Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Προτάσεις > Τζίφος οι τζίροι της «σωτήριας Κυριακής» ~ στόχος η κατακρεούργηση εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων

Τζίφος οι τζίροι της «σωτήριας Κυριακής» ~ στόχος η κατακρεούργηση εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων

Νοέμβριος 5, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Σημείωση της Σύνταξης:

Σε μια συγκυρία που το εισόδημα των περισσοτέρων έχει εξανεμιστεί λόγω ανεργίας, χαρατσιών, δανείων και εξαφάνισης κοινωνικών δομών, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές φαντάζει «άστοχη ενέργεια» από πλευράς υπουργείου, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον.
Σ΄αυτό συνηγορούν τα ποσοστά των μαγαζιών που άνοιξαν σ’ όλη τη χώρα, αλλά και οι τζίροι που πραγματοποιήθηκαν, καθώς φαίνεται πως περισσότερο χαμένοι ήταν παρά κερδισμένοι όσοι τελικά άνοιξαν.

Τα πράγματα δεν είναι όμως ακριβώς έτσι… αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μια νέα εποχή άρχισε χθες για το εργασιακό καθεστώς στη χώρα, με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, θεσπισμένης από το 1909

Και το ερώτημα είναι: Ποιος ωφελείται τελικά;
Ο καταναλωτής που έχει άλλη μια μέρα στη διάθεσή του για να κάνει τα ψώνια του; Όχι, φυσικά! Ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να ψωνίσει ούτε τις καθημερινές, οι Κυριακές τον μάραναν;
Ο καταστηματάρχης; Ούτε αυτός, βέβαια! Ο μέσος καταστηματάρχης στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίος, εργάζεται 6 μέρες την εβδομάδα αυτός και συνήθως και η οικογένειά του στην οικογενειακή επιχείρηση, και η μόνη μέρα που τους μένει ελεύθερη είναι η Κυριακή για να ξεκουραστούν. Τι του προσφέρει η Κυριακή εκτός από άλλη μια μέρα σκλαβιάς;
Ο εμποροϋπάλληλος; Αυτός κι αν δεν ωφελείται καθόλου! Ο μέσος εμποροϋπάλληλος στέκεται συνήθως όρθιος μέσα σε ένα κατάστημα για 10 και 12 ώρες την ημέρα, έχοντας προσληφθεί για 8 ώρες και με μισθό 400 και 500 ευρώ το μήνα – αν του τα δίνουν κανονικά…. όχι, σίγουρα δεν έχει κανένα λόγο να χαίρεται για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής !

Εντάξει, αλλά, εν τέλει, ποιος έμεινε να ωφελείται;
Είναι, νομίζουμε, προφανές… ας ρίξει ο καθένας μια ματιά γύρω του στον κόσμο για να δει ότι οι μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών, τα franchise για να το πούμε «ελληνικά», έχουν στήσει αυτή τη στιγμή τρικούβερτο γλέντι! Αυτοί ούτως ή άλλως έχουν από καιρό «εκπαιδεύσει» τον Έλληνα καταναλωτή να τα επισκέπτεται για την «κυριακάτικη βόλτα» του. Με τον ανταγωνισμό που προκύπτει και την αναπόφευκτη αδυναμία του μικρομεσαίου να διατηρήσει το μαγαζί του, οι μόνοι κυρίαρχοι – και τελικά ωφελημένοι – είναι οι ‘μεγάλοι’ του εμπορίου.
Ας μην διαρρηγνύει τώρα τα ιμάτιά του ο Έλληνας εργαζόμενος για την απώλεια της δικής του Κυριακής, και τελικά της δικής του θέσης,  αφού από καιρό έχει στη συνείδησή του εκμηδενίσει τα εργασιακά δικαιώματα άλλων που τις Κυριακές τον εξ – «υπηρετούσαν» στα πολυκαταστήματα που επισκεπτόταν για να κάνει τις αγορές του και να «πιει τον καφέ» του οικογενειακά!

Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι αυτό τελικά είναι το σχέδιο… η απόλυτη κυριαρχία των ‘μεγάλων’ και το τσουβάλιασμα των καταναλωτών μέσα σε πολυχώρους ομοιογενείς. Άνθρωποι-ζόμπι, προβατοποιημένοι και συνωστισμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, να ψάχνουν την «καλύτερη» προσφορά που θα τους παρέχει ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» των παγκόσμιων τραστ.

Μπροστά σ’ αυτή την προοπτική, ο κάθε ένας από μας οφείλει να κάνει τη δική του αντίσταση: Να καταργήσει στην πράξη το θεσμό του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή! Το έχει κάνει με πολλούς νόμους μέχρι σήμερα, αφού δεν τους εφάρμοσε ποτέ! Ομαδική αντίσταση, από καταστηματάρχες, εμποροϋπάλληλους αλλά και καταναλωτές, κάθε Κυριακή! Να μην ξανανοίξει κανένα κατάστημα πουθενά! Να αναγκάσουμε και τα μεγάλα πολυκαταστήματα να μην έχουν λόγο να ανοίξουν πια! Μποϋκοτάζ στις αγορές της Κυριακής!

Να οργανωθούν παντού χαριστικά παζάρια, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό! Τις Κυριακές, καταστηματάρχες φέρνουν εμπορεύματα στις πλατείες ή σε κλειστούς χώρους λόγω καιρικών συνθηκών, με τη βοήθεια των υπαλλήλων τους τα μοιράζουν και κάνουν ανταλλαγές με άλλους, οργανώνονται γλέντια και συλλογικές κουζίνες και περνάνε όλοι όμορφα κι ανθρώπινα!
Να γίνει η αλληλεγγύη και η αντίσταση πράξη, με κλειστά μαγαζιά και ανοιχτές καρδιές!

******************

Έσκασε η φούσκα με τα ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή – Αποτυχία δείχνουν οι τζίροι

Φούσκα που ξεφούσκωσε απότομα φαίνεται πως αποτέλεσε η περίφημη «σωτήρια Κυριακή» για την αγορά καθώς η εμπορική κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να είναι ανοιχτά δεν ανταποκρίθηκε στις αναμενόμενες προσδοκίες. Tα κυριακάτικα αποτελέσματα αποτελούν κόλαφο για τους υπσοτηρικτές του ανοίγματος των καταστημάτων και κυρίως για τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

Η κίνηση στα καταστήματα ήρθε σε αντίθεση με την ημέρα έναρξης των μίνι εκπτώσεων και ιδιαίτερα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, οπότε και ήταν αυξημένη. Οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Επίσης έγινε ξεκάθαρο ότι ευνοήθηκαν τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, περισσότερο από την πλειονότητα των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

Στις πόλεις της περιφέρειας μάλιστα τα μαγαζιά στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν κλειστά ενώ ακόμα και πολλές διεθνικές αλυσίδες σεβάστηκαν την πρόταση του Εμπορικού τους Συλλόγου. Όσες άνοιξαν δεν μπόρεσαν να καλύψουν σε καμία περίπτωση τα έξοδα λειτουργίας τους όπως ήδη είχαν προειδοποιήσει Εμπορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα που διέγνωσαν σωστά τις δυνατότητες της αγοράς.

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι 7 στους 10 Εμπορικούς Συλλόγους δεν πρότειναν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και άνοιξαν 1 στα 4 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 1 στα 3 καταστήματα στην Αττική. Για την πλειονότητα δε όσων άνοιξαν η επιπλέον ενίσχυση που ανέμεναν για το ταμείο τους δεν ήρθε ποτέ. Είναι πιθανό δε, ότι ο τζίρος που αναμένουν οι περισσότερες επιχειρήσεις στο τέλος της μίνι εκπτωτικής περιόδου, να είναι μικρότερος καθώς ένα σημαντικό μέρος της προσδοκώμενης κατανάλωσης στράφηκε προς τις μεγάλες αλυσίδες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα την Κυριακή.

Το λογαρισμό θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Το σίγουρο για την περασμένη Κυριακή είναι το πάρτι αδήλωτης εργασίας που φαίνεται να διεξήχθη χάρη και στον «κοφτερό πέλεκυ του κράτους» που κυνηγά την παρανομία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι περίφημοι 1.000 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας  και η αδυναμία των υπηρεσιών τους να πραγματοποιήσουν τους πολυδιαφημισμένους σαρωτικούς ελέγχους  για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων φαίνεται αφήνουν το υπουργείο εκτεθιμενο. Αυτό που φαίνεται ότι έχει συμβεί είναι ότι πολλοί υπάλληλοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν την Κυριακή και γι αυτό τους το κάματο δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ καθώς ο… ανύπαρκτος έλεγχος έδωσε την ευκαιρία στους εργοδότες να μειώσουν τη χασούρα που προαναφέραμε. Ως γνωστόν το πρώτο κι έυκολο θύμα είναι ο μισθωτός.

Ωστόσο η κυριακάτικη φούσκα εξακολουθεί να δέχεται… φούσκωμα από πάσης φύσεως υποστηρικτές όποιουδήποτε νεοφιλελεύθερου μέτρου που προωθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο λαλίστατος δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης έγραψε στο facebook ότι «η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη» εκφράζοντας ξανά την υποστήριξη του στο άνοιγμα των καταστημάτων ενώ ελπίζει στο ότι θα βρεθεί τρόπος να μη θίγονται οι εργαζόμενοι..

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.alterthess.gr/content/eskase-i-foyska-me-ta-anoihta-magazia-tin-kyriaki-apotyhia-deihnoyn-oi-tziroi

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: