Αρχική > Ανακοινώσεις, Καλέσματα, Προτάσεις, Ψηφίσματα > {Κάλεσμα Παννελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Άμεση Δημοκρατία 16-17-18/12/2011 στην Αθήνα}-{Διακήρυξη}

{Κάλεσμα Παννελλαδικής Συνδιάσκεψης για την Άμεση Δημοκρατία 16-17-18/12/2011 στην Αθήνα}-{Διακήρυξη}

Δεκέμβριος 2, 2011 Σχολιάστε Go to comments

ΨΗΦΙΣΜΑ : Η Αμεσοδημοκρατική Συνέλευση Λακωνίας (Μολάοι)  υπερψήφισε και αποδέχτηκε με ομοφωνία την Πρόταση Διακήρυξης για την Άμεση Δημοκρατία καθώς και το κάλεσμα σε Πανελλαδική  Συνδιάσκεψη για την Άμεση Δημοκρατία που θα γίνει στην Αθήνα το τριήμερο 16-17-18/12/2011 .

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε σε πανηγυρική  συνέλευση- συμπόσιο που έγινε στην Πλύτρα Λακωνίας στις 30/11/2011 ,στην οποία συμμετείχε ως φιλοξενούμενος και επίτιμο μέλος της συνέλευσής μας , μέλος της συνέλευσης της Κέρκυρας .

ΚΑΛΕΣΜΑ

Εμείς οι λαϊκές συνελεύσεις, οι συλλογικότητες και τα άτομα που αποδεχόμαστε το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας και την ανάγκη συντονισμού της οργάνωσης και της δράσης μας,

– υπερψηφίζουμε επί της αρχής την Πρόταση Διακήρυξης για την Άμεση Δημοκρατία,

– καλούμε ανοιχτά και συνδιοργανώνουμε μια τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα στις 16,17 και 18/12/2011.

Προτείνεται το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης να περιέχει εργαστήρια και θεματικές ομάδες επί των θεμάτων που ενδιαφέρουν το κίνημα.

Για το σκοπό αυτό ζητείται από τις συνελεύσεις, τις συλλογικότητες και τα άτομα που αποδέχονται επί της αρχής την Πρόταση Διακήρυξης και την συνδιοργάνωση της συνδιάσκεψης να καταθέσουν προτάσεις θεματολογίας έως τις 9/12/2011.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα ως πολίτες της δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε την επιτάχυνση της κατάλυσης των τελευταίων δημοκρατικών κατακτήσεων και της κατ’ επίφαση δημοκρατίας. Καταργούνται ακόμη και τα βασικά δικαιώματα που παρείχε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Πηγαίνουμε από την ολίγη δημοκρατία στην εταιρειοκρατία και την παγκόσμια οικονομική και πολιτική τυραννία. Η εφαρμογή της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας ξεκινά από την Ελλάδα. Από την επιτυχία ή αποτυχία του πειράματος στη χώρα μας θα εξαρτηθεί η επέκτασή του και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμούμε ότι το σύστημα δεν είναι άτρωτο, δεν είναι πανίσχυρο. Το τρωτό του σημείο είναι η αντίσταση του λαού. Στην πραγματικότητα ο λαός δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά είναι αυτός που με τον πολύμορφο, επίμονο, αυθόρμητο και ενωτικό του αγώνα όλους αυτούς τους μήνες, έχει καθορίσει τις εξελίξεις και έχει οξύνει τα αδιέξοδα της πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας. Ο λαός έχει επιλέξει τη σύγκρουση δημιουργώντας τους δικούς του μηχανισμούς αλληλεγγύης.

Απάντηση στις ολοκληρωτικού τύπου εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού μέσω δημοψηφισμάτων ή εκλογών, είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας μέσα από αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις. Απάντηση στους εκβιασμούς του χρέους, της παραμονής στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, είναι η άμεση δημιουργία αντιδομών κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας.

Είμαστε πρόσωπα και συλλογικότητες που προέρχονται από συνελεύσεις και πλατείες από όλη την Ελλάδα και θεωρούμε ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του χρέους, αλλά αποτέλεσμα του υπάρχοντος πολιτικοοικονομικού συστήματος, γιατί ποτέ δεν ήμασταν ελεύθεροι, ποτέ δεν ήμασταν ίσοι, ήμασταν ήδη μία χρεωκοπημένη κοινωνία. Θεωρούμε ότι η απάντηση στην κρίση είναι η Άμεση Δημοκρατία.

Αρνούμαστε την αντιπροσώπευση, αλλά και κάθε είδους διαμεσολάβηση, όχι μόνο γιατί εξυπηρετούν αποκλειστικά οικονομικές ολιγαρχίες, αλλά επειδή δεν υπάρχει στην κοινωνία κάτι το ενιαίο για να αντιπροσωπευθεί. Απέναντι στο απαξιωμένο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα η άμεση δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει το χειραφετητικό πρόταγμα, αρκεί να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή πολιτική, αλλά πολιτειακή και τελικά πολιτισμική. Απέναντι στον μονοσήμαντο πολιτισμό της ιεραρχίας, της στοχοστρέφειας, της Κυριαρχίας και του Καταναγκασμού, αντιπαραθέτουμε έναν πολιτισμό απελευθέρωσης και κατανόησης.

Η Άμεση Δημοκρατία έρχεται ως αναγκαίο πρόταγμα για μια ριζική ανατροπή του συστήματος της αντιπροσώπευσης , της εμπορευματοποίησης των πάντων και της έκπτωσης του ανθρώπου σε εργαλείο πλουτισμού, που είναι ενάντια στη δημιουργική ανάπτυξη του συνόλου της κοινωνίας και του κάθε ανθρώπου χωριστά. Προϋποθέτει και συνεπάγεται τη διαρκή ενεργή συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας στα κοινά. Η Άμεση Δημοκρατία είναι ταυτόχρονα διαδικασία διαβούλευσης, λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων, πολιτειακό σύστημα και τρόπος κοινωνικής συνύπαρξης. Το περιεχόμενο όλων αυτών είναι η αυτονομία της κοινωνίας, που η ίδια δημιουργεί τους θεσμούς της και κυβερνάται απευθείας από ελεύθερους και ισότιμους πολίτες. Αυτός ο τρόπος κοινωνικής οργάνωσης δεν αφήνει κανένα χώρο για ιεραρχίες, αρχηγούς, κυβερνήτες και κόμματα, αλλά μόνο για πολίτες που βιώνουν και ασκούν την πολιτική και ταυτόχρονα ασκούνται σε αυτήν. Για ανθρώπους που όλοι βιώνουν την χαρά της ατομικής πρωτοβουλίας, της συλλογικής προσπάθειας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Οι αρχές της άμεσης δημοκρατίας όπως προκύπτουν από ιστορικές εμπειρίες αλλά και από αυτό που βιώνουμε στις συνελεύσεις, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας και στα πανεπιστήμια είναι:

Ελευθερία: Είναι η απουσία οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών καταναγκασμών και σχέσεων εκμετάλλευσης καθώς και η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να πραγματώνει το σύνολο των ικανοτήτων του και να συμμετέχει στη διαμόρφωση των θεσμών της κοινωνίας και της λειτουργίας τους.

Ισότητα: Είναι η ισοκατανομή των κοινωνικών αγαθών, η ισότιμη συμμετοχή όλων στις πολιτικές διαδικασίες, η ισηγορία, η αποδοχή της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης καθώς και η πρωταρχική προϋπόθεση και συνθήκη της δικαιοσύνης. Είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί και έχουμε όλοι αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή.

Αλληλεγγύη: Είναι το συλλογικό πνεύμα, η καθολική αμοιβαιότητα, η συντροφικότητα, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοβοήθεια, η διάθεση των κοινωνικών αγαθών και σε μέλη της κοινωνίας που δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στη δημιουργία τους, αφού η εξαίρεση είναι το όπλο της εξουσίας.

Αυτονομία: Είναι η δυνατότητα όλων των πολιτών που συγκροτούν δήμο, να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς διαμεσολάβηση στην κυβερνητική, στην εκτελεστική, στην νομοθετική και στη δικαστική λειτουργία.

Συμφιλίωση με την φύση, προστασία του περιβάλλοντος: Είναι η εναρμόνιση της ανθρώπινης ύπαρξης με την φύση, αναστροφή της καταστροφικής για το περιβάλλον ανάπτυξης, σεβασμός των οικοσυστημάτων.

Οι θέσεις για την άμεση δημοκρατία με βάση τις αρχές αυτές είναι :

1. Ο δημόσιος χώρος είναι ανοιχτός στη συμμετοχή όλων και ανήκει σε όλους.

2. Η ισότιμη συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση, λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων και ελέγχου της εφαρμογής τους, τόσο στη σφαίρα της πολιτικής όσο και της οικονομίας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση. Όλοι ελέγχουν και ελέγχονται για αυτοβελτίωση και βελτίωση των λειτουργιών της κοινωνίας, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών.

3. Οι αναγκαίες εκπροσωπήσεις έχουν χαρακτήρα συντονιστικό ή εκτελεστικό και όχι διαμεσολαβητικό, αντιπροσωπευτικό ή αποφασιστικό. Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι είναι άμεσα ανακλητοί, λογοδοτούν κατά τη διάρκεια εξάσκησης των καθηκόντων τους και κρίνονται στον απολογισμό τους με τη λήξη αυτών των καθηκόντων.

4. Η ύπαρξη πολλών τοπικών συνελεύσεων (γειτονιάς, δήμου, εργασιακών χώρων, χώρων σπουδών, κτλ) οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους είναι ο θεμέλιος λίθος της άμεσης δημοκρατίας. Η συμμετοχή σε αυτές δεν είναι ευκαιριακή αλλά υπεύθυνη και τακτική, είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Η επικοινωνία μεταξύ των τοπικών συνελεύσεων δημιουργεί ένα οριζόντιο (μη ιεραρχικό) δίκτυο, που έχει σαν σκοπό τον συντονισμό των θέσεων και των δράσεων που απαιτούνται.

Το πρόταγμά μας για μία νέα κοινωνία, το επιστέγασμα της οποίας απαιτείται να είναι ένας νέος πολιτισμός, δεν περιορίζεται αποκλειστικά προς τους συμπολίτες μας, αλλά και προς όλους τους λαούς του κόσμου για μία παγκόσμια κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική επανάσταση. Ζητούμενο και στόχος του αγώνα που διεξάγουμε είναι ένας νέος άνθρωπος που, απαλλαγμένος από τις συνθήκες και τους παράγοντες εκμετάλλευσης που οδήγησαν στα σημερινά πρωτοφανή και αμείλικτα αδιέξοδα, θα δώσει τις δικές του απαντήσεις για έναν κόσμο ειρήνης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και αρμονίας.

Προτρέπουμε τους πάντες να οργανωθούν σε μη ιεραρχημένες ομάδες και να αναπτύξουν άλλες παράλληλες δομές πάνω στο πνεύμα της Άμεσης Δημοκρατίας (δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, παραγωγής, ανταλλαγής και διανομής προϊόντων και υπηρεσιών, συλλογική καλλιέργεια γαιών, απελευθέρωση κοινωνικών χώρων, δημιουργία αυτόνομων κοινοτήτων, κλπ) για να προάγουμε και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας κόντρα στα σχέδιά τους.

Ο καινούργιος κόσμος που οραματιζόμαστε δεν περιγράφεται σε καμία ήδη υπάρχουσα ιδεολογία. Πρόκειται να τον δημιουργήσουμε από την αρχή συνδιαμορφώνοντας τις απόψεις μας μέσα από τις διαδικασίες της Άμεσης Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο λαός θα επιλέξει τα μέσα και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματώσει τη θέλησή του.__

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 12-13/11/11

plateiamolaon.wordpress.com                                                                         smolaoi@yahoo.com

Φόρμουλα απάντησης στο κάλεσμα για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 16,17,18/12/11 στην Αθήνα.

Πρόλογος αιτιολόγηση αναγκαιότητας της συγκεκριμένης φόρμουλας.

Η συγκεκριμένη απόπειρα επικοινωνίας , δηλαδή η αποστολή της πρόσκλησης προς τα μπλόγκ των αγανακτισμένων , αποτελεί πρωτοβουλία της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας (Μολάοι).Το κάλεσμα καθώς και η πρόταση διακήρυξης διατυπώθηκαν και υπερψηφίστηκαν επί της αρχής από άτομα και λαϊκές συνελεύσεις από αρκετές περιοχές της Χώρας αλλά και από γειτονιές της Αθήνας.(Σ. Κέρκυρας , Σ. Μολάων , Σ. Συντάγματος , Σ. Καβάλας , Σ. Κορίνθου , καθώς και άτομα από Θες/νίκη , Μεγαλόπολη ,Γύθειο , Αντίκυρα , Μαρούσι , Χολαργό , Ηλιούπολη , Χαλάνδρι , Νότια Προάστια , κ.α. ).

Η προηγούμενη απόπειρα επικοινωνίας της κοινής πρότασης των συνελεύσεων Μολάων – Κέρκυρας για πανελλαδικές δράσεις σε λιμάνια και ακτές στις 15 Αυγούστου , παρά το γεγονός του ότι έγινε έγκαιρα, (κοινοποιήθηκε μέσω φέησμπουκ αλλά και μέσω του σάϊτ «Ρήαλ Ντιμόκραση») , ένα Μήνα πριν την ημέρα της δράσης , ΔΕΝ  ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ από την πλειοψηφία των λαϊκών συνελεύσεων , αλλά ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ και από συνελεύσεις «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» (που είχαν μόνο ιντερνετική υπόσταση )!!!!

Συναγωνιστές είσαστε απολύτως ελεύθεροι να αρνηθείτε να παραστείτε στην Συνδιάσκεψη , αλλά δεν είναι ευγενικό ούτε δημοκρατικό το μην απαντάτε σε προσκλήσεις που σας απευθύνονται από ισότιμα με εσάς αυτόβουλα πολιτικά όργανα (Συνελεύσεις) .Η ασυνέπεια και  η ασυνέχεια αποτελούν κοινούς εχθρούς για όλους μας!!!

Συναγωνιστές (λόγω της κοινής μας αντίθεσης στο Μνημόνιο τουλάχιστον ), σας καλούμε να μας απαντήσετε   ταχύτερο δυνατό μέσω της παρακάτω φόρμουλας για τον απλούστατο λόγο  του ότι για να μας πάρει στα σοβαρά ο Λαός ,πρέπει πρώτα εμείς να πάρουμε στα σοβαρά τους εαυτούς μας και την πολιτική μας παρέμβαση!

Αμεσοδημοκρατική  Συνέλευση  Λακωνίας (Μολάοι)  6 – 12- 2011.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ  ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ   

Εγώ / εμείς , ο/οι διαχειριστής/στές του μπλόγκ…………………. Που ονομάζομαι…………………..(δεκτά ψευδώνυμα) έλαβα γνώση του παρόντος καλέσματος που απευθύνεται στην συνέλευση της περιοχής/πόλης/Νομού………………… σήμερα ……………………(ημερομηνία).

Α), Δεσμεύομαι να  αναγνώσω την πρόταση διακήρυξης και το κάλεσμα για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη , στην  ΕΝΕΡΓΗ μας συνέλευση έως την …………………(ημερομηνία) και να σας απαντήσω εξ’ ονόματος της συνέλευσής μας έως την ……………………..(ημερομηνία) για το αν 1) αποδεχόμαστε την πρόσκληση και να σας δηλώσω τον αριθμό των μελών της συνέλευσής μας που θα παραστούν ή για το 2) δεν αποδεχόμαστε την πρόσκληση α) λόγω πολιτικής εναντίωσης στην πρόταση διακήρυξης ή β) άλλο λόγο.

Β) Δεσμεύομαι να  αναγνώσω την πρόταση διακήρυξης και το κάλεσμα για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ,στα μέλη  της  πλέον ΑΝΕΝΕΡΓΗΣ μας συνέλευσης  έως την …………………….(ημερομηνία) και να σας κοινοποιήσω τις απαντήσεις τους ή να τους προτρέψω να σας απαντήσουν έως την……………….(ημερομηνία) για το αν 1) αποδέχονται την πρόσκληση  και να δηλώσουν ότι θα παραστούν ή 2)δεν αποδέχονται την πρόσκληση  α) λόγω πολιτικής εναντίωσης στην πρόταση διακήρυξης ή β) άλλο λόγο.

Γ) Δεσμεύομαι να σας απαντήσω στο μέηλ : smolaoi@yahoo.com ή στο scenter893@gmail.com

 

Advertisements
 1. Δεκέμβριος 4, 2011 στο 10:54 πμ

  πού θα γίνει και τι ανταπόκριση υπάρχει ως τώρα;

 2. ΧΑΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
  Δεκέμβριος 6, 2011 στο 7:19 πμ

  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΛΕΥΠΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  http://www.facebook.com/groups/amesi.dimokratia/

 1. Δεκέμβριος 3, 2011 στο 2:27 μμ
 2. Δεκέμβριος 4, 2011 στο 7:44 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: