Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > «Οι Λαμπεντούζες είναι παντού»του Περικλή Κοροβέση .*/ Η Λαμπεντούζα πρόσχημα για την οχύρωση της Ε.Ε. κατά μεταναστών και προσφύγων

«Οι Λαμπεντούζες είναι παντού»του Περικλή Κοροβέση .*/ Η Λαμπεντούζα πρόσχημα για την οχύρωση της Ε.Ε. κατά μεταναστών και προσφύγων

Οκτώβριος 13, 2013 Σχολιάστε Go to comments

Οι Λαμπεντούζες είναι παντού

Του Περικλή Κοροβέση

Για περίπου τρεις αιώνες το Λονδίνο ήταν το μεγαλύτερο κέντρο αγοραπωλησίας σκλάβων. Τους μετέφεραν από την Αφρική αλυσοδεμένους, σε τόσο άθλιες συνθήκες που σχεδόν οι μισοί πέθαιναν και τους πετούσαν στη θάλασσα. Και όταν άδειαζε η θέση του διπλανού, τότε ο σκλάβος μπορούσε να απλώσει λίγο τα πόδια του και να ξεμουδιάσει. Ηταν τέτοια η αιμορραγία της Αφρικής, που έχασε σχεδόν όλο της τον ενεργό πληθυσμό και δεν μπόρεσε να ξαναπάρει από τότε πάνω της. Να προσθέσουμε και τον αποικισμό, που άλλαξε τις καλλιέργειες που έδιναν τροφή στους ντόπιους πληθυσμούς, για να φυτέψει καουτσούκ ή καπνά που δεν τρώγονταν, αλλά τα είχε ανάγκη ο αναπτυγμένος κόσμος. Καλές επενδύσεις. Αντίστοιχες θα έρθουν και εδώ. Τα διεφθαρμένα αποικιοκρατικά καθεστώτα τα διαδέχθηκαν αιμοσταγείς δικτατορίες και οι πόλεμοι έγιναν η καθημερινή πραγματικότητα. Η πείνα με τις αρρώστιες αποδεκάτισαν τον κόσμο. Σε αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει άλλη λύση από την άτακτη φυγή με κατεύθυνση τη Δύση. Μεταξύ ενός βέβαιου θανάτου και ενός αβέβαιου, που ενθαρρύνεται με την ελπίδα του Θεού -παίζει και ο Θεός ρόλο στη μετανάστευση- φτάνουμε στη Λαμπεντούζα, όπου τριακόσιες πενήντα ψυχές από τη Σομαλία και την Ερυθραία χάθηκαν στον βυθό της θάλασσας. Στον υγρό τάφο της Μεσογείου βρίσκονται ακόμα 17.000 με 20.000 άνθρωποι, που έδωσαν την τελευταία τους πνοή, στη μάχη για να μπουν στο κάστρο της Ευρώπης.

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε. Αυτό το ασήμαντο τείχος έγινε το πιο διάσημο από όλα, γιατί είχε αντικομμουνιστική χρήση. Το τείχος που υπάρχει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, το μεγαλύτερο στον κόσμο, έμεινε άσημο, γιατί προστατεύει τον Ελεύθερο Κόσμο από τους λαθρομετανάστες. Εν τούτοις πάνω από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι το πέρασαν παράνομα και τελικά πρόσφατα, έγιναν νόμιμοι. Η χαρά μας για την πτώση του «Τείχους του αίσχους» ήταν τόσο μεγάλη που ξεχάσαμε το νέο απόλυτο τείχος που χτίστηκε το 1995 με τη Συνθήκη του Σένγκεν. Από την πρώτη Συνθήκη του Δουβλίνου, έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κάθε χρόνο υπογράφεται και μια σύμβαση για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. 400 νεκρούς είχαμε την περίοδο 1992-1995. 1.750, μεταξύ 1996-1999. Κάθε χρόνο οι νεκροί διπλασιάζονταν ή τριπλασιάζονταν. Για να φτάσουμε στους 6.000 νεκρούς το 2008-2011 (Πηγή: Λίστες Νεκρών. Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό. Αμστερνταμ).

Τι άλλο περιμένουμε να δούμε για να παραδεχτούμε πως όχι μόνο δεν είναι επιτυχημένη αυτή η πολιτική, αλλά να δεχτούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα πως η Ε.Ε. επανέφερε τη θανατική ποινή για τους μετανάστες. Ομως και η Συνθήκη του Σένγκεν, που τόσο γενναιόδωρα αφήνει ελεύθερη την κυκλοφορία εμπορευμάτων, κεφαλαίων και προσώπων, δεν ισχύει για κάποιους Ρουμάνους και Βούλγαρους που είχαν την ατυχία να ανήκουν σε ανεπιθύμητες μειονότητες, όπως οι Ρομά, καθώς, αν και Ευρωπαίοι πολίτες από το 2007, επαναπατρίζονται βίαια από Ιταλία και Γαλλία. Η Γαλλία ειδικά σε αυτό έχει παράδοση. Τη δεκαετία του ’30, αφού χρησιμοποίησε εργατικό δυναμικό που είχε έρθει από τις αποικίες, την Ιταλία και την Πολωνία, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη χώρα και είχαν δημιουργήσει οικογένειες, εκδιώχθηκαν βίαια. Και κάποιοι Ιταλοί κατέληξαν στις φυλακές του Μουσολίνι.

Γιατί όμως όλα αυτά; Γιατί οι ρατσιστικές απόψεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι πέρασαν στην άκρα Δεξιά που με τη σειρά της τις επέβαλε τόσο στα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά. Και αυτές οι ιδέες κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι πως η κρίση οφείλεται στους μετανάστες. Παίρνουν εργασία από τους ντόπιους και καταχρώνται τις παροχές του κοινωνικού κράτους. Ομως οι μετανάστες σ’ όλο τον κόσμο δημιουργούν νέες δουλειές. Ο δεύτερος άξονας είναι η θρησκεία τους, η κουλτούρα τους, τα ήθη τους, δεν μπορούν να αφομοιωθούν και καταστρέφουν την καθαρότητα της φυλής, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη θεωρία της Αρίας Φυλής.

Λαμπεντούζες υπάρχουν σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στη Σάμο, στο Λας Πάλμας, στην Κρήτη ή αλλού. Και ακόμη μία φορά, ο πλούσιος Βορράς αφήνει τον φτωχό Νότο να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Οταν η Ε.Ε. δεν μπορεί να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, τότε είναι οι μαφίες που αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν το πρόβλημα, με το αζημίωτο βέβαια.

perkor29@gmail.com

***********************************************************************************************************

 Εκατομμύρια ευρώ για την Ε.Ε. – φρούριο

Εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Ε.Ε. εν μέσω κρίσης για να υψώσει νέα τείχη αποκλεισμού μεταναστών και προσφύγων, με το πρόσχημα της πρόληψης νέων θυμάτων, στον απόηχο της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα
Ο ποταμός των κροκοδείλιων δακρύων που χύθηκαν στις Βρυξέλλες αποτέλεσε το έναυσμα προκειμένου να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πράσινο φως για την εφαρμογή του συστήματος Eurosur.

Ανταλλαγή στοιχείων
Το Eurosur, το οποίο βρισκόταν στο συρτάρι εδώ και μήνες, βγήκε στο φως δήθεν για να προληφθούν νέες τραγωδίες με θύματα μετανάστες. Επιτρέπει στα κράτη μέλη που συνορεύουν με χώρες εκτός Ε.Ε. να ανταλλάσσουν στοιχεία και δεδομένα για να περιφρουρούν τα σύνορά τους σε πραγματικό χρόνο.
Η εφαρμογή του συστήματος θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και σε επόμενη φάση, η λειτουργία του θα επεκταθεί στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. Τον συντονισμό θα έχει η Frontex.
«Ανίχνευση» μεταναστών
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σύστημα αποσκοπεί στην «βελτίωση της ανίχνευσης, της πρόληψης και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος».
Παράλληλα σημειώνει ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να σωθούν οι ζωές των μεταναστών, όταν αυτές διατρέχουν κίνδυνο». Το κείμενο υπερψηφίστηκε με 479 ψήφους υπέρ, 101 κατά και 20 αποχές.
Εξοπλιστική βιομηχανία
To κόμμα Ανανεωτικής Αριστεράς απέρριψε το σύστημα ως «ένα επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 340 εκατ. ευρώ για την εξοπλιστική βιομηχανία».
Σημειώνεται ότι απορρίφθηκε τροπολογία που πρότεινε η παράταξη των Πρασίνων και έθετε την διάσωση σε προτεραιότητα έναντι της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.
Eιρήνη Κοσμά

Και η απάντηση στα υποκριτικά δάκρυα των αξιωματούχων της Ε.Ε. από τους κατοίκους της Λαμπεντούζα:
»Αν είναι αλήθεια ότι δεν θέλετε νεκρούς στη θάλασσα βάλτε ένα πλοίο Λιβύη – Ρώμη» (Πηγή: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201455273977387&set=a.1513783738167.74163.1641637533&type=1&theater)

************

ΠΗΓΕΣ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ:

http://www.efsyn.gr/?p=131246

http://www.thepressproject.gr/article/48342/index.php

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: