασφαλούς εφημέρευσης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εφημερεύει καθημερινά ένας ειδικός σε ενεργή και ένας ειδικός σε εφημερία ετοιμότητας και δυο ειδικευόμενοι σε ενεργό εφημερία.

Είναι προφανές ότι ένας χειρουργός με δυο άπειρους ειδικευόμενους βοηθούς στη Χειρουργική ειδικότητα (καθώς κατά βάση πρόκειται για ειδικευόμενους Γυναικολογίας και Γενικής Ιατρικής που εντέλλονται να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο τμήμα μας), δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια επείγοντα βαριά περιστατικά, όταν μάλιστα η άμεση αντιμετώπισή τους είναι καθοριστική και για την επιβίωση των ασθενών.

Είναι επίσης προφανές – και με δεδομένο ότι η Χειρουργική ομάδα απαρτίζεται από 3 τουλάχιστον μέλη- ότι με το παρόν πρόγραμμα εφημέρευσης σε περίπτωση επείγοντος χειρουργείου, θα μείνει χωρίς χειρουργική κάλυψη το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας αλλά και η ίδια η χειρουργική κλινική με τους νοσηλευόμενους ασθενείς – κατά βάση χειρουργημένους – που μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκή η οποία να χρήζει άμεσης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Οι συνέπειες της απουσίας ιατρού από τις θέσεις αυτές είναι δυνητικά ολέθριες. Σε περίπτωση διακομιδής ασθενή ποιος ιατρός θα πραγματοποιήσει την διακομιδή; Ποιοι θα χειρουργούν; Ποιος θα παρακολουθεί τους νοσηλευόμενους στην κλινική ασθενείς; Ποιος θα εξετάζει του ασθενείς που θα προσέρχονται στα επείγοντα Χειρουργικής όταν και οι 3 εφημερεύοντες (ειδικός και ειδικευόμενοι) θα βρίσκονται σε εν εξελίξει χειρουργείο;

Δεν είναι δυνατό να αφήνονται τα πράγματα στην τύχη ή στη «βοήθεια του Θεού», υπό την έννοια ότι η εφημερία θα είναι πάντοτε χωρίς βαριά περιστατικά. Παρά το γεγονός ότι καταστήσαμε γνωστές στη Διοίκηση του νοσοκομείου τις εν λόγω επισημάνσεις, αυτή επέλεξε να μην ενισχύσει με προσωπικό την κλινική και να καταστήσει με τις επιλογές της, άκρως επισφαλή την εφημερία και κατ’ επέκταση να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και ενδεχομένως η ζωή των ασθενών.

Την Τρίτη 5/11/2013, πρώτη ημέρα εφαρμογής του επισφαλώς τροποποιημένου από τον Διοικητή και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας προγράμματος εφημέρευσης, προσκομίστηκε στο νοσοκομείο μας πολυτραυματίας σε πολύ βαριά κατάσταση με σοβαρές κακώσεις θώρακα και κοιλίας. Για την χειρουργική αντιμετώπιση του τραυματία ήταν επιβεβλημένη η παρουσία δυο έμπειρων ειδικών χειρουργών.

Ο δεύτερος όμως ειδικός χειρουργός (ο ευρισκόμενος σε εφημερία ετοιμότητας στο αρχικό πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης που εμείς είχαμε καταρτίσει) καταργήθηκε με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου… Χάρη στη φιλοτιμία και την ανθρωπιά μας, σχεδόν όλο το προσωπικό της κλινικής βρέθηκε στο νοσοκομείο για να σωθεί ο συνάνθρωπός μας. Αυτήν τη φορά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη απώλεια. Την επόμενη;

Είναι προφανές ότι για ποικίλους λόγους η συνδρομή των συναδέλφων που δεν εφημερεύουν σε ετοιμότητα, δεν είναι πάντοτε εφικτή, ούτε υποχρεωτική. Είναι προφανές ότι η μετατροπή ενός ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης σε ανασφαλές δεν λύνει το πρόβλημα της κατά 50% μείωσης του ιατρικού προσωπικού της κλινικής. Αντίθετα, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών. Μέχρι πότε θα ξεπερνάμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που προκύπτουν από τις εγκληματικές αποφάσεις της Διοίκησης;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη – αστική και ποινική – για τυχόν ανθρώπινες απώλειες ως αποτέλεσμα της ανασφαλούς εφημεριακής κάλυψης που μας επιβλήθηκε από τον κ. Βογιατζή και τον κ. Χατζηδημητρίου; Την δική μας ψυχική και σωματική φθορά από την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων ποιος θα την συμμεριστεί;

Δυστυχώς τέτοια περιστατικά, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στο νοσοκομείο μας και η παρουσία δεύτερου ειδικού –έστω σε εφημερία ετοιμότητας- είναι καθοριστική για την ζωή των ασθενών μας. Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρουμε ότι το τελευταίο 10ήμερο αντιμετωπίστηκαν 5 (πέντε) περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις με την παρουσία δυο ειδικών χειρουργών. Λεπτομερή στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Αντίστοιχο φαινόμενο κατάργησης της εφημερίας ετοιμότητας από τον Διοικητή του νοσοκομείου, συνέβη τον περασμένο μήνα στο νοσοκομείο Κατερίνης. Ευτυχώς εκεί πρυτάνευσε η λογική και εντός 3ημέρου επανήλθε το αρχικό πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης που είχε εκπονηθεί από τους συναδέλφους μας, προς μεγάλη ανακούφιση του λαού της Πιερίας.

Ο χειρουργός δεν είναι υπεράνθρωπος. Είναι αδιανόητη η εφημερία ενός μόνο ειδικού από την 22α Νοεμβρίου και εξής. Ένας μόνον χειρουργός για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, για τους τραυματίες που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, για αυτούς που πρέπει να χειρουργηθούν…. Αδιανόητη, επικίνδυνη και εγκληματική.  Αυτή είναι η λύση που οι διοικούντες επέλεξαν για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της κλινικής μας και η «τύχη» που επιφυλάσσουν για τους πολίτες του νομού Ημαθίας.

Με τιμή,
Δεμερτζίδης Χαράλαμπος, Συντονιστής Διευθυντής
Παπαδόπουλος Βασίλειος, Διευθυντής
Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Επιμελητής Β’
Δημητριάδου Μαρία, Ειδικευόμενη
Μπράτκου Αικατερίνη, Ειδιεκευόμενη
Κατσουγιαννόπουλος Γεώργιος, Ειδικευόμενος

Πηγή: http://www.ygeianet.gr

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ:
Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: