Αρχική > Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Πολυμέσα > » Ποτέ την Κυριακή ! » : Πανελλαδική ενημέρωση απο τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας (Fotos + Videos )

» Ποτέ την Κυριακή ! » : Πανελλαδική ενημέρωση απο τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας (Fotos + Videos )

Νοέμβριος 3, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Κινητοποιήσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο

Πρώτη Κυριακή σήμερα που ισχύει το μέτρο της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Εργαζόμενοι, μικροιδιοκτήτες καταστημάτων και συνδικάτα αντιδρούν σε ένα μέτρο που υπογραμμίζουν οτι ωφελεί τις μεγάλες πολυεθνικές. Υπενθυμίζεται πως για σήμερα η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει απεργία προκειμένου να καλύψει τις κινητοποιήσεις των εμπορουπαλλήλων.

Στη Θεσσαλονίκη σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Στην Πάτρα εμπορουπάλληλοι προχωρούν σε αποκλεισμούς πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ ενώ συγκέντρωση πραγματοποιείτια και στην πλατεία Αγ. Γεωργίου. Μάλιστα στο πολυκατάστημα πράκτικερ το σωματείο των εργαζομένων ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας όταν η εργοδοσία έβαλε εργαζόμενους στους χώρους εργασίας νωρίτερα από τις 11 που προβλέπει ο νόμος.

Στο Ηράκλειο μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών επιχείρησε να ανοίξει όταν συνάντησε τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων, την ώρα που σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες της πόλης επέλεξαν να ακολουθήσουν την απόφαση του τοπικού Συλλόγου να μην λειτουργήσουν σήμερα τα καταστήματα. Την ίδια ώρα συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από μεγάλη αλυσίδα ρούχων ενώ περιστατικό εκβιασμού για απόλυση καταγγέλουν εργαζόμενοι αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη πόλη.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε Λάρισα,  Ξάνθη, Πειραιά, Αγρίνιο, Γιάννενα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Λαμία, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδο, Χίο.

**************************************************************************************

Εν μέσω αντιδράσεων το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή

(  Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/FosPhotos  )

Με μειωμένη συμμετοχή και εν μέσω αντιδράσεων γίνεται σήμερα, η «πρεμιέρα» του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, καθώς το 63% των εμπορικών συλλόγων αποφάσισαν να απέχουν από την εφαρμογή του μέτρου ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προκήρυξαν 24ωρη απεργία.

Τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, και εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, βάσει του νόμου 4177/2013.

Η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου είναι η μία από τις επτά Κυριακές του έτους κατά τις οποίες τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν προαιρετικά, βάσει όσων έχουν αποφασιστεί από την ΕΣΕΕ και τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.

Ωστόσο, 63% των εμπορικών συλλογών σε όλη τη χώρα θα απέχουν από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Ειδικότερα, από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Οι εμποροϋπάλληλοι από την πλευρά τους απαντούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας αναφέρει ότι η απεργία γίνεται για να προστατευθεί η κυριακάτικη αργία που ισχύει από το 1908, αλλά και για την επαναφορά όλων των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, με δηλώσεις του στο Mega, ζήτησε να μη γενικευτεί το μέτρο των Κυριακών με ανοιχτά καταστήματα αλλά να γίνουν στοχευμένες προσαρμογές όπως για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας ή σε τουριστικές περιοχές ενώ σημείωσε ότι η σημερινή Κυριακή θα αποτελέσει τεστ για το μέτρο, αφού συνεκτιμηθούν ο τζίρος, η προσέλευση των καταναλωτών και το κόστος για τους εμπόρους.

Αντιδράσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Στην Πάτρα το πρωί άνοιξαν ορισμένα καταστήματα εν μέσω αντιδράσων από μέλη του εμπορικών συλλόγων που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα. Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών καθώς και εμπορικά.

Σε άλλα καταστήματα της πόλης, οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς να ανοίγουν όμως τις πόρτες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από 11.00 το πρωί. Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή πιθανών εντάσεων, αλλά η παρουσία της στο κέντρο της Πάτρας είναι διακριτική.

Διαβάστε επίσης: Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή στα Χανιά

Αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων σημειώνονται και στη Θεσσαλονίκη όπου επίσης εφαρμόζεται το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Κωστής Χαντζαρίδης.Σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη . Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί και μας πείθει πια όλους πως οι κυβερνώντες έχουν μηδενική αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εμποροϋπαλλήλων στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας.
**********************************************************************************************

ΗΛΕΙΑ: Ποτέ την…Κυριακή; Kλειστά σήμερα όλα σχεδον τα εμπορικά. Δηλώσεις

Μάχη για το δικαίωμα στην αργία δίνουν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι και στην πλειοψηφία τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Στις περισσότερες πόλεις του Νομού τα καταστήματα θα είναι όλα κλειστά ενώ βαρόμετρο αποτελεί για τον Νομό το τι θα κάνουν οι έμποροι του Πύργου.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ που   θα κινητοποιηθούν για να αποτραπεί η λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης  επιλέξει να λειτουργήσει.

Οι εμποροϋπάλληλοι την ίδια μέρα απεργούν διαφωνόντας πλήρως για το άνοιγμα των μαγαζιών την Κυριακή.

Το ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα σας ενημερώνει για την κατάσταση που θα επικρατήσει σήμερα στις διάφορες πόλεις της Ηλείας.

Νεότερα ώρα 9.55 πμ

Κανένα Εμπορικό κατάστημα δεν έχει ανοίξει μέχρι αυτή την ώρα στον Πύργο.

Κλειστά είναι και όλα τα Εμπορικά καταστήματα στην Αμαλιάδα.

Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για λειτουργία των καταστημάτων μόνο μια Κυριακή τον χρόνο, που τίθεται ενάντια στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αποφάσισε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας δέχεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του συλλόγου Πέτρος Παπαδάτος, ο σύλλογος θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις να μην ανοίγουν τα καταστήματα και άλλες Κυριακές του έτους.

Νεότερα ώρα 11.25 πμ

Κλειστά παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα τα καταστήματα στον Πύργο.

Για το θέμα αυτό έγιναν στο ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΙΜΙΑ οι πιό κάτω δηλώσεις:

Αθανάσιος Σκορδαλής, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας: Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απόφαση του Υπουργείου για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Σύνθημά μας είναι «ποτέ την Κυριακή..’. Ελπίζουμε ότι και οι καταναλωτές είναι μαζί μας για να χαλάσουμε τασχέδια των πολυεθνικών.

Η πρόεδρος των εμπορουπαλλήλων Πύργου και περιχώρων κ. Χρύσα Ζούπη δήλωσε στο ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Είμαστε αντίθετοι με το επαχθέστατο μέτρο της Κυβέρνησης που εξουθενώνει την Ελληνική οικογένεια και καταργεί ταυτόχρονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Νεότερα ώρα 12.45 μμ

Κλειστά σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα στον Πύργο και Αμαλιάδα.

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χειρός αυτά που λειτούργησαν και κύρια ήσαν καταστήματα αλυσίδων και ξένων συμφερόντων.

***********************************************************************************************

Πάτρα: Ο…εμπορικός απολογισμός της Κυριακής! Ποιοι άνοιξαν, ποιοι έκλεισαν μετά τα …σφυρίγματα! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ο...εμπορικός απολογισμός της Κυριακής! Ποιοι άνοιξαν, ποιοι έκλεισαν μετά τα ...σφυρίγματα! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ Έντονες οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης

Κλεφτοπόλεμος από το πρωί στο κέντρο της Πάτρας αλλά και στην περιφερειακή αγορά με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων για πρώτη φορά σήμερα Κυριακή.

Για επιτυχία της κινητοποίησης του εμπορικού συλλόγου που αγγίζει το 99% κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ο οποίος θεωρεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός που έμειναν κλειστά ακόμη και τα πολυκαταστήματα.

Εμποροι και εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν και πορεία νωρίτερα στο κέντρο της Πάτρας ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι συγκεντρωμένοι σφύριζαν με σφυρίχτρες και καλούν τους πατρινούς να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Οι έμποροι “περιπολούσαν” με… σφυρίχτρες από νωρίς στο κέντρο. Όταν ανακάλυπταν κατάστημα ανοικτό άρχιζαν το ομαδικό σφύριγμα δημιουργώντας κλίμα αποδοκιμασίας.

Μάλιστα ιδιοκτήτρια καταστήματος στην οδό Μαιζώνος κατέληξε στο αυτόφωρο, καθώς εντοπίστηκε από τις ομάδες περιφρούρησης των εμπόρων να έχει ανοίξει το κατάστημά της πριν τις 11 το πρωί. Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε και έμπορος του Αιγίου που επιχείρησε να ανοίξει πριν τις 11.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Πράκτικερ κάλεσε την αστυνομία για να συλλάβει τους υπευθύνους του καταστήματος επειδή έβαλαν από νωρίς εργαζόμενους μέσα στο κατάστημα για να εργαστούν, ενώ κάτι τέτοιο επιτρέπεται να γίνει για τις Κυριακές μετά τις 11.00 το πρωί.

Ενισχυμένη ήταν η περιφρούρηση και στα πολυκαταστήματα ΖΑRΑ, ΙΚΕΑ, Βασιλόπουλος και Carrefour.

Κάποια πολυκαταστήματα λειτούργησαν σήμερα κανονικά ενώ δεν έλειψαν και οι επισκέψεις σε αυτά από καταναλωτές, όπως στο Practiker και το Jumbo. Κάποια άλλα καταστήματα κυρίως στο εμπορικό κέντρο επιχείρησαν να ανοίξουν αλλά μετά την ένταση που δημιουργήθηκε δεν άνοιξαν τα ρολά.

Σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες.

Οι επιχειρήσεις που προσπάθησαν να ανοίξουν, ήταν κατά κύριο λόγο καταστήματα καλλυντικών και κάποιες επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης.

Επίσης, γνωστές επιχειρήσεις έκλεισαν μετά τις έντονες διαμαρτυρίες ομάδων διαμαρτυρίας, όπως Zara, Public, Πλαίσιο, κ.ά.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, καμία τοπική επιχείρηση δεν άνοιξε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μετά την κοινή απόφαση που είχαν πάρει.

Από τις μεγάλες αλυσίδες, ανοικτά είναι τα Lidl αλλά και τα Carrefour Μαρινόπουλος

Στην πλειοψηφία τους πάντως τα καταστήματα που άνοιξαν ήταν… Αθηναϊκών συμφερόντων και όχι Πατρινών.

Ηράκλειο Κρήτης: Το Εργατικό Κέντρο δεν επέτρεψε το άνοιγμα του Jumbo

Παιχνίδια … από αύριο, αφού το γνωστό πολυκατάστημα του Ηρακλείου τελικά δεν άνοιξε, παρά τους σχεδιασμούς της διοίκησης, καθώς μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου βρίσκονταν από νωρίς στο σημείο, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους να μπουν στο χώρο του καταστήματος, στο πλαίσιο της περιφρούρησης της σημερινής απεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό περιφρουρείται η απεργία και σε γειτονικό σούπερ μάρκετ, ενώ όταν η αστυνομία κλήθηκε στην περιοχή απεφάνθη ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, αφού η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου αφορά την περιφρούρηση της απεργίας.

Την ίδια στιγμή, στο κέντρο του Ηρακλείου, τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ και του συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκονται έξω από κατάστημα ένδυσης και υπόδησης, γνωστής πολυεθνικής εταιρείας, προκειμένου να μην επιτραπεί η λειτουργία του καταστήματος σήμερα.

**********************************************************************************************

Κλειστά τα καταστήματα στα Χανιά

Η πρώτη Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, δεν ισχύει στα Χανιά.

Εξω από πολυκαταστήματα και σούπερ – μάρκετ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μέλη του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές των ιδιωτικών υπαλλήλων που δεν επέτρεψαν την είσοδο σε κανέναν.

Δύο σούπερ – μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρόλο που στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Ποτέ την Κυριακή – Ενημέρωση, Φωτογραφίες από το Σύνταγμα

Κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα από εργατικές ενώσεις και σωματεία ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας. Η Πανελλαδική απεργία κάνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος η οποία συγκεντρώνεται σήμερα στο Σύνταγμα από τις 10:30. 104 χρόνια μας πάει πίσω η κυβέρνηση, όταν το 1909 καθιερώυηκε για πρώτη φορά η αργία της Κυριακής.Καθιερώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές, ενώ δίνουν τη δυνατότητα να ανοίγουν ΟΛΕΣ τις Κυριακές του έτους τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., λειτουργία που σε σύντομο χρόνο αντικειμενικά θα επεκταθεί στο σύνολο των καταστημάτων.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές καθιερώνεται με τον νόμο 4177/2013 ο οποίος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, με εργάσιμη την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου

13:50 (@dromografos)
Embedded image permalink
13:46  (@dromografos)
Embedded image permalink
12:30 Γίνονται παρεμβάσεις στα μαγαζιά  ενημερώνει ο @dromografos στο twitter του
12:15 Από @makisinodinos
Embedded image permalink
12:00 Έξω απ’το Βιβλιοπωλio Παπασωτηριου (από @elenacou)
Embedded image permalink
*****************************************************************************************
Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα στη Λαμία (Βίντεο και φωτό)
«Το crash test της πρώτης Κυριακής πήγε πολύ καλά για μας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων άκουσε τον Εμπορικό Σύλλογο. Περιμένουμε τώρα και από τον Αντιπεριφερειάρχη να κάνει το καθήκον του, με την απόφαση που θα βγάλει τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Γιάννης Βλαχογιάννης.
Στις 11:00 το πρωί το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Καποδιστρίου έξω από καταστήματα αλυσίδων που ήταν ανοιχτά, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους «υποψήφιους» καταναλωτές.
****************************************************************************************
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποτέ την Κυριακή!Πολύς κόσμος στην αγορά αλλά …για βόλτα !    Παρά τις φιέστες που έστησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να συνδράμει στην προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου να παρουσιάσει το μέτρο της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας ως επιτυχημένο κατά το «Τις Κυριακές ψωνίζουμε χαρούμενοι» η σημερινή μέρα απέδειξε το προφανές. Ότι δεν υπάρχουν χρήματα.Ο κόσμος στο κέντρο της πόλης βγήκε μαζικά αλλά για άλλους λόγους, άλλοι για μια βόλτα στην παραλία (H Λεωφόρος Νίκης παρέμεινε σήμερα κλειστή για τα αυτοκίνητα), άλλοι για να πιουν έναν καφέ, πολλοί για να επισκεφθούν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και κάποιοι από περιέργεια για το τι γίνεται. Φυσικά υπήρχαν και καταναλωτές που δεν δίστασαν να μπουν στα καταστήματα παρακινούμενοι από τον κοινωνικό αυτοματισμό χωρίς βέβαια να βγαίνουν με 15 σακούλες έτσι όπως φαντασιωνόνταν η κυβέρνηση και ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.

   Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα καταστήματα στις συνοικίες ήταν κλειστά αλλά και πολλά ήταν αυτά που έκλεισαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Βενιζέλου, στην Σπανδωνή, στο Καπάνι αντιδρώντας στην απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου η σημερινή απεργία μπορεί να μην είχε τεράστια συμμετοχή, εξάλλου η απειλή της απόλυσης λειτουργεί σαν πιστόλι στο κρόταφο των εργαζομένων, αλλά δημιούργησε μία καλή βάση συνειδητής αντίδρασης των εργαζομένων στο μέτρο αυτό. Όπως η ίδια ανέφερε μιλώντας στο alterthess.gr περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα Carrefour και το 1/3 των εργαζομένων στο Praktiker απήργησαν ενώ μεγάλη συμμετοχή στο μπλοκ της σημερινή κινητοποίησης των εμποροϋπαλλήλων είχαν οι εργαζόμενοι του σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης, πέντε μήνες απλήρωτοι, που είχαν δηλώσει εξαρχής ότι θα συμμετέχουν στην απεργία.

«Παρά την τεράστια διαφήμιση που εξαπέλυσαν οι μεγάλες πολυεθνικές για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργία ο κόσμος σήμερα βγήκε για βόλτα στους δρόμους και όχι για να ψωνίσει. Και αυτοί που ψώνισαν σήμερα δεν θα ψωνίσουν  μια άλλη μέρα. Πρόκειται δηλαδή για μεταφορά τζίρου από μία μέρα σε μια άλλη και όχι για δημιουργία νέου» δήλωσε ενώ παράλληλα στηλίτευσε την λογική του Δήμου Θεσσαλονίκης να στήσει όλες αυτές τις φιέστες για την κατάργηση ενός βασικού δικαιώματος της Κυριακάτικης αργίας.

Αναφορικά με αυτούς που επέλεξαν σήμερα να ψωνίσουν από σούπερμάρκετ η ίδια συμπλήρωσε «Με μειωμένους τους μισθούς και τις συντάξεις, με τα χαράτσια και τους νέους φόρους που έχουν επιβληθεί με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και για βασικά προϊόντα αναρωτιέμαι που  βρήκαν τελικά οι καταναλωτές που αποφάσισαν σήμερα να ψωνίσουν τις υποτιθέμενες προσφορές που διαφήμιζαν κάποια μεγάλα μαγαζιά και εμπορικοί σύλλογοι»

Να σημειωθεί ότι κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας έγιναν σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως για σήμερα η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει απεργία προκειμένου να καλύψει τις κινητοποιήσεις των εμπορουπαλλήλων. Στην Θεσσαλονίκη μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων αλλά και μέλη πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων διαμαρτυρήθηκαν με πικέτες στο κέντρο της πόλης.Στην Αθήνα δεκάδες ήταν εργαζόμενοι, και πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων ενώ ο Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου κρέμασε πανό έξω από κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Αποκλεισμοί καταστημάτων πραγματοποιήθηκαν από εμποροϋπαλλήλους  στην Πάτρα αλλά και στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα στο πολυκατάστημα Πράκτικερ στην Πάτρα  το σωματείο των εργαζομένων ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας όταν η εργοδοσία έβαλε εργαζόμενους στους χώρους εργασίας νωρίτερα από τις 11 που προβλέπει ο νόμος ενώ στο Ηράκλειο μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών που πήγε κόντρα στην απόφαση του τοπικού συλλόγου να μην ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα συνάντησε τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Λαμία, στην Καρδίτσα, στον Πειραιά, στα Γιάννενα στην Καλαμάτα, στην Μυτιλίνη, στην Ρόδο και στη Χίο  ενώ στο νομό Φθιώτιδας παρέμειναν κλειστά τα περισσότερα καταστήματα σύμφωνα και με την απόφαση του εμπορικού συλλόγου.

Σ.Π

*****************************************************************************************
ΠΗΓΕΣ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://www.iliaoikonomia.gr/news_details.php?id=22269#.UnaOY1NYXGC

http://aftodioikisi.gr/dimoi/kleista-ta-katastimata-sta-xania

http://newpost.gr/post/290293/kleista-ta-perissotera-katasthmata-sth-lamia-binteo-fwto

http://www.alterthess.gr/content/pote-tin-kyriakipolys-kosmos-stin-agora-alla-gia-volta

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: