Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Καλέσματα, Προτάσεις > Κολομβία : Για επανεκκίνηση της γενικής απεργίας των αγροτών πιέζουν νέες διαδηλώσεις ιθαγενών και φοιτητών !

Κολομβία : Για επανεκκίνηση της γενικής απεργίας των αγροτών πιέζουν νέες διαδηλώσεις ιθαγενών και φοιτητών !

Οκτώβριος 20, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Κολομβία: Στα πρόθυρα νέας γενικής απεργίας
από rebelian 11:40, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013
θεματικές: Κολομβία \ Κοινωνική ανυπακοή / Αντιστάσεις

Η κοινωνική εξέγερση κερδίζει ξανά έδαφος στην Κολομβία μέσα από νέες διαδηλώσεις ιθαγενών και φοιτητών που πιέζουν για την επανεκκίνηση της γενικής απεργίας των αγροτών.

Την Παρασκευή 18 Οκτώβρη χιλιάδες ιθαγενείς  προχώρησαν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις στα πλαίσια μιας κοινωνικής και λαϊκής  συνάντησης που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα στην χώρα.  Σε μία από κοινού συνέντευξη τύπου ιθαγενείς και φοιτητές, επανατοποθέτησαν την απόφασή τους να συνεχίσουν την διαμαρτυρία διαμέσου συνεχών  κινητοποιήσεων με σκοπό να κατακτήσουν μια πραγματική αυτονομία και κυριαρχία της ίδιας τους της ζωής και του τόπου που κατοικούν.

Εκπρόσωποι από 102 ιθαγενής λαούς οι οποίοι έχουν τεθεί επί κεφαλής των κινητοποιήσεων σε 17 διαμερισμάτων της χώρας , κατήγγειλαν την ακραία χρήση βίας και χημικών από πλευράς των κατασταλτικών δυνάμεων στις περιοχές Chocó, La Guajira, Huila και Valle del Cauca, που έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 25 ατόμων και την φυλάκιση άλλων 2.

Η Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών έκανε επίσης εκτεταμένη αναφορά στις απειλές ενάντια στην ζωή  ηγετών της φυλής των .kankuamo, όπως αυτές ενάντια στον Orfelina Carrillo.

Οι αρχέγονες κοινότητες των ιθαγενών απαιτούν το δικαίωμα για περισσότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας αντιστεκόμενοι παράλληλα στις τεράστια οικονομική και περιβαντολογική αιμορραγία   που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου,  και η ενεργειακή και μεταλλευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε άλλες κινητοποιήσεις με επιθετική διάθεση οι φοιτητές των πανεπιστημίων βγήκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους συνεχίζοντας την πανεθνική απεργία πιέζοντας για λύσεις στα οικονομικά προβλήματα στήριξης της εκπαίδευσης.

Η άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει και να πληρώσει  το   6 εκατομμυρίων χρέος που έχει προς τα πανεπιστήμια, καθώς και η αδιαφορία της στο να εκπληρώσει εδώ και 41 ημέρες τις υποχρεώσεις των  συμφωνιών που υπέγραψε με τις κοινότητες  των αγροτών ιθαγενών έχει οδηγήσει την κατάσταση σε πλήρες αδιέξοδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

Κολομβία: Η εξέγερση των αγροτών για τους σπόρους ‘αποδίδει καρπούς’ ~ Οι Λαοί που έχουν αξιοπρέπεια βγαίνουν στους δρόμους και πολεμάνε

https://plateiamolaon.wordpress.com/2013/09/15/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

Κολομβία: Μια γενική απεργία διαρκείας που μετατρέπεται σε λαϊκή εξέγερση *Strike in Colombia Highlights Free Trade Failure

https://plateiamolaon.wordpress.com/2013/08/29/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

και εδώ:

Videos- ενημέρωση για την εξέγερση και την καταστολή στην Κολομβία *Colombia videos of the revolt!*Los abusos de autoridad de policia !

https://plateiamolaon.wordpress.com/2013/09/01/videos-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/

ΠΗΓΕΣ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ :

http://www.diarioliberdade.org/america-latina/reportagens/42709-ind%C3%ADgenas,-estudantes-e-camponeses-voltam-os-protestos-na-col%C3%B4mbia.html

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1498474

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: