Αρχική > Καλέσματα, Προτάσεις > ΜΠΟΥΤΣΟΥΝΙ :Κοινωνικός αγρός και σύστημα ανταλλαγής προϊόντων- υπηρεσιών και εναλλακτικό νόμισμα μαζί!!!

ΜΠΟΥΤΣΟΥΝΙ :Κοινωνικός αγρός και σύστημα ανταλλαγής προϊόντων- υπηρεσιών και εναλλακτικό νόμισμα μαζί!!!

Σεπτεμβρίου 26, 2011 Σχολιάστε Go to comments

Αφήστε τους άλλους να μας κατηγορούν για ουτοπιστές κι’ ελάτε να ζήσουμε ανθρώπινα με Ισότητα , Άμεση Δημοκρατία , Ελευθερία , Αξιοπρέπεια και Σεβασμό στηνΜάνα ΓΗ !

Επισκευτείτε την σελίδα των Κερκυραίων συναγωνιστών για να πληροφορηθείτε τι ακριβώς κάνουν στο Μπουτσούνι ,  ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε στο πανέμορφο νησί τους και βιώστε το συμμετέχοντας!

Δεν δουλεύουμε για τον Ε.Ο.Τ. (Επαναστατικός Οργανισμός Τουρισμού).Δεν θέλουμε να σας αποσπάσουμε από τους «κεντρικούς» αγώνες ενάντια στο μνημόνιο και τα χαράτσια που μας επιβάλλει η κυβέρνηση των υπαλληλίσκων του διεθνούς οικονομικού φασισμού!

Το μήνυμα που στέλνουμε στους εαυτούς μας πρώτα , αλλά και σε σας έντιμοι συμ- πολίτες μας, είναι  απλό και σαφές :ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΛΑΝΗΤΙΚΑ – ΔΡΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ !!!

Μην «ανησυχείτε» δεν σας μιλάμε για «απραγματοποίητες ουτοπίες» , σας μιλάμε για εγχειρήματα τόσο πραγματικά που έχουν γεύση και μυρωδιά! Γεύση  χώματος και μυρωδιά από τον ολοκαίνουργιο (αλλά και ξεχασμένα παμπάλαιο…) τρόπο ζωής της ανθρωπότητας!

·         Διαβάστε τα παρακάτω λόγια της Ελένης και δείτε πόση αβίαστη χαρά και υγεία αναβλύζουν :  Ελένη Μακροζωνάρηδημοσίευσε στονΜΠΟΥΤΣΟΥΝΙ

Τα νέα είναι καταπληκτικά! Μόλις γυρίσαμε απ’ το χωράφι. Έγινε μέσα σε τρεις μόλις ώρες δουλειά που σε έναν θα έπαιρνε βδομάδες!!! Μπήκαμε σε ένα χέρσο χωράφι, το οργώσαμε με το τρακτεράκι, το καθαρίσαμε απ’ τις αγριόριζες, φυτέψαμε, σπείραμε, ποτίσαμε. Στο τέλος δεν πιστεύαμε στα μάτια μας κι εμείς οι ίδιοι πόσα πράγματα είχαμε κάνει μέσα σε μια μέρα. Ήμασταν 12 άτομα και η δουλειά έγινε διασκέδαση. Κάναμε και το καλαμπούρι μας, πειράγματα, γέλια, ήταν σαν να είχαμε πάει εκδρομή, βγάλαμε και φωτογραφίες, τραβήξαμε και βίντεο. Με σωστό σχεδιασμό, καλή διάθεση, όρεξη για δουλειά και πολλά χέρια τα πάντα γίνονται. Συγχαρητήρια σε όλους και καλή συνέχειa

Πως λειτουργεί ο κεντρικός λογαριασμός και η συλλογική καλλιέργεια γης.
Ο κεντρικός λογαριασμός του δικτύου είναι ένας λογαριασμός που χρεώνεται και πιστώνεται, όπως όλοι οι λοιποί ατομικοί λογαριασμοί. Ανήκει συλλογικά σε όλα τα μέλη του δικτύου. Οι συναλλαγές του κεντρικού  λογαριασμού ενεργούνται από την συντονιστική ομάδα του δικτύου. Κάθε μήνα ο κεντρικός λογαριασμός πιστώνεται με 2 μπουτσούνια για κάθε μέλος του δικτύου. Επίσης χρεώνεται για εργασίες λειτουργίας του δικτύου (πχ ο Α διαχειριστής πιστώνεται με 30 μπουτσούνια για εργασίες διαχείρισης συναλλαγών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, και ο κεντρικός λογαριασμός αντίστοιχα χρεώνεται με 30 μπουτσούνια). Ο κεντρικός λογαριασμός, εκτός των άλλων, λαμβάνει μέρος και στις συναλλαγές που διενεργούνται για την συλλογική καλλιέργειας της γης, ως εξής: Το Α μέλος του δικτύου παρέχει 2 στρέμματα στο δίκτυο για καλλιέργεια. Ο λογαριασμός του Α πιστώνεται κάθε μήνα με πχ 50 μπουτσούνια, και ο κεντρικός λογαριασμός χρεώνεται αντίστοιχα με 50 μπουτσούνια μηνιαίως. Τα μέλη του δικτύου που συμμετέχουν στην καλλιέργεια πιστώνονται με πχ 5 μπουτσούνια για κάθε ώρα εργασίας, και αντίστοιχα χρεώνεται ο κεντρικός λογαριασμός. Για εργαλεία, σπόρους, και λοιπά υλικά που τυχόν δεν μπορούν να προσφερθούν δωρεάν, αναζητούνται μέσω χρέωσης-πίστωσης από τα μέλη του δικτύου (πχ το Β μέλος προσφέρει στο δίκτυο σπόρους πιστώνοντας το λογαριασμό του με 30 μπουτσούνια, και χρεώνοντας τον κεντρικό λογαριασμό με 30 μπουτσούνια). Όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, οι καρποί ανήκουν συλλογικά στο δίκτυο, με δικαίωμα προτεραιότητας στα μέλη που εργάστηκαν ή παρείχαν τη γη. Η αξία των αγαθών αποτιμάται σε μπουτσούνια και διανέμονται με χρέωση-πίστωση (πχ το Γ μέλος παίρνει 3 κιλά ντομάτες, χρεώνοντας με 5 μπουτσούνια το λογαριασμό του και πιστώνοντας με 5 μπουτσούνια τον κεντρικό λογαριασμό).
Η συντονιστική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να επανεκτιμήσει τις χρεώσεις-πιστώσεις που έχουν διενεργηθεί ως τη συγκομιδή, συνεκτιμώντας την αξία των αγαθών που παράχθηκαν. Πχ αν η αξία της συγκομιδής ανέρχεται σε 500 μπουτσούνια, επανεκτιμώνται οι χρεώσεις-πιστώσεις της παροχής της γης, της εργασίας, κλπ , έτσι ώστε το σύνολό τους να ανέλθει και αυτό στα 500 μπουτσούνια. Αυτό συμβαίνει διότι ο σκοπός του δικτύου δεν είναι το κέρδος, η υπεραξία, ή η πιθανή ζημία, αλλά η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση, η αξιοποίηση της παρατημένης γης και η δίκαιη διενέργεια συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες και χρήμα. Το αλγεβρικό σύνολο όλων των λογαριασμών του δικτύου είναι πάντα μηδέν, διότι για κάθε χρέωση υπάρχει πάντα μια αντίστοιχη πίστωση. Το δίκτυο χρησιμοποιείται από τα μέλη του ως εργαλείο για τη ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και τη διενέργεια φιλικών συναλλαγών ανάμεσά τους. Μοιάζει με ένα εικονικό χωριό. Και φιλοδοξεί να αναπτύξει ξανά τις αχρήματες συναλλαγές που γίνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια στις μικρές  κοινωνίες των ανθρώπων στα πλαίσια της φιλικής σχέσης. Κάτι που δυστυχώς έχει χαθεί από την σύγχρονη κοινωνία που αποξενώνει τους ανθρώπους και θεωρεί το χρήμα απαραίτητο σε κάθε συναλλαγή.  

Advertisements
Κατηγορίες:Καλέσματα, Προτάσεις
 1. closer91
  Σεπτεμβρίου 26, 2011 στο 7:04 μμ

  Πολυ ρεαλιστικα ολα αυτα και καθολου ουτοπικα. Η πραξη ειναι η καλυτερη απαντηση σε οποιν αμφισβητει τετοιου ειδους πρωτοβουλιες. Ευγε λοιπον στην ομαδα ΜΠΟΥΤΣΟΥΝΙ.
  Ενημερωτικα , υπαρχει μια παραπλησια κινηση στην Πελοποννησο:
  http://agronaftes.blogspot.com/

 1. Σεπτεμβρίου 27, 2011 στο 4:49 πμ
 2. Σεπτεμβρίου 28, 2011 στο 12:36 μμ
 3. Σεπτεμβρίου 28, 2011 στο 12:57 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: