Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στην ΜΑΝΗ ! Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει !!!

ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στην ΜΑΝΗ ! Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει !!!

Οκτώβριος 31, 2013 Σχολιάστε Go to comments

AIOLIKO MANIΡεαλιστική αναπαράσταση του αιολικού πάρκου «ΔΡΥΜΟΝΑΚΙΑ ΑΕ» που σύμφωνα με την αδειοδότηση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» και όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη θα εγκατασταθεί – αν εμείς το επιτρέψουμε – σε απόσταση αναπνοής από τη Βάθεια (1.400 μέτρα), τη Λάγια (1.100 μέτρα) και τα Τσικαλιά (800 μέτρα).

************************************************************************************************

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Η ΟΡΙΣΘΕΙΣΑ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

************************************************************************************************

ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

32 σύλλογοι και φορείς μαζί και 1.164 ιδιώτες προσέφυγαν τον Ιούνιο του 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο πρώτων αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (α.π.197130/26.3.2012 και α.π.197266/30.3.2012), για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Μεταξύ των 32 Συλλόγων και Φορέων συμπεριλαμβάνονται η
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ, ο σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, η Παλλακωνική Ομοσπονδία και η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ καθώς και πολλοί τοπικοί σύλλογοι και φορείς. Η προσφυγή συζητείται στο ΣτΕ την 6η Νοεμβρίου 2013.

Η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης αφορά δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΓΙΑΣ Α.Ε.». Συνολικά τέσσερα «πάρκα» συνολικού αριθμού 48 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 104 MW.

Με τις αδειοδοτήσεις αυτές εγκρίνονται επίσης:
α. κατασκευή 35 χλμ. οδικού δικτύου σε παρθένο περιοχή, όλη σε Ζώνη Ειδικής προστασίας του Natura 2000
β. κατασκευή υπογείου δικτύου γραμμής υψηλής και μεσαίας τάσης μήκους 75 χλμ. (με ανάλογη εκσκαφή)
γ. Ένα υποσταθμό ανύψωσης τάσης βορείως του Βαχού (θέση Ισιώματα)

*************

  Margarita Karlafti

Οι ανεμογεννήτριες μεγαθήρια (130 μ. ύψος, 250 τ.μ. βάση, 800 κυβικά οπλισμένο σκυρόδεμα), οι δρόμοι που θα ανοιχτούν για να μεταφερθούν όλα αυτά στις απάτητες βουνοκορφές της Μάνης ο κίνδυνος από τα έργα διάνοιξης δρόμων και τη λειτουργία των α/γ για την πανίδα και χλωρίδα μιας προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου natura 2000 θεσμοθετημένη ως μεταναστευτικό πέρασμα πουλιών και με αρκετά μοναδικά ενδημικά φυτά, είναι πράσινη ανάπτυξη, σεβασμός στο περιβάλλον και πρόοδος;

Η Μάνη με τις απεριόριστες δυνατότητες ήπιου τουρισμού λόγω των 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της πελοποννήσου, των 1000 βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών της, των δεκάδων σπηλαίων της, του εκτεταμένου δικτύου προεπαναστατικών μονοπατιών της πρέπει να θέλει να γεμίσουν τα βουνά της ανεμογεννήτριες μεγαθήρια σε απόσταση αναπνοής από τους παραδοσιακύς οικισμούς της; Το συγκεκριμένο έργο αν φτιαχτεί απέχει λιγότερο από 1400 μέτρα από τρεις παραδοσιακούς οικισμούς. (Βάθεια 1.400 μέτρα, Λάγια 1.100 μέτρα και Τσικαλιά 800 μέτρα)
Αυτού του είδους την ανάπτυξη θέλουμε;
Αυτό θεωρείται πρόοδος;

Να απαξιώνουμε τα μοναδικά Κεφάλαια που έχει σε πλήρη επάρκεια η Ελλάδα; Το φυσικό και το πολιτιστικό, στο όνομα μιας ψευδούς και καταχρηστικά λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης με τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κόστος, για το αμφιβόλου σημασίας και ελάχιστο τελικό συνολικό όφελος που αφήνει;

Υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς όμως να καταστρέψουν άλλα πολύτιμα κεφάλαια της χώρας. Δείτε τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις εδώ:
http://peripolomanis.blogspot.gr/2013/10/blog-post.htm

********

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης

http://www.facebook.com/oi.po.kinisi.mesa.manis

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: