Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Δράσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός, Ελεύθερη Έκφραση (Δεν εκπροσωπεί τη Λαϊκή Συνέλευση)! > Κάτω τα χέρια απο τις συντάξεις των Ψυχικά Πασχόντων ! (Όχι στον Κανιβαλισμό ! )

Κάτω τα χέρια απο τις συντάξεις των Ψυχικά Πασχόντων ! (Όχι στον Κανιβαλισμό ! )

Οκτώβριος 14, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Αύριο Τρίτη ξεκινάει ο… διάλογος για το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια
από κρίκος 18:02, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013
θεματικές: Υγεία \ Ψυχική υγεία

Την άμεση κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης για την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων που περιθάλπονται σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής, ή διαμένουν σε εξωνοσοκομειακές στεγαστικές μονάδες (ξενώνες, οικοτροφεία), απαίτησαν χρήστες των υπηρεσιών, οικογένειες και λειτουργοί ψυχικής υγείας από την υφυπουργό Ζ. Μακρή, με διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Η νέα συνάντηση με την υφυπουργό ορίστηκε για αύριο Τρίτη, 15 Οκτωβρίου.

Σε μια αλυσίδα που διαλύεται, όλοι είναι εν δυνάμει αδύναμοι κρίκοι…

Τί να περιμένει κανείς από τον άνθρωπο που δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο αυθεντικό κίνημα στη χώρα μας; Ναι, τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος νομιμοποίησε το 2011 την κατάσχεση των συντάξεών μας από το κράτος και την ναζιστικού τύπου κοινωνική και φυσική εξόντωση μας με δύο προσθήκες – τροπολογίες τις οποίες κατέθεσε κατεπειγόντως στο νομοσχέδιό του για τις μεταμοσχεύσεις. Η εξωφρενική διάταξη δεν εφαρμόστηκε, πάγωσε μετά από πιέσεις μας (όχι μόνο εμείς ως λήπτες αλλά και οικογένειες και αλληλέγγυο προσωπικό, κτλ.). Αλλά θέλει το νεοφιλελεύθερο ναζιστικό κράτος να κρυφτεί κι η χαρά δεν το αφήνει. Με τον πρώτο ανασχηματισμό η τελευταία κυβέρνηση διορίζει υπουργό υγείας τον ειδικό επί των χιτλερικών πρακτικών, εθνικό τηλεβιβλιοπώλη και αρνητή του ολοκαυτώματος Άδωνη Γεωργιάδη. Ποιός άλλος θα ήταν πιο αρμόδιος για να επιβάλει επιτέλους κοινωνική εκκαθάριση μέσω του τομέα της υγείας; Και ποιοί θα ήταν πρώτοι στη σειρά (ακολουθώντας πιστά τα πρότυπα του Χίτλερ) αν όχι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας; Εμείς, οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις.

Αλλά το πράγμα φώναζε από μακριά…. Οι Χρυσαυγίτες ξεκίνησαν σκοτώνοντας μετανάστες, μετά έκλειναν θέατρα και ξυλοκοπούσαν τους συντελεστές γιατί ήταν ομοφυλόφιλοι, μετά άρχισαν να σκοτώνουν και δικό τους αίμα, ελληνικό, γιατί ήταν αντιφασίστας… Ήμασταν οι επόμενοι στη σειρά και η σειρά μας ήρθε. Αλλά το κράτος εκσυγχρονίστηκε, δεν χρειάζεται πια φούρνους, τα μνημόνια και οι νόμοι επαρκούν για την μαζική εξόντωση των ανθρώπων που δεν χωράνε στην νέα κοινωνία που οραματίζονται.

Όσο για το καινούριο που κυκλοφόρησε, ότι λέει θέλει να αναλάβει το κράτος τη διαχείριση των συντάξεων, των επιδομάτων και των προσωπικών περιουσιών των ψυχικά πασχόντων, και καλά για να μην μας τα τρώνε το προσωπικό και οι οικογένειές μας. Πραγματικά απορήσαμε όταν το μάθαμε! Το ελληνικό κράτος δεν είναι παγκοσμίως γνωστό ότι αδυνατεί να κάνει ορθή διαχείριση των πόρων του; Ότι ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια με την τρόικα από πάνω σας δεν βγαίνουν οι αριθμοί με τίποτα; Θέλετε να πουλήσετε και τα δικά μας ψίχουλα στους ιδιώτες φίλους και συγγενείς σας ρε απάνθρωποι ξεφτίλες;

Μπορεί να είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά είμαστε και άτομα με ειδικές ικανότητες. Μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δίπλα μας τους γιατρούς και το προσωπικό που αγωνίζεται μαζί μας και μας φρόντισε με αυτοθυσία και προσωπική εργασία τόσα χρόνια, βοηθώντας μας να επιβιώσουμε στις χειρότερες συνθήκες, με πενιχρά μέσα αλλά με πολλή αγάπη, με αυτό που ονομάζεται κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη, όχι στα λόγια. Όσοι από εμάς έχουμε οικογένεια, όσο ανήμπορη κι αν είναι, θα σταθεί απέναντί σας και απέναντι στα ναζιστικά σχέδια εξόντωσης που οραματίζεστε. Τράβα, τράβα, το σκοινί της κοινωνίας κάπου θα κοπεί, αυτό το γνωρίζουμε όλοι έτσι; Μπορεί εσείς οι ανώτεροι λειτουργοί του κράτους να μην έχετε βέβαια συγγενείς και φίλους με ψυχικές παθήσεις, αλλά στην κοινωνία, στον λαουτζίκο, εμείς έχουμε πολλούς δικούς μας ανθρώπους. Ο κόσμος βλέπει και θυμάται…

Ψυχικά πάσχοντες με ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα υποτροπής

Για όσους δεν γνωρίζουν, εν συντομία κάποια στοιχεία:

Αμέσως μόλις ανέλαβε η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  ενεργοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία παρακρατείται από το νοσοκομείο (ή το ίδρυμα) που παρέχει περίθαλψη, ή φιλοξενία σε εξωνοσοκομειακή στεγαστική του μονάδα (ξενώνα, οικοτροφείο, προστατευόμενο διαμέρισμα), ποσοστό επί της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας του νοσηλευομένου, ή φιλοξενουμένου, ανάλογα με το ύψος αυτής.

Το ποσοστό της παρακράτησης ανέρχεται κλιμακωτά, για συντάξεις μέχρι 360 ευρώ, στο 40%, για συντάξεις από 360.01 – 500 ευρώ, στο 50%, για συντάξεις από 500.01-1000 ευρώ, στο 60%, για συντάξεις από 1000.01- 1500 ευρώ, στο 70% και από 1500.01 και πάνω, στο 80%.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν παρακρατείται για την προσχηματική, έστω, βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης/φιλοξενίας, του ψυχικά πάσχοντος (ή αναπήρου), προστιθέμενο στον προϋπολογισμό του φορέα, αλλά αντικαθιστά ποσό του προϋπολογισμού αντίστοιχο της παρακράτησης. Πρόκειται, δηλαδή, για καθαρή περικοπή των δημόσιων δαπανών και για πληρωμή της πάλαι ποτέ δημόσιας φροντίδας από τον ίδιο τον ασθενή. Κι αυτό, ενώ το ασφαλιστικό ταμείο καταβάλει (και θα εξακολουθήσει να καταβάλει) το προβλεπόμενο νοσήλιο για την περίθαλψη ή την φιλοξενία του εκάστοτε δικαιούχου.

Ο εξαναγκασμός του περιθαλπόμενου/φιλοξενουμένου να αποδεχτεί την παρακράτηση, αλλιώς δεν θα έχει θέση στην μονάδα περίθαλψης/φιλοξενίας και θα πετιέται στο δρόμο, συνιστά μιαν απευθείας ιδιωτικοποίηση του δημόσιου. Με μια και μόνη κίνηση, οι δημόσιες υπηρεσίες γίνονται ιδιωτικές.

Η εφαρμογή της παρακράτησης είχε ανασταλεί πριν από 15 μήνες, τον Ιούλιο του 2012, μετά από κινητοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων και συνάντηση με την τότε υφυπουργό κ. Φ. Σκοπούλη, η οποία ανέστειλε μεν την εφαρμογή, ουδέποτε, όμως, προχώρησε στην οριστική νομοθετική της ακύρωση. Τώρα, επανέρχεται η εφαρμογή της, με τις ευλογίες της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου, μέσω της σχετικής εγκυκλίου του ΙΚΑ της 10/7/2013 για τον τρόπο εφαρμογής – και πρόκειται φυσικά ν΄ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Και έπεται η εφαρμογή στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα (ΜΚΟ), για τον οποίο έχει, επίσης, υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος αυτή αναφέρει ότι επίκειται να καθοριστεί και ο τρόπος που θα εισπραχθεί αναδρομικά όλο το ποσό της παρακράτησης που αντιστοιχεί στον καθένα από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, το 2011!!! Δηλαδή, οι δικαιούχοι κινδυνεύουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Με αυτή την ρύθμιση, η ίδια η έννοια του «δικαιούχου» καταργείται, καθώς και η σύνταξη ως δικαίωμα, όταν νομοθετείται η ανάθεση στο ασφαλιστικό ταμείο της πρωτοβουλίας για την διαδικασία της παρακράτησης. Εισάγονται, ξεκινώντας από τα πιο αδύναμα και περιθωριοποιημένα στρώματα της κοινωνίας, από τους ψυχικά πάσχοντες, αναπήρους κλπ, «καινά δαιμόνια» άκρως επικίνδυνα και με δυνατότητα επέκτασης σε όλη την κοινωνία.

Κατ΄αρχήν, η παρακράτηση σηματοδοτεί μιαν αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων ως ανθρώπων χωρίς κανένα δικαίωμα, ως περιττών και άχρηστων, ως «αντικειμένων» και βάρος για την κοινωνία, χωρίς δικαίωμα ούτε καν στη σύνταξή τους. Αυτό, αν περάσει για τους ψυχικά πάσχοντες και τους αναπήρους, σε λίγο θα μπορεί να  εφαρμοστεί σε όλους.

Επίσης εδώ: http://www.psyspirosi.gr διαβάζουμε τα τελευταία νέα σχετικά με το θέμα μας και εδώ ενημερωνόμαστε γενικότερα: http://news.disabled.gr

***********

ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1497633

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: