Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > Αυξάνεται το όριο ομαδικών απολύσεων απο 5% σε 10% !

Αυξάνεται το όριο ομαδικών απολύσεων απο 5% σε 10% !

Οκτώβριος 25, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Καταρρέει το επικοινωνιακό φιάσκο για τη «διαπραγματευση» και το όχι σε νέα μέτρα

Την πλήρη αποδοχή των κατευθύνσεων της Τρόικας υιοθετεί η κυβέρνηση, κάνοντας ανοιχτά πλέον λόγο για την ανάγκη αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων, με πρόσχημα τις «έκτακτες συνθήκες». Η «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές και το όχι σε νέα μέτρα  αποδεικνύεται ένα μεγάλο επικοινωνιακό φιάσκο που δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε τις άγριες διαθέσεις των δανειστών αλλά και την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης. 

     Όπως αναφέρει και η Καθημερινή,Την αλλαγή των διατάξεων περί ομαδικών απολύσεων που προβλέπει ανώτατο μηνιαίο όριο 5% για τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζομένους επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη. «Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο» δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση». Επικαλέστηκε, μάλιστα, την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατηγορία εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κεγκέρογλου, συντάσσεται μία μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του Νοεμβρίου στην κυβέρνηση που θα την εξετάσει και θα αποφασίσει τι θα κάνει σχετικά. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την ερώτηση της κ. Μπόλαρη, η οποία έκανε λόγο για όργιο με τη χρήση του άρθρου 99 και με την πτώχευση επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι ακόμη κι αυτές τις μειωμένες αποζημιώσεις. Ο κ. Κεγκέρογλου ανταπάντησε ότι πρέπει να ελέγχονται οι λόγοι τους οποίους επικαλείται κάθε φορά μια επιχείρηση και τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών ως προς τη δυνατότητα προσφυγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ως προς τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όλα δείχνουν ότι η αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στο 10%, όπως είναι ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνον σε αλλαγή και απλοποίηση της διαδικασίας εγκρίσεων που οδηγούν οι νέες παρεμβάσεις της τρόικας. Στη Γερμανία, το επιτρεπόμενο ποσοστό κυμαίνεται από 10% έως 25% για τις «μεσαίου μεγέθους» και μειώνεται στις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο όγκο προσωπικού. Στην Πολωνία, οι εργοδότες μπορούν να απολύσουν με τη διαδικασία περί ομαδικών απολύσεων 10 εργαζομένους σε επιχειρήσεις μέχρι 100 εργαζομένους. Το ποσοστό απολύσεων ορίζεται στο 10% για επιχειρήσεις από 100 έως 299 εργαζομένους και σε 30 ή περισσότερους για επιχειρήσεις με περισσότερα από 300 άτομα.

Στη Ρουμανία ακόμη κι αν μία επιχείρηση έχει 20 εργαζομένους επιτρέπεται να απολύσει το 50%. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η Ισπανία, στην οποία με απλές διαδικασίες μπορεί η επιχείρηση να απολύσει έως 10 εργαζομένους εφόσον απασχολεί μέχρι 100 άτομα, ενώ παραμένει το 10% για εργοδότες που απασχολούν έως και 299 εργαζομένους. Ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό της Ελλάδας έχει η Πορτογαλία (έως 2 απολύσεις το 3μηνο σε επιχειρήσεις μέχρι 50 εργαζομένους και έως 5 στις μεγαλύτερες). Επίσης, στο 10% κυμαίνονται και τα ποσοστά στην Κύπρο, στη Δανία, καθώς και στο Βέλγιο. Στη Φινλανδία η διαδικασία προβλέπει τη δυνατότητα και επαναπρόσληψης των απολυθέντων, με χαμηλότερους όμως μισθούς. Πάντως, οι αλλαγές θα είναι γνωστές μέχρι τέλος του χρόνου και θα ισχύσουν από το 2014.

ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-5-%CF%83%CF%84%CE%BF-10

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: