Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Πολυμέσα > Θεσσαλονίκη, 27/10/2013: Απ’ όλα είχε ο «μπαξές» της μαθητικής παρέλασης !

Θεσσαλονίκη, 27/10/2013: Απ’ όλα είχε ο «μπαξές» της μαθητικής παρέλασης !

Οκτώβριος 27, 2013 Σχολιάστε Go to comments

foto: Makis Sinodinos

foto: thefestival

 Άγρια καταστολή σε εκπαιδευτικούς στην μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Θεατές της άγρια καταστολής της αστυνομίας έγιναν όσοι βρέθηκαν πριν λίγο στην μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς οι δυνάμεις της «τάξης» απαγόρευσαν στην ουσία να εκδηλωθεί με οποιοδήποτε τρόπο η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών που είχαν συγκεντρωθεί με κάλεσμα των ΕΛΜΕ για να διαμαρτυρηθούν για την απαξίωση του δημοσίου σχολείου. Η απαγόρευση κατέληξε σε προπυλακισμούς και περικύκλωση των διαμαρτυρόμενων εκπαιδευτικών έως και επίθεση με ασπίδες και γκλομπ ακόμα και σε βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν εκεί για συμπαράσταση.

Όπως δήλωσαν στο alterthess εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο σημείο, δεν υπήρξε καμία πρόθεση και κίνηση από την πλευρά τους για παρεμπόδιση της παρέλασης παρά μόνο ήθελαν να εκδηλώσουν δημόσια την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της εκπάιδευσης.

Αρχικά οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στη συμβολή Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης όπου η αστυνομία τους μπλόκαρε εμποδίζοντας τους να μοιράσουν το υλικό τους και να πραγματοποιήσουν την ακίνδυνη για την διεξαγωγή της παρέλασης διαμαρτυρία τους. Στη συνέχεια και αφού τους υποσχέθηκαν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι να εκφραστούν, οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν στο ύψος της Δημ. Γούναρη χωρίς πάλι να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στη διεξαγωγή. Εκεί παρεμποδίστηκαν και πάλι και για 20 λεπτά μετά το πέρας της παρέλασης περικυκλώθηκαν από την αστυνομία η οποία δεν τους άφηνε να φύγουν προς την κατεύθυνση της Καμάρας.

Σαν να μην έφτανε αυτό οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους και τα γκλομπ και προπυλάκισαν τους εκπαιδευτικούς φτάνοντας μέχρι το σημείο να χτυπήσουν με ασπίδα στο πρόσωπο την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου η οποία βρισκόταν εκεί με κλιμάκιο του κόμματος για συμπαράσταση.

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ ‘Α Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικός, Νίκος Σαμανίδης καταγγέλλει την απρόκλητη επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας θεωρώντας την πρωτοφανή όπως και το γεγονός ότι τα ΜΑΤ απάντησαν με προπυλακισμούς σε ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να θελήσουν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση της παιδείας στη χώρα.

Η Ελένη Ζυμβρακάκη πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ δήλωσε στο alterthess πως «σήμερα ζήσαμε μια απίστευτη καταστολή της αστυνομίας με πρωτοφανής ενέργειες προπυλακισμών και κυνηγητού! Είναι απαράδεκτο οι δυνάμεις καταστολής να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο τους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν για το δικαίωμα τους στην εργασία, για το δικαίωμα των μαθητών στην μόρφωση και για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου».

Ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός, δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την κυβέρνηση απέναντι σε κάθε μορφή αντίδρασης και διαμαρτυρίας για την καταστροφική της πολιτική, από το να την μετατρέπει σε ευκαιρία για πρωτοφανή καταστολή. Οι πράξεις αυτής ξεπερνούν όχι μονο τις αρμοδιότητες της αλλά και το πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα φέρνοντα την κοινωνία αντιμέτωπη με ένα «μνημονιακό Τσέρνομπιλ».

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.alterthess.gr/content/agria-katastoli-se-ekpaideytikoys-stin-mathitiki-parelasi-tis-thessalonikis

***************

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα ΜΑΤ εμπόδισαν τους καθηγητές στην παρέλαση

Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς που ήθελαν να διαδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση στην παιδεία, με «παρέλαση» πίσω από τους μαθητές και αστυνομικούς που δεν τους επέτρεπαν. Αρχικά, το πεδίο αντιπαράθεσης ήταν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο και από παράλληλους δρόμους κατέβηκαν τη Δ. Γούναρη, στη Ναυαρίνου, αλλά και πάλι αποκλείστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ:

Τελικά η παρέλαση άρχισε, υπό τους ήχους των συνθημάτων:

Όταν η παρέλαση ολοκληρώθηκε, οι διαδηλωτές θέλησαν να κατέβουν στο δρόμο, αλλά και πάλι τα ΜΑΤ δεν τους επέτρεπαν και ακολούθησαν στιγμές έντασης:

Ακόμη και όταν θέλησαν να αποχωρήσουν προς την Πλατεία Ναυαρίνου, οι αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό και ακολούθησε κυνηγητό:

Μετά την ένταση και το κυνηγητό με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι εκπαιδευτικοί έκαναν τελικά «παρέλαση» στην οδό Τσιμισκή και έφτασαν μέχρι το χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7#ixzz2ivlK46SO

****************

VIDEO: Άνδρας των ΜΑΤ χτύπησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Χαραλαμπίδου

mat_ekpaideytikoi_nauarin

Την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν οι διαδηλωτές, μέσω της Δ.Γούναρη τα ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν τους πήγαιναν κυριολεκτικά «καροτσάκι» όπως μπορείτε να δείτε στο VIDEO του THESSTODAY. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου καταγγέλει ότι χτυπήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως δήλωσε χτυπήθηκε την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από το σημείο, από ασπίδα στυνομικού στο πρόσωπο και στον ώμο.

Η μαθητική παρέλαση είχε ολοκληρωθεί…και οι δυνάμεις της αστυνομίας παρέμεναν στο σημείο (πλ. Ναυαρίνου) όπου βρίσκονταν οι εκπαιδευτικοί τους οποίους και επιτηρούσαν ώστε να μην βγουν στη Τσιμισκή και παρελάσουν όπως αρχικά επιδίωξαν για αυτό άλλωστε και η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους νωρίτερα. (σ.σ Δείτε το σχετικό video του thesstoday).

Οι εκπαιδευτικοί, αφού ολοκληρώθηκε η παρέλαση και οι επίσημοι αποχώρησαν από την εξέδρα, η οποία ήταν σε απόσταση 1 χιλ. από το σημείο, αποφάσισαν να φύγουν ο καθένας σε διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά οι δυνάμεις της αστυνομίας τους το απαγόρευσαν υπό το φόβο ότι, αποχώρηση… ίσον πρόφαση για παρέλαση στην άδεια Τσιμισκή.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν μαζικά από το πλακόστρωτο της Δ.Γούναρη με τα ΜΑΤ να τους συνοδεύουν, το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκ νέου ένταση.

Εκείνη τη στιγμή όπως καταγγέλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ένας αστυνομικός την απώθησε βίαια, χτυπώντας την με την ασπίδα στο πρόσωπο και στον ώμο.

Εμφανώς σοκαρισμένη η κ. Δ.Χαραλαμπίδου, ζητούσε εξηγήσεις από τον διμοιρίτη αλλά και το όνομα του αστυνομικού, ο οποίος αμέσως μετά το περιστατικό «κρύφτηκε» πίσω από τους συναδέλφους του όπως θα ακούσετε να λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Μάλιστα οι ίδιοι απευθύνονται στον αστυνομικό της διμοιρίας των ΜΑΤ λέγοντα του ότι τον έχουν απαθανατίσει με τα κινητά τους τηλέφωνα και τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Παρών στο επεισόδιο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974,Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.thesstoday.gr/

************

Μαθήτριες στη Θεσσαλονίκη παρέλασαν …ξυπόλητες (φωτό)

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=116007:mathitries-sth-thessalonikh-parelasan-ksupolhtes-foto&catid=94:2011-10-25-14-43-11&Itemid=134

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: