Αρχική > Ανακοινώσεις, Αναλύσεις, Επικαιρότητα - σχολιασμός > » Εργασιακά Δικαιώματα.Ελλάδα.Εργατικό κίνημα » της Sofia-Nefeli Katsouli

» Εργασιακά Δικαιώματα.Ελλάδα.Εργατικό κίνημα » της Sofia-Nefeli Katsouli

Απρίλιος 29, 2013 Σχολιάστε Go to comments

fest

Εργασιακά Δικαιώματα. Ελλάδα. Εργατικό κίνημα.
by Sofia-Nefeli Katsouli (Σημειώσεις) on Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 στις 4:37 μ.μ.
  • Η υπερωρία πληρώνεται διπλά.
  • Η Κυριακή είναι αργία.
  • H απεργία αποτελεί νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων.
  • Οκτάωρη εργασία .

Σήμερα απολαμβάνουμε τις εργασιακές αυτές κατακτήσεις;;  Οι όροι εργάτης, προλετάριος,  μοιάζουν παρωχημένοι και αναχρονιστικοί. Είναι; Μήπως οδηγούμαστε στις συνθήκες εργασίας άλλων αιώνων;

Πως κατακτήθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων;

 

1870-1929. Ελλάδα. Μισθοί πείνας , μηδενική ιατρική περίθαλψη, Ληγμένα τρόφιμα (μπαγιατοπάζαρα).

 

1879 Πρώτο συνδικάτο από ναυπηγούς στην Σύρο.

 

1888 Πρώτη απεργία στον ισθμό της Κορίνθου.Αίτημα :να υπολογίζονται οι ώρες εργασίας.

 

1891 Η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά (πρωτοστάτες:Σ. Καλέργης,Μ.Αντύπας). Συμπλοκή με τους χωροφύλακες.Αιτήματα: Οκτάωρο (από 16 ώρες τη μέρα), Σύνταξη  και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων

 

1919 Κατάκτηση Οκτάωρου(για ορισμένα μόνο επαγγέλματα)
1910-1920 Συγκρότηση  ελληνικού εργατικού κίνηματος. 1910 ,50 συνδικάτα. 1936 τα                συνδικάτα ξεπερνούν τα 1.000.
Ριζοσπαστικοποίηση εργατών, Στόχοι των εργατικών σωματείων (όπως διαβάζουμε στα καταστατικά τους) : Εφαρμογή οκταώρου και εργατικής νομοθεσίας, Δημιουργία πολιτικής εργατικής συνείδησης, απαλλαγή από την επιρροή αστικών κομμάτων , υποστήριξη εφημερίδων εργατ. αγώνα , δημοσιοποίηση μέσων παραγωγής, Κατάργηση της εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 

1911 Απεργία Τραμ.Αίτημα :Καλύτερες συνθήκες Εργασίας (Οι γυναίκες των απεργών επιτίθενται στους αστυνομικούς)

 

1914 Ελεύθερος συνδικαλισμός.Αναγνώριση εργατικής τάξης. Κατάργηση συνδικάτων εργοδοτών. (νόμος 281 του ’14.Βενιζέλος) (Ιστορικοί βέβαια θεωρούν ότι ήταν μία προσπάθεια να θέσουν τον συνδικαλισμό σε πλαίσια ωστε να μην καταστεί ανεξέλεγκτος.)

 

1918 Ιδρυση ΓΣΕΕ (Μαχαίρας,βενιζελικός) Σύλληψη σοσσιαλιστών συνδικαλιστών (ποινή εσχάτης προδοσίας)

 

1919 Απεργία Τραπεζικών. Αιτήματα: Ωράριο(6 ώρες), Μονιμότητα,Σύνταξη (Σε αντίθεση με τους εργάτες οι τραπεζικοί ήταν μεσοαστοί, υπερασπιζόντουσαν το στατους κβο)Συναντάμε εργαζόμενες γυναίκες, γίνονται επιθέσεις στους απεργοσπάστες και  απεργοί συλλαμβάνονται.

Απεργία ηθοποιών. Αιτήματα: Ασφάλιση, Σύνταξη

Γενική Απεργία κατά της αισχροκέρδειας

 

1919-1923 Αγώνες για το οκτάωρο. Το 1923 Οι σιδηροδρομικοί επιβάλλουν το οκτάωρο. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να το αποδεχτεί. (Τον 19ο αιων. δεν υπήρχαν αμάξια και συγκοινωνία. Η απεργία των σιδηροδρομικών σήμαινε γενική απεργία)

 

1920-1930 Η πίεση του αστικού κράτους προκαλεί διάσπαση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

 

 

1920 Ο Βενιζέλος περιορίζει την συνδικαλιστική δράση.(Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία). Υπήρχει ο φόβος ότι μία εκτεταμένη απεργία μπορεί να ανατρέψει την αστική τάξη.Οι απεργιακές συγκεντρώσεις απαγορεύονται. Οι απεργοί απειλούνται με στρατοδικείο.

 

1921 Αγρια καταστολή των απεργών.(Ο Πρωτοπαπαδάκης διχοτομεί το νόμισμα, πόλεμος στο μικρασιατικό μέτωπο , ο κόσμος στους δρόμους)Στέλνουν τους απεργούς στο μέτωπο.

 

1922 Φθηνό εργατικό δυναμικό δημιουργούν οι χιλλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας . Συνθήκες πείνας για πρόσφυγες και ντόπιους.

 

1923 Διεκδικήσεις ναυτεργατών .Οι εργοδότες μειώνουν τους μισθούς.(Χατζηκυριάκος:Εξω ο συνδικαλισμός από την βιομηχανία)

Μεγάλη Κινητοποίηση στο Πασαλιμάνι. 11 Νεκροί απεργοί(ανάμεσά τους ο Παυλίδης, ετών 12)

Αναστολή συνδικαλισμού για 3 μήνες(Πλαστήρας) . Προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τους πρόσφυγες με τους εργάτες.

Ανασύσταση σωματείων αλλά αποκλεισμός των κομμουνιστών από αυτά.(Χατζηκυριάκος). Ενοπλα σώματα-Οι «κυνηγοί» του Κονδύλη(παραστρατιωτικά σώματα)εναντίον των απεργών.Οι ομάδες αυτές χρηματοδοτούνται και από τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων βιομηχάνων)

 

 

 1929 Ιδιώνυμο: Ποινικοποίηση και της απεργίας. Συλλήψεις απεργών-διαδηλωτών από την αστυνομία . Δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.

 

  • Η οικονομική κρίση του 1929-1932 είχε ξεκινήσει να φθείρει την οικονομία της Ελλάδας. Οι μισθοί των εργατών συρρικνώθηκαν στο μισό, ο αστυνομικός κλοιός γύρω απ’τον συνδικαλισμό έσφιγγε και τα εργατικά αιτήματα αντιμετωπίζονταν με βία.

 

1936: Ισοψηφία λαικών και βενιζελικών. Ξέσπασμα σωρευτικού κύματος απεργιών.

 

Καπνεργάτες. Ανεργία. (Εξευετελιστικές αμοιβές, ενώ αρκετοί εργάζονται χωρίς να αμοίβονται για να μην χάνουν τα ένσημα)

Πρωτο καπνεργατικό συνέδριο. Αποφασίζουν Πανελλαδική απεργία για τις 29 Απριλίου. Αιτήματα: αυξηση ημερομισθίου, εφαρμογή του νόμου για απασχόληση 50% ανδρών 50%γυναικών.

 

«Η Εργατική τάξη Θεσσαλονίκης παρά την διάσπασή της και την αστυνόμευσή της, χαρακτηριζόταν από έντονη θέληση για εργατικούς αγώνες.»

Αρχές Μάη : Η κινητοποίηση που ξεκινά από κλαδική απεργία των καπνεργατών  συσπειρώνει ολόκληρο το εργατικό κίνημα.

8 Μάη:  Η πόλη γίνεται πεδίο μάχης. Επιθέσεις χωροφυλακής σε συγκεντρώσεις (Εγνατία, Βαρδάρης ,Μπεχτσινάρ)

9 Μάη: 24ωρη απεργία. Κορύφωση γεγονότων. Σε απεργία όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων (εφημερίδες , φούρνοι, ηλεκτρικό) Η αστυνομία και ο στρατός κάνουν περιπολίες. Φύλλα επιστράτευσης (απειλή στρατοδικείου) .  2 νεκροί ,ο Τούσης και η Καρανικόλα. «Μας σκοτώνουν γιατί ζητάμε το ψωμί μας». Στήνεται χωροφυλακή έφιππη και με πολυβόλα. Ανοίγουν πυρ . 9 νεκροί , 250 τραυματίες . Ακολουθούν αλλεπάλληλες διαδηλώσεις. Ο κόσμος κυριαρχεί στο δρόμο. Μέρος του στρατού έχει πάρει το μέρος των διαδηλωτών. Δημιουργία πανθεσσαλονίκιας επιτροπής. Εκδοση δισελιδου με σκοπό την ενημέρωση για τα γεγονότα.

10 Μάη: Συλλαλητήριο στην Πλατεία ελευθερίας. Βραδυ. Φέρνουν στρατιωτικές δυνάμεις από την Λάρισσα. Ακολουθούν συλλήψεις το ίδιο βράδυ και τις επόμενες ημέρες. Επιβολή του «κράτους του νόμου». Κυρήσσεται εκ νέου πανελλαδική απεργία. (Από τα αιτήματα απουσιάζει αυτό της παραίτησης της κυβέρνησης Μεταξα. )

 

  • Κατά την διάρκεια της δικτατορίας απαγορεύονται οι απεργίες και οι εργατικές κινητοποιήσεις και η ύπαρξη κομμάτων.

 
1975:
Μετά την πτώση της δικτατορίας ξεσπούν αυθόρμητες απεργίες και καταλήψεις εργοστασίων που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία. (Εργοστάσιο ΒΙΑΜΑΞ . Αίτημα αυξησης κατα 30%)

Αυθόρμητοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών, καταλήψεων,  έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Από κει και πέρα άρχισε ο κομματικός εναγκαλισμός των σωματείων από όλα τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης τις ζούμε μέχρι σήμερα.

 

 

 
2013: Στα 490ευρώ ο βασικός μισθός. Η χωροφυλακή και οι «κηνυγοί» του Καλλέργη σήμερα έχουν αντικατασταθεί από την αστυνομία και τα ΜΑΤ.  Εκατοντάδες συλλήψεις, χιλιάδες προσαγωγές, τόνοι από δακρυγόνα,βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, επιθέσεις με μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ πάνω σε διαδηλωτές και άλλα «μεμονωμένα περιστατικά» .Η συνδικαλιστική δράση έχει απαξιωθεί, η απεργία λοιδορείται. Περιορισμός απεργιών, επιστρατεύσεις ναυτεργατών και εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. Η ανασφάλιστη,μαύρη εργασία είναι εδώ. Η εκμετάλευση ονομάζεται ανάπτυξη. (Σκουριές) .Το κράτος  έχει ταυτιστεί απολύτως με την κυβέρνηση.

Και ως η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού , προβάλλεται η ιδιωτικοποίηση.

Και είναι τραγικά ανόητο να πιστεύει κανείς ότι το ίδιο το πολιτικοοικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην οικονομική και αξιακή κρίση, θα δώσει και την λύση.

 

 

Τα αιτήματα Εργασία, Παιδεία, Περίθαλψη, Ψωμί κι Ελευθερία, δεν είναι αιτήματα ενός μακρινού παρελθόντος. Και σίγουρα δεν θα ικανοποιηθούν από μόνα τους .

 

 

πηγές:

Μηχανή του Χρόνου. Εργατικές διεκδικήσεις και οκτάωρο – 24/06/2012

http://www.ert.gr/webtv/net/item/5508-Ergatikes-diekdikhseis-kai-oktawro-24-06-2012#.UMd3_uSmiAh
αρχείο της ΕΡΤ. Μάης ’36 Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000073093&tsz=0&autostart=0

Ντοκυμαντέρ «Ο Αγώνας »   http://www.youtube.com/watch?v=jjWtlM2sJTc

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: